Havadan ‘süpürme harekâtı’... Hedef havadan ve nokta operasyonlarla terör temizliÄŸi ve üs bölgelerinin geniÅŸletilmesi

Güncelleme Tarihi:

Havadan ‘süpürme harekâtı’... Hedef havadan ve nokta operasyonlarla terör temizliği ve üs bölgelerinin genişletilmesi
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 06, 2023 07:00

Ankara’da İçişleri Bakanlığı’na yönelik saldırının ardından, kararlılıkla sürdürülen terörle mücadele hem Türkiye sınırları içinde hem de kaynağında yani Türkiye sınırlarının dışında bir kere daha hız kazandı. Terörü kaynağında kurutma konseptinin süreceği bu yeni dönemde atılacak adımları anlatmadan önce, Milli Savunma Bakanlığı’nda yapılan üst düzey toplantının ve açıklamaların şifreleri ile başlayalım.

Haberin Devamı

ERDOĞAN ELİNİ GÖSTERDİ: ‘DEVLETİN KARE ASI’

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, MİT Başkanı İbrahim Kalın ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak yani devletin dört ana sac ayağının yer aldığı bu fotoğraf bir terör saldırısının ardından çekilmiş olsa da, sonrasında yapılan açıklama ile birlikte derin mesajlar içeriyor:

- Bu fotoğraf Türkiye’nin sadece terörle mücadele değil, ulusal çıkarlarının nerede başlayıp nasıl korunacağına dair son 7 yıldır yürütülen faaliyetlerin arka planını da gösteriyor.

- Yani içeride ve dışarıda bu mücadeleyi yürüten, hiç kamuoyu önünde bir arada görünmeyen puzzle’ın bir bütün halinde yansıması olarak görülebilir.

- Bu minvalde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın açıklamaları mücadelenin sadece terör bağlamında değil, terör kuklasının iplerini ellerinde bulunduranlarla olacağının da göstergesi.

Haberin Devamı

- Devlet aklı ete kemiğe büründü, bu fotoğrafla kendisini gösterdi.

- Bu fotoğraf ve açıklama devlet aklının; uyuşturucu, silah, insan kaçakçılığından terörle mücadeleye; Kafkasya’daki güç paylaşım savaşından NATO’ya kimin girip girmeyeceğinin tespitine kadar geniş bir coğrafyada Türkiye’nin ulusal ve sınır dışındaki çıkarlarına aynı gözle baktığını gösteriyor.

YEKPARE MÃœCADELE ALANI

Türkiye açısından artık terörle mücadele ayrı bölgeler halinde değil, aksine yekpare bir strateji.

- Türkiye sınırı bir bütün olarak görülüyor. Bu sınırların güvenliği Suriye’den, Irak’a geçerek, İran boyunca devam ediyor.

- Güvenlik duvarının İran sınırlarını kapsayarak kuzeye doğru devam etmesinin nedeni de bu.

- Kısacası terör, uluslararası çıkarların taktiksel bir mücadele alanı olarak görülüyor.

Â

Havadan ‘süpürme harekâtı’... Hedef havadan ve nokta operasyonlarla terör temizliği ve üs bölgelerinin genişletilmesi

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak’ın bu fotoğrafı, sonrasında yapılan açıklama ile birlikte önemli mesajlar içeriyor.

Haberin Devamı

HEDEF TERÖR ÖRGÜTÜNÜN FİNANSAL ARAÇLARINI YOK ETME

- TÜRKİYE Taksim saldırısının ardından, terörle mücadeledeki kararlılık pozisyonunu tek tek muhataplarına anlatmış, bir anlamda tekrarına göz yumulmayacağını söylemişti. Son saldırının ardından ilk kez:

- Türkiye’nin pozisyonu ve atılacak adımlar bu kez açıktan paylaşıldı.

- Meşru hedefler arasında başta petrol kuyuları olmak üzere enerji tesisleri ve yollar da sayıldı. Amaç terör örgütünün lojistik desteğini kesmek, örgütün finansman araçlarını ortadan kaldırmak. Petrolden örgüte giden her para Türkiye’ye karşı silah, mermi olarak geri dönüyor.

HAKAN FİDAN’IN AÇIKLAMALARININ ŞİFRELERİ VE PERDE ARKASI

Haberin Devamı

- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın toplantı sonrasında yaptığı açıklamada üç dikkat çeken bölüm vardı.

1- İki terörist Suriye’den ve orada eğitim gördüler.

2- Irak ve Suriye’de terör örgütüne ait tüm altyapı, üstyapı, enerji tesisleri bundan sonra meşru hedef.

3- Üçüncü tarafların bu hedeflerden uzak durmasını temenni ediyoruz.

HAVADAN NEFES ALDIRILMAYACAK

- Suriye ve Irak’ta hava operasyonları ile Hakan Fidan’ın açıkladığı çerçevede bir anlamda süpürme harekatı yapılacak.

- Belirlenen hedefler Suriye’de SİHA’larla, Irak’ta ise yeri geldiğinde SİHA’lar, gerek duyulduğunda savaş uçaklarıyla yapılacak.

- Kaynaklar, Suriye’de ilgili ülkelerin verdikleri sözleri yerine getirmemesi durumunda daha kapsamlı hava operasyonlarının da geçmişte olduğu gibi yeniden gündeme gelebileceğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Havadan ‘süpürme harekâtı’... Hedef havadan ve nokta operasyonlarla terör temizliği ve üs bölgelerinin genişletilmesi

ÜS BÖLGELERİ GENİŞLETİLECEK

- Her iki alanda da Türkiye’ye ait üs bölgeleri genişletilecek.

- Suriye’de günlük operasyonlar rutin olarak sürdürülecek.

- Suriye’de havadan SİHA’larla ve rutin operasyonlar sürerken, bir yandan da ilk etapta Tel Rıfat’a yönelik hazırlıklar masada.

- Türkiye Irak sınırı boyunca da 10 ila 15 km’lik derinlikte bir anlamda güvenli bölge oluşturmuş, içeriye doğru da üs bölgeleri kurmuş durumda.

ZAP’A KİLİT VURULACAK

- Irak’ta özellikle Zap’ta terör örgütüne büyük zaiyat verildi. Şimdi ilk hedef Zap’a kilit vurmak yani tamamen temizlemek.

- Türkiye tüm planlarını olasılıklara göre yaptı. Suriye, Irak sınırının temizlenmesi de temel önceliklerden.

Haberin Devamı

IRAK DA MÃœCADELEDE YER ALMALI

ANKARA bir süredir Bağdat hükümetiyle terörle mücadele konusunda önemli görüşmeler yapıyor. Uzun yıllardır bir anlamda istikrarsızlığa mahkûm edilen Irak hükümeti ilk kez ulus devleti olmak istiyor ve bu yönde de adımlar atıyor. Körfez ülkelerinden gelerek, Irak’tan Türkiye’ye geçmesi planlanan Kalkınma Yolu da Bağdat açısından hayati önem taşıyor. Bu kapsamda Irak ile ilgili şu tespitler yapılıyor:

- Merkezi hükümet bir süredir sınır ve geçiş hatlarında aldığı tedbirleri artırdı.

- Ulusal hükümet olma yönünde adım atan merkezi hükümet, tüm topraklarını yönetmeli. Bunun tek yolu da terör örgütünün topraklarındaki hakimiyetine son vermek.

- Bu kapsamda Ankara-Bağdat arasında yapılan görüşmelerdeki en önemli başlık, terör örgütüne karşı ortak operasyon düzenlenmesi.

BAKMADAN GEÇME!