İbrahim Kalın New York Times'a konuştu: Zelenski görüşmeye hazır ama Putin henüz değil

Güncelleme Tarihi:

İbrahim Kalın New York Timesa konuştu: Zelenski görüşmeye hazır ama Putin henüz değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2022 01:36

Amerikan New York Times gazetesi, Rusya'nın Ukrayna işgaline ilişkin önemli bir makale yayınladı. Steven Erlanger'in kaleme aldığı yazıda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın da görüşlerine yer verildi. Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın krizde oynadığı arabuluculuk rolüne dikkat çekilen yazının başlığına ise Kalın'ın "Putin henüz Zelenski ile görüşmeye hazır değil" yorumu çekildi.

Haberin Devamı

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna krizinde oynadığı role dikkat çeken bir haber yayınladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açıklamaları da yer aldı.

Steven Erlanger haberinde, "Türkiye ve Erdoğan'ın Rusya ile Ukrayna arasında önemli bir arabuluculuk rolü oynadığını, uzun vadeli ateşkese yönelik ve üç haftadan fazla süredir devam eden şiddetli savaşa barışçıl bir çözüm bulmak üzere ciddi müzakereler için yol aradığını" yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki ülke liderinin pozisyonlarını ölçmek için Zelenski ve Putin ile telefonda görüştüğünü ve İbrahim Kalın'ın da görüşmede bulunduğunu aktaran Erlanger, haberinde Kalın'ın şu ifadelerine yer verdi:

"PUTİN GÜÇSÜZ GÖRÜNMEK İSTEMİYOR"

Haberin Devamı

* Zelenski görüşmeye hazır, fakat Putin liderler seviyesindeki bu görüşme için pozisyonların henüz yeterince yakın olmadığını düşünüyor.

* Bu görüşmenin bir noktada gerçekleşeceğine inanıyorum. Bir noktada barış anlaşması yapılacak. Elbette biz bunun çok geçmeden olmasını istiyoruz, ancak muhtemelen Putin bunu yaptığında güçlü pozisyonda olmak istiyor. Askeri kayıplar ya da ekonomik yaptırımlarla zayıflamış, güçsüz görünmek istemiyor.

* Bu zaman henüz gelmedi ve kısa süre içinde de gelmeyebilir. Fakat muhtemelen Putin üzerinde etkisi en çok olan ekonomik yaptırımlar.

ZOR MESELELER İKİ BAŞKANA BIRAKILMALI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, çözümün Minsk Anlaşmalarının yeni versiyonlarında bulunacağını belirtirken, ikinci derecedeki sorunlar çözülünce, egemenlik ve toprakların kontrolü gibi en zor iki meselenin iki başkana bırakılması yolundaki öneriyi de gündeme taşıdı.

Kalın, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşını kat'i olarak kabul etmesek de, Rusya’nın sesinin duyulması gerekiyor, zira bu savaştan sonra Rusya ile Batı bloğu arasında yeni bir güvenlik mimarisinin kurulması gerekecek" ifadelerini kullandı.

İbrahim Kalın, "Bir başka Soğuk Savaşa daha katlanamayız. Bu, herkesi için kötü olur ve bütün bir uluslararası siyaset ve finans sistemi için maliyeti olur" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"TÜRKİYE İLETİŞİM KANALLARINI AÇIK TUTMAK İÇİN ÇALIŞIYOR"

Günün sonunda amacın herkes için barış ve güvenliğin tesisi olduğunu vurgulayan Kalın, "Bu nedenle Türkiye, Rusya ile iletişim kanallarını açık tutmak için çok çalışıyor. Elbette Rusya burada daha büyük bir sorumluluk taşıyor. En nihayetinde bu savaşa son verecek olan Başkan Putin. Bunu yapmak istediğinde, bu savaştan almak istediğini aldığında -uzlaşı, taviz, anlaşma- bilmiyorum. Ancak o yönde ilerlediğimizi düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!