ODTÜ'de namaz gerginliği

Güncelleme Tarihi:

ODTÜde namaz gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2015 22:59

Üniversite içinde yeni mescit yapımı ve bir grubun 22 Aralık’ta basketbol sahasında namaz kılmak istemesiyle başlayan gerginlik tırmanıyor. Bir grup ibadet özgürlüğünün yok sayıldığını savunurken diğer grup IŞİD zihniyetinin ODTÜ’yü hedef seçtiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

ODTÜ Mescid Topluluğu’ndan öğrenciler, hazırlık bölümündeki mescidin yetersiz olduğunu savunarak, rektörlükten yeni bir alan istedi. Bu talebe karşı çıkan öğrenciler ise topladıkları imzalarla başlayan inşaatı durdurdular. Bunun üzerine mescit inşaatını durdurulmasına tepki gösteren bir grup, 22 Aralık’ta basketbol sahasında namaz kılınca gerginlik kavgaya dönüştü.

ODTÜde namaz gerginliği

 KAPIDA DESTEK

Gruplar dün de ODTÜ’nün farklı yerlerinde açıklamalar yaptılar. Genç Memur-Sen üyeleri, üniversitenin A1 kapısında ODTÜ Mescid Topluluğu’ndan öğrencilere destek için bir araya gelirken, Eğitim Sen ODTÜ İşyeri Temsilciliği, Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği, ODTÜ Mezunları Derneği de Rektörlük binası önünde toplandı. ODTÜ Mescid Topluluğu’na destek veren grubun yanında yer alan Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, “Değerlere dönük vahşet kalkışmasına, ibadet özgürlüğünü yok sayan kolektif bir saldırıya, ibadet eden öğrencileri linç etmeye dönük vandallığa ‘yeter’ demek için buradayız” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

CAMİ VE MESCİT VAR

Rektörlük önünde toplanan grup adına yapılan açıklamada ise özetle şunlar vurgulandı:
“ODTÜ’de yaklaşık 2 bin kişi kapasiteli bir cami ve yerleşkenin yurtlar bölgesi, kütüphane, hazırlık binası, yapı işleri gibi nüfusun yoğun olduğu çeşitli noktalarında mescitler bulunmaktadır. Gerginliğin temelinde, mevcut ibadet mekânlarının yetersiz kalması ya da iddia edildiği gibi ibadetin engellenmesi değil; gündeme gelen yeni bir mescit talebinin, ihtiyaçlar dikkate alınarak nasıl çözülebileceği değerlendirilirken IŞİD’ci zihniyetin devreye girerek provokatif müdahaleler yapması vardır. Bu tektipleştirici zihniyet, bir süredir ODTÜ’yü hedef olarak seçmiştir. ODTÜ öğrencilerini IŞİD vari yöntemlerle, ‘kafanızı keseceğiz diyerek’ tehdit eden bu zihniyet, kendisini inançların arkasına gizlemeye çalışmaktadır. Bu provokatörler, mescidi kullanan ve mescidin cihatçı örgütlenmeye paravan ollmasına itiraz eden öğrencileri de hedef almıştır.

Haberin Devamı

‘CİZRE GİBİ GİRİLİR’

‘Gerekirse Cizre’ye nasıl giriliyor, Silopi’ye nasıl giriliyor, ODTÜ’ye de girilir’ sözlerini sarf eden AKP Ankara Milletvekili Aydın Ünal, ODTÜ öğrencilerine yönelebilecek saldırıların sorumluluğunu taşıyacaktır. Troller tarafından #ODTÜRektörüGörevdenAlınsın etiketiyle başlatılan girişim, provokasyonun bir diğer niyetini açıkça beyan etmektedir. Bu çabaların rektörlük seçimleri öncesine denk gelmesinin tesadüf olmadığını düşünüyoruz.”
ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı Himmet Şahin de “A1 kapısında yapılan basın açıklamasında 6-7 ODTÜ öğrencisi vardı. Yaşanan olaylar, dışarıdan müdahale ve ODTÜ’yü yıpratma politikasıdır. Öğrencilerin tepkisi, çocukların namaz kılmasına değil. Tepki, IŞİD’li bir mezunun burada propaganda yapmasından kaynaklanıyor. Kütüphanenin altındaki mescit, bu amaçla kullanılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Rektörü aradı:  Tasvip etmiyorum

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, gerginlik nedeniyle çarşamba günü Rektör Prof. Dr. Ahmet Acar’la görüştü. Yaşananları tasvip etmediğini belirten ve tedbir almasını isteyen Saraç, Twitter’dan, “Üniversite yerleşkelerimizde tüm öğrencilerimizin her türlü dini vecibelerini ‘özgür ve güvenli’ bir ortamda yerine getirebilmesi gerektiğini düşünmekteyim” mesajını paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!