KYK burs ve kredi başvurusu ne zaman başlayacak? KYK bursundan kimler faydalanabilir?

Güncelleme Tarihi:

KYK burs ve kredi başvurusu ne zaman başlayacak KYK bursundan kimler faydalanabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2018 22:17

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) burs başvurularını başlatacağı tarih, pek çok öğrencinin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Bu yıl 500 TL olarak açıklanan burs miktarı için ne zaman başvuru alınacağını sorgulayan üniversiteli gençlerin gözü, KYK'dan gelecek haber ve açıklamalarda. Peki, KYK burs başvuruları ne zaman başlayacak?

Haberin Devamı

KYK burs başvurularına yönelik araştırmalar ekim ayının başlamasıyla birlikte hız kazandı. Eğitim hayatları boyunca KYK'dan alacakları bursla ihtiyaçlarını gidermek isteyen öğrenciler, KYK burs başvurularının başlayacağı tarihi sorguluyor. Peki, KYK burs başvuruları ne zaman, hangi gün başlayacak? İşte, merak edilen detaylar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için kredi burs miktarını lisansta 500, yüksek lisansta bin, doktorada bin 500 liraya yükseltme kararı aldık." dedi. Bu sözlerin ardından burs başvurularının ne zaman başlayacağı en çok aranan konular arasında yer almaya başladı. 2018 KYK burs ve öğrenim kredisi başvuruları henüz başlamadı. Geçtiğimiz yıl 16 Ekim'de başlayan başvuruların bu yıl da benzer tarihlerde başlayabileceği tahmin ediliyor. Konuya dair KYK ya da farklı kurum ve kişilerden açıklama olduğu takdirde haberimizde yer vereceğiz.

Haberin Devamı

KYK BURS BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

Yakın zaman içinde başlaması ön görülen KYK burs başvuru işlemi, online olarak oldukça kolay şekilde yapılıyor. Başvuruların geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi e-Devlet üzerinden yapılacağı tahmin ediliyor.

E-Devlet şifresi olmayan öğrencilerin kimliği ile birlikte PTT şubelerine giderek mutlaka e-devlet şifresi almaları veya diğer e-devlet giriş yöntemlerinden birine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı) sahip olmaları gerekmektedir.

Öğrencilerin başvuru sırasında herhangi bir sorun yaşamamaları için öncelikle e-Devlet’e girerek okul/bölüm bilgilerini kontrol etmeleri, bilgilerinde hata olan öğrencilerin üniversitenin öğrenci işleriyle görüşmeleri gerekiyor. Hatalı ya da eksik öğrenim bilgisiyle yapılan başvurular geçersiz sayılacak.

KİMLERE BURS VERİLECEK?

Başvuru sırasında öğrenciden ekonomik, sosyal ve eğitim durumuna ilişkin bilgiler talep edilmekte ve bu bilgiler kamu kurumlarından alınan veriler ile karşılaştırılarak teyit edilmektedir. Yapılan değerlendirme sonucunda bütçe durumuna göre belirlenen sayıda öğrenciye burs verilmekte, durumu mevzuata uygun diğer tüm öğrencilere ise öğrenim kredisi verilmektedir.

Haberin Devamı

ÖNCELİKLİ OLARAK BURS ALACAK KİŞİLER KİMLER?

KYK'ya burs başvurusu yapan bazı kişilerin diğer vatandaşlara göre önceliği bulunuyor. İşte, burs almada önceliği olan kişiler;

Şehit, gazi çocukları, anne ve babası vefat edenler, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile yüzde 40 ve üzerinde engelli olduğunu belgelendirenler, lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar, Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar ve milli sporcular ilgili belgeleri ibraz ettikleri takdirde KYK bursundan öncelikli olarak faydalanacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BURS MÜJDESİ

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye genelinde 150 bin üniversite öğrencisine karşılıksız burs verildiğini belirtti. Erdoğan, "Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için kredi burs miktarını lisansta 500, yüksek lisansta bin, doktorada bin 500 liraya yükseltme kararı aldık." dedi. Erdoğan'ın konuşmasının tamamı şöyle;

"Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için kredi-burs miktarını lisansta 500 liraya, yüksek lisansta bin liraya, doktorada ise bin 500 liraya yükseltme kararı aldık. Bu rakam, biz göreve geldiğimizde sadece 45 liraydı. Yurtlarımızda kalan öğrencilerimize verdiğimiz beslenme yardımını da günlük 8 liraya yükselttik. Öte yandan yüksek öğrenim yurtlarımızın fiyatlarında bu yıl hiçbir artışa gitmedik. Görüldüğü gibi eğitim-öğretim konusunda pek çok meseleyi çözdük. Bundan sonra kaliteye odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum."

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN ÖĞRENCİLERE İYİ HABER

Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun kredi imkanından yararlanan öğrencilerin herhangi bir işte çalışması halinde burslarının kesiliyor olmasının önüne geçildi. Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre,  ‘Kredi alan öğrencilerden, en az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalıştıkları tespit edilenlerin kredileri kesilir.’ maddesi yürürlükten kaldırıldı.

Buna göre, kredi alırken çalışan öğrenciden herhangi bir kesinti yapılmayacak. 

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı yurtlarda kalıp burs veya kredi alan öğrenciler en fazla asgari ücret seviyesinde çalışabilirken, KYK yurdunda kalmayan ancak burs veya kredi alanlar ise herhangi bir ücretle çalışabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!