Ömer Beşir vizeyi aldı, BM Genel Kurulu için ABD'ye gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Ömer Beşir vizeyi aldı, BM Genel Kurulu için ABDye gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 09:33

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından Darfur bölgesindeki işlediği soykırım suçları nedeniyle hakkında yakalanma kararı çıkarılan Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir’in, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılacağı ve otel rezervasyonu yaptığı belirtildi.

Haberin Devamı

Reuters haber ajansına göre, Beşir’in UCM tarafından savaş ve insanlık suçluyla suçlanmasına rağmen, ABD’nin UCM’ye üye olmaması, kendisine Beşir’i tutuklama yükümlülüğü vermiyor.

ABD’nin BM’nin bulunduğu ev sahibi ülke olarak, yabancı diplomatlara görevleri kapsamında BM merkezini ziyaret edebilmeleri için vize vermekle yükümlü olduğundan Beşir’in ABD’ye seyahatinde bir engel bulunmuyor.

Beyaz Saray yetkilileri, Beşir’in ABD ayak basması ile sıcak bir karşılama beklememesi gerektiğini söyledi. Ancak geçmiş yıllarda BM zirvelerine katılan Libya lideri Kaddafi, Küba lideri Fidel Castro ve İran’ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Amerikan kamuoyundan gelen tepkilere rağmen, yoğun güvenlik önlemleri altında misafir edilmişti.

OTEL REZERVASYONUNU YAPMIŞ
ABD’ye seyahati öncesinde Sudan’da bir basın toplantısı düzenleyen Beşir, ABD’nin kendisine seyahat vizesi verip vermediğine açıklık getirmezken, New York’a Fas üzerinden aktarmalı uçacaklarını ve Genel Kurul’a katılmanın en doğal hakkı olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

ABD’de kimsenin kendisini tutamayacağını ve sorgulamayacağını belirten Beşir, Washington’un UCM üyesi olmamasını fırsat bilerek yıllar sonra müttefik komşu Afrika ülkeleri dışında bir ülkeye seyahat edecek.

Beşir geçmişte Türkiye’yi de ziyaret etmişti.

ABD daha önce Lahey merkezli UCM’nin üyesi olmamasına ve yasal yükümlülüğü bulunmamasına rağmen mahkemenin istediği bazı şüphelileri tutuklayarak UCM’ye transfer etmişti.

DARFUR'DA NE OLDU?
2003 yılında Darfur’da meydana gelen olaylarda Arap olmayan kabileler Beşir’in Arap kadrolu hükümetine karşı ayrımcılık ve ihmallerden dolayı ayaklanmış, çatışmalarda 200 bin kişi ölürken, 2 milyon kişi de topraklarından olmuştu.

Sudan, UCM’nin soykırım iddialarını geçen 10 yıl içinde reddetmiş ve bunun bir Batı komplosu olduğunu öne sürmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!