Son dakika: Malatya'da peş peşe depremler! Başka depremleri tetikler mi? Uzmanlar yanıtladı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2023 16:50

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 4.8 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Saat 18:18'de Malatya'da 4.2 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Korku ve paniğe neden olan depremler çevre il ve ilçelerde de hissedildi. Depremin ardından açıklamada yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, " Başta AFAD olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarımızla saha tarama çalışmalarına başlanmıştır" ifadelerini kullandı. Öte yandan deprem uzmanları Süleyman Pampal ve Şükrü Ersoy, Malatya depremiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Haberin Devamı

AFAD'dan aktarılan bilgiye göre; Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 16:39'da 4.8, 16:40'ta 4.5 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşti. Depremin derinlikleri 7 km olarak açıklandı. Saat 18:18'de Malatya'da 4.2 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelirken korku ve paniğe neden olan sarsıntılar çevre il ve ilçelerde de hissedildi. Depreme Malatya'da bulunan bir AVM'de yakalanan vatandaşlar ise panikle dışarı çıkmaya çalıştı. Deprem nedeniyle Malatyalılar kendilerini sokağa attı.

Son dakika: Malatyada peş peşe depremler Başka depremleri tetikler mi Uzmanlar yanıtladı

BAKAN YERLİKAYA'DAN İLK AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Malatya İli Yeşilyurt ilçesinde saat 16.39’da 4,8 büyüklüğünde meydana gelen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarımızla saha tarama çalışmalarına başlanmıştır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun." paylaşımında bulundu.

Haberin Devamı

"AĞIR HASARLI BİNALARDAN UZAK DURULMALI"

Şu ana kadar ulaşan olumsuz bir ihbarın olmadığını söyleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, şu ifadeleri kullandı:

Sağı solu arıyoruz. Herhangi bir göçükle ilgili bir haber gelmedi inşallah gelmez. Üst üste depremler olunca halkımızda bir tedirginlik var. Halkımız riskli binalardan uzak kalıp toplanma alanlarında olurlarsa bize yardımcı olmuş olurlar. Ağır hasarlı olan binalardan halkımız özellikle uzak dursunlar. Toplanma alanlarına giderlerse kendilerine yardımcı oluruz. Halk da bir tedirginlik var.

BAKAN KOCA: AMBULANS SERVİSİ BAŞHEKİMLİKLERİNE ÇAĞRI OLMAMIŞTIR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Malatya’da meydana gelen depremin ardından ambulans servislerine olumsuz bir çağrı olmadığını duyurdu. Koca, “Sağlık açısından bilinen bir olumsuzluk yaşanmamış, Malatya ve Kahramanmaraş İl Ambulans Servisi Başhekimliklerine çağrı olmamıştır. Halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Son dakika: Malatyada peş peşe depremler Başka depremleri tetikler mi Uzmanlar yanıtladı

Haberin Devamı

BAŞKA DEPREMLERİ TETİKLER Mİ?

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal: 6 Şubat'ta Çelikhan'dan Hatay'a kadar olan bölüm kırıldı. Bingöl civarında kırılmamış faylar var. Malatya, Elazığ ve Bingöl bölgesi çevresinde henüz kırılmamış pek çok fay var. 

Bu depremlerin başka depremleri tetiklemesi söz konusu değil. Ama Marmara depremi beklediğimiz bir deprem. Tüm bilim çevreleri, herkes bunu biliyor. 7 civarı bir deprem İstanbul'a yakın görünüyor. İstanbul'da şehirleşmenin kötü olması... İstanbul'un depreme hazırlanması lazım. Hep birlikte el ele bu milli meseleyi çözmemiz gerekiyor. Ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Belki yarın belki yarından da yakın. Belki 10 yıl sonra... 10 yılda İstanbul'u depreme hazırlarız. Türkiye'nin herhangi bir yerinde her an deprem olabilir.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: 6 Şubat depremleri Türkiye'deki tüm fayları huzursuz etti. Malatya'daki depremler normal karşılanması gereken depremler. Bu depremler Doğu Anadolu Fayının üstüne düşseydi artçı görülürdü. MTA'da çizilmedik bölgede deprem olmuş gözüküyor. Saha çalışmalarından sonra bir fay daha eklemek gerekebilir. Eklenmeli diyelim. MTA bizim çok değerli bir kurumumuz. Bu haritalar güncellenebilir. Küçük eksiklikler olabilir. Malatya ve Elazığ arasında Doğu Anadolu Fayının kuzeyindeki bölgede daha detaylı çalışmak gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!