Lübnan basını: Türkiye pilotlar için İran'dan yardım istedi

Güncelleme Tarihi:

Lübnan basını: Türkiye pilotlar için İrandan yardım istedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2013 08:28

Lübnan'da Türk Hava Yolları pilotlarının kaçırılmasıyla ilgili olarak bir kişinin gözaltına alınmasının ardından ülke basınında Türkiye'nin iki pilotun serbest bırakılması için gerçekleştirilecek müzakerelerde İran'dan yardım istediği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Lübnan'da yayın yapan El Cumhuriye gazetesinin edindiği bilgiye göre Türkiye, Murat Akpınar ve Murat Ağca'nın kaçırılmasından sorumlu olabileceğinden şüphelenilen bazı Lübnanlı yetkililerle arabuluculuk etmesi için İran'da üst makamlara başvuruda bulundu.

Ancak bu isimlerin kim olduğu ya da İran'ın olayda ne derece etkili olduğu açıklanmadı.

Lübnan'ın istihbarat kurumlarından Genel Güvenlik'in direktörü Abbas İbrahim de El Cumhuriye'ye yaptığı açıklamada, Türk yetkililere sürekli olarak Suriye'nin Azaz kentinde muhaliflerin elinde tutulan esirlerle ilgili pazarlıklarda "kısır döngü"den çıkılması gerektiğini söyledi.

İbrahim, ailelerin yaşadığı sıkıntının katlanılamaz seviyelere ulaştığını ve sonucunda Türk pilotların kaçırıldığını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

El Safir'e konuşan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil de pilotların kaçırılmasıyla ilgili soruşturmanın "yavaş da olsa" ilerlediğini vurgulayarak, "Türkiye'yle müzakerelerin Azaz hacılarının serbest bırakılmasıyla sonuçlanacağını" ifade etti.

HAVAALANI BOYKOT MU EDİLECEK?
El Cumhuriye gazetesi ayrıca uluslararası Ortadoğu Havayolları birliğinin, pilotların kaçırılmasına tepki olarak Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'nı boykot etme kararı aldığını öne sürdü.

Habere göre birliğe bağlı pilotlar düzenli olarak Türkiye'ye uçuyor ve Türkiye'nin çıkarlarına zarar verecek herhangi bir olayın birliğe de zarar verebileceğinden endişe ediliyor.

ÖNLEMLER ALINDI
Pilotların kaçırılmasının ardından Türkiye'nin Beyrut'taki Türk Ticaret Merkezi ve Kültür Merkezi'ni geçici olarak kapattığı açıklandı.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız, AFP'ye yaptığı açıklamada, "güvenlik önlemi olarak" bu kararın alındığını belirtirken, Türk Hava Yolları'nın da kent merkezindeki bürosu yerine yerine Beyrut Uluslararası Havalimanı'ndan faaliyetlerini yürüttüğünü sözlerine ekledi.

Büyükelçi Özyıldız, Beyrut'taki Türk binalarının korunması konusunda Lübnan güvenlik servislerinin almış olduğu önlemleri de memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Lübnan basını: Türkiye pilotlar için İrandan yardım istedi

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı, hafta sonunda da Türk vatandaşlarını Lübnan'a gitmemeleri konusunda uyarmış, hali hazırda bu ülkede olan vatandaşlara da Türkiye'ye dönmeleri için çağrıda bulunmuştu.

MÜFTÜDEN ÇAĞRI
Lübnan Müftüsü Muhammed Kabbani, yaptığı yazılı açıklamada, Lübnan makamlarından, kaçırılan Türk pilotların serbest bırakılması için elinden geleni yapmasını talep etti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Lübnan'da yabancı uyruklu kimselerin kaçırılmasının, bir iç mesele olmaktan öteye geçtiği ifade eden Kabbani, bunun Lübnan'ın diğer ülkelerle ilişkilerini etkilediğini vurguladı.

"Lübnan, insanların kaçırılması ve özgürlüklerinin engellenmesi gibi insanlık dışı tehlikeli çatışmaların içine sokulmayı haketmiyor" diyen Kabbani, Beyrut'ta kaçırılan Türk pilotlarla Suriye'nin Azez kentinde kaçırılan dokuz Lübnanlı'nın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

BİR KİŞİ GÖZ ALTINDA
Gün içinde bu gelişmeler yaşanırken, dün akşam Azaz'daki hacılardan birinin akrabası olduğu bildirilen Muhammed Salih isimli kişi THY pilotları Akpınar ve Ağca'nın kaçırılması olayıyla ilgili olarak gözaltına alındı.

Lübnan kanalı Future TV, "İstibarat Teşkilatı iki Türk'ü kaçıranların tamamını tespit etti ve operasyona katıldığı şüphesiyle Muhammed Salih'i gözaltına aldı" dedi.

El Cedid televizyonunun haberinde de Salih'in "Türkleri kaçıranlarla bağlantısı olduğunu kanıtlayan telefon görüşmelerinin dinlenmesinin ardından" gözaltına alındığı belirtildi.

Haberde ayrıca "Azaz'da tutulan Lübnanlıların aileleri güvenlik görevlilerine Salih'in serbest bırakılması için bir saat mühlet verdi. Salih serbest bırakılmazsa Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'na giden yolu kapatacaklarını duyurdular" denildi.

Haberin Devamı

Ancak bir başka akraba Edhem Sgeyb Lübnan'ın Sesi Radyosu'na yaptığı açıklamada yolu kapatmayacaklarını bunun yerine İstihbarat Teşkilatı'nın önünde bir oturma eylemi yapacaklarını söyledi.

"TÜM NAMUSLULARI GÖZALTINA ALSINLAR"
Lübnanlı rehinelerin durumunu takip etmekle görevli Şeyh Abbas Sgeyb de Salih'in dün akşam 18.00-19.00 saatleri arasında ailesiyle birlikte arabasında seyahat ederken gözaltına alındığını belirterek, "Salih neden gözaltına alındı? Tutulmasının yasal dayanağı nedir? Eğer kaçırılan Türklerle ilgili telefon görüşmelerinin dinlendiği söyleniyorsa o zaman Lübnan'daki tüm namuslu vatandaşları gözaltına almaları gerekir" dedi.

Bu arada geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, Suriye yönetiminin tutukladığı 127 kadının salıverilmesi karşılığında iki Lübnanlı esiri serbest bırakabileceğini duyuran Kuzey Fırtınası Tugayı da Lübnan'ın LBCI kanalına Azaz esirleri konusunda söz hakkı sahibi tek mercinin kendileri olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!