TBMM'de bir ilk... HDP'li Osman Baydemir'e 'Kürdistan' cezası

Güncelleme Tarihi:

TBMMde bir ilk... HDPli Osman Baydemire Kürdistan cezası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2017 14:23

TBMM’nin yeni içtüzüğündeki yaptırımların ilk uygulaması bütçe görüşmelerinde gerçekleştirildi. Genel Kurul’da HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, seçildiği bölgeye “Kürdistan” dediği için Meclis’ten iki günlüğüne atıldı. Baydemir, TBMM Genel Kurulu'ndan dışarı çıkarıldı. Olayı protesto eden HDP'li vekiller de bütçe görüşmelerini terk etti. Baydemir’in maaşının üçte ikisine de el konulacak.

Haberin Devamı

HDP'li Baydemir, bütçe görüşmeleri sırasında Genel Kurul’da “Bizim bir rolümüz var, bir misyonumuz var. Ben Kürt halkının bir evladı olarak, Kürdistan’dan gelen bir temsilci olarak benim şöyle bir rolüm var” deyince tartışma çıktı. Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, “Türkiye’de Kürdistan diye coğrafi ve siyasi bir tanımlama yoktur” diyerek Baydemir’e nereyi kasettiğini sordu. Baydemir, elini kalp hizasına götürerek birkaç kez, “İşte, orası Kürdistan” karşılığını verdi. AK Partili Elitaş yeni içtüzük hükümlerinin uygulanmasında ısrar etti. Bahçekapılı da tutanakları incelemesinin ardından Baydemir’e ceza verilmesini oylamaya sundu.

KÜRDİSTAN BÜTÜNÜN PARÇASI

Savunma için kürsüye gelen Baydemir, “Bu hitabım bir savunma değil, yüreğimden bizi izleyen milyonların yüreğine hitaptır. Hiçbir zaman gizli bir ajandam olmadı, bundan sonra da olmayacak. Bundan yüzyıllar ‘Dünya yuvarlaktır’ dediği için insanlar yargılandı. ‘Hayır ne münasebet dünya tepsidir’ dediler. Kürdistan’a Kürdistan demek suç değildir, suç olmamalıdır. Kürdistan bütünün bir parçasıdır. Bu parçanın ilelebet ayrılmaması için adalete ihtiyacımız var, eşitliğe ihtiyacımız var. Hayatıma kastedebilirsiniz, ama Kürdistan gerçekliğini yok edemezsiniz. Gelin istişare yöntemiyle, diyalog yöntemiyle, gelin birbirimizi anlayarak hakikate hep birlikte sahip çıkarak bu sorunun köklü çözümünü hep birlikte bulabiliriz. Baydemir’in yüreğindeki ve zihnindekini çıkaramazsınız, hakikati örtemezsiniz. Yaşasın Kürt ve Türk halkının kardeşliği, yaşasın Anadolu Mezopotamya halklarının kardeşliği, yaşasın özgürlük, eşitlik, adalet, onurlu barış ve birlikte yaşam” diye konuştu.

Haberin Devamı

GOOGLE’A GİRİN

Konuşmasının ardından Baydemir’in iki birleşim Meclis’ten çıkarılması cezası oylanarak kabul edildi. AK Parti ve MHP gruplarının oyuyla Baydemir’e iki günlüğüne Meclis’ten geçici çıkarma cezası verilmesi kabul edildi. CHP ve HDP milletvekilleri, karar yeter sayısı oluşumuna katkıda bulunmamak amacıyla oylamaya katılmadılar. HDP yöneticileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın defalarca Kürdistan sözcüğü kullandığını belirterek karara tepki gösterdiler. Bahçekapılı ise, “Evet Sayın Cumhurbaşkanı bu sözü söylemiştir, ama bunu hangi bağlamda söylediğine dikkat edin, bağlamından koparmayın. Google’a girin sayın Cumhurbaşkanı’nın bunu hangi bağlamda söylediğin gayet iyi anlarsınız” dedi.

Haberin Devamı

CHP: KARŞIYIZ, AMA KÜRSÜ ÖZGÜRLÜĞÜ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, Erdoğan’ın söylediği bağlamda da Baydemir’in kullandığı anlamda da bu ifadeye karşı çıktıklarını, ancak bu ifadeleri kürsü dokunulmazlığı kapsamında gördüklerini söyledi. Özel, “Bir parlamentoda en aykırı, en şok edici fikirlerin dahi dinlenilebilmesi ve tahammül edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bir demokratik olgunluk meselesidir” dedi.

BAYDEMİR GENEL KURULDAN ATILDI

Oturumu yöneten AK Partili Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Baydemir’e iç tüzük gereği ceza verilmesini oyladı. Yapılan oylamada Osman Baydemir’e 2 oturum Genel Kurul’a katılmama cezası verildi. Oylamanın ardından Baydemir, Genel Kurul’dan dışarı çıkarıldı. Baydemir’e verilen cezaya tepki gösteren HDP’li vekillerde Genel Kurulu terk ederek bütçe görüşmelerinden ayrıldı.

Haberin Devamı

TBMMde bir ilk... HDPli Osman Baydemire Kürdistan cezası

12 BİN LİRA KESİNTİ

Yeni TBMM İçtüzüğü, Türkiye’nin, “Anayasa’da düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlamalar yapmayı” geçici çıkarma cezası verilecek disiplin suçları kapsamında sayıyor. İçtüzükte ayrıca, “Meclis’ten geçici olarak çıkarma cezasına çarptırılan milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte ikisi kesilir” hükmü bulunuyor. Buna göre Baydemir, bütçe görüşmelerinin yarınki ve cuma günkü birleşimlerine katılamayacak. Baydemir’in maaşının 12 bin lira civarındaki bölümü de ödenmeyerek Meclis bütçesine aktarılacak. Baydemir’in maaşından 12 bin lira dolayında kesinti yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!