Meteoroloji son durum: Lodos nerelerde etkili olacak?

Güncelleme Tarihi:

Meteoroloji son durum: Lodos nerelerde etkili olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2016 14:17

Meteoroloji son tahminleri neler? Lodos nerelerde etkili olacak? İstanbul' da hava nasıl olacak? Hava durumu ile ilgili son gelişmeler haberimizde.

Haberin Devamı

Meteoroloji' den uyarı geldi. Özellikle Marmara ve Ege' de görülmeye başlanan lodosa karşı vatandaşlar uyarılarda bulunuldu.  Soba ve baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkat!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurtta bazı bölgelerde etkili olan lodosa karşı uyarıda bulundu.  Yapılan açıklamaya göre, yarın yer yer görülecek sağanak ve kıyılarda gök gürültülü sağanak şeklindeki yağışlar, Kıyı Ege'de, Denizli, Manisa, Burdur'un doğusu, Isparta, Adana, Niğde'nin güney kesimleri ve Bolu çevrelerinde kuvvetli, Antalya, Muğla, Aydın'ın kıyı ilçeleri, Çanakkale'nin güneyi, Balıkesir'in Edremit ilçesi, Isparta'nın güney ilçeleri , Adana'nın kuzey ilçeleri ve Mersin çevrelerinde çok kuvvetli ve şiddetli olacağı şeklinde değerlendirmeler yapıldı.  Olumsuz hava durumu koşullarına vatandaşların dikkatli olması konusunda da uyarılarda bulunuldu.

Haberin Devamı

Ülke genelinde lodos hakimiyetinden dolayı, mevsim normallerinin 3 ila 6 derece üzerinde hava sıcaklığı görüleceği tahmin ediliyor.

KAR ERİMELERİNE DİKKAT

Hava sıcaklığının artış göstereceği yerler dahil, kuzey kesimlerde etkisini artıracak güneyli rüzgarlar ve ılık hava nedeniyle Marmara'nın doğusunun yüksekleri ile Karadeniz Bölgesinde yüksek kar örtüsü bulunan alanlarda kar erimeleri bekleniyor. Bu sebeple meydana gelebilecek su baskını ve sel gibi olumsuzluklar ortaya çıkabilir.

Meteoroloji  yetkilileri, fırtınanın cuma günü akşam saatlerinden itibaren etkisini yavaş yavaş kaybedeceğini belirtti.

Meteoroloji son durum: Lodos nerelerde etkili olacak

İGDAŞ UYARIDA BULUNDU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmelere göre, özellikle Marmara Bölgesi' nde kuvettli fırtına görülecek. Meteoroloji verilerinin değerlendirilmesinden sonra İGDAŞ tarafından bir duyuru geldi. İGDAŞ, bu akşamdan sonra görülmeye başlanacak olan lodosun sebep olacağı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşların dikkatli olunması konusunda uyarıda bulundu. Duyuruda, şiddetli rüzgarın etkili olacağı yerlerde karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı, bacalı doğalgaz cihazı kullanıcılarının, cihazlarını kullanırken dikkatli olunması istendi. Ayrıca, bacaların sızdırmazlığının mutlaka kontrol ettirilmesi konusuna vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Doğalgaz kullanıcısı olanların özellikle kombi, soba, şofben gibi yakıcı cihazların bulunduğu yerlerde uyurken dikkatli olunması konusu hayati önem taşıyor.  

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara ve Ege'de yaşanan lodos fırtınasına dikkat çekerek vatandaşları soba ve baca gazı zehirlenmelerine karşı uyardı.

DENİZ ULAŞIMI LODOS ETKİSİNDE

Marmara Denizi' nde başlayan ve etkisini sürdürmeye devam eden lodos sebebiyle  yerli ve yabancı bandıralı bazı gemiler yollarına devam etmekte zorluk çekti. Lodos nedeniyle 27 şilep ve tanker Tekirdağ' ın Şarköy ilçesi sahillerinde demirlemek zorunda kaldı. Hava koşullarından balıkçılar da olumsuz etkilendi. 

LODOS NEDİR?

Lodos, güneybatıdan esen rüzgardır. Sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Kuvveti bakımından kış mevsimine girerken ve kış mevsiminde daha çok görülür. Yaz ve bahar aylarında da mevsim geçişlerinde ortaya çıkabilmektedir. Özellikle İstanbul sahilinde etkisini daha çok göstermektedir.

Haberin Devamı

Lodosun etkili olduğu yerlerde kişiler, baş ağrısı, halsizlik, nefes darlığı gibi sorunlarla karşılaşabilmektedir. 

Meteoroloji son durum: Lodos nerelerde etkili olacak

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!