Önce Dilan-Engin Polat çifti, sonra Bahar-Nihal Candan kardeşler... Fenomen ve paranın kara ilişkisi

Güncelleme Tarihi:

Önce Dilan-Engin Polat çifti, sonra Bahar-Nihal Candan kardeşler... Fenomen ve paranın kara ilişkisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2023 07:00

Sosyal medya fenomenleri üzerinden kara paranın nasıl aklandığının izini sürdük. Nasıl fenomen yapılıyor? Neden fenomenler seçiliyor? Neden güzellik merkezleri tercih ediliyor? Fenomenler paranın yüzde kaçını alıyor? İşte tüm bu soruların cevabını araştırdık.

Haberin Devamı

Fenomenler kendi takipçi ve izlenme sayılarını örnek gösterip buradan para kazandıklarını iddia ediyorlar. Ancak platform gelirlerinin ne olduğu ile ilgili bir muhatap yok. Sadece vergi müfettişlerine cevap veriyorlar. Bu da kara para aklamak isteyen suç örgütlerin işine geliyor. Kara parasını aklamak isteyen suç örgütleri önce az tanınmış veya takipçi sayısı az olan kişilere ulaşıyor. Ardından para ile bu kişilerin reklamları yapılarak gündeme getiriliyor, parlatılıyor. Söz konusu kişi ünlü yapıldıktan sonra ise çok para kazanıyormuş algısı oluşturuluyor.

NASIL SİSTEME DAHİL EDİLİYOR

Gündeme getirilen ve ünlü yapılan kişiler ve yakın akrabalarına şirketler kurduruluyor. Hiçbir üretim yapmayan, fason veya tabela olarak nitelendirilen bu şirketlerin de reklamları yapılarak, çok para kazanılıyor algısı oluşturuluyor. Fason şirketlerin de reklam yüzleri belirleniyor. Tüm reklamlar söz konusu kişi üzerinden dönüyor. Daha sonra ise bu şirketler üzerinden naylon faturalar kesiliyor. Yurtdışında yasadışı (uyuşturucu-bahis-insan kaçakçılığı gibi) alanlardan para kazanan suç örgütleri, bu paraları fenomenler üzerinden kurdurdukları şirketlere aktarıyor. Kara parayı bu şirketler üzerinden sisteme dahil ederek yasal hale getiriyor. Tekrar yurtdışına kayıt altında çıkarılıyor.

Haberin Devamı

YÜZDE KAÇINI ALIYORLAR

Suç örgütleri kara paralarını aklamak için kullandıkları fenomenlere ise komisyon olarak paranın yüzde 20’si ödeniyor. Örneğin 100 milyon lira kara parasını aklamak isteyen suç örgütü, fenomene 20 milyon lira ödüyor. Üzerine fason şirketler kurulan ve fenomenlerle bağlantılı olan kişiler ise ortalama paranın yüzde 5 ile 10’u arasında komisyon alıyor. 

Öte yandan savcılık dün Polat çiftinin şirketlerine kayyum atadı.

Önce Dilan-Engin Polat çifti, sonra Bahar-Nihal Candan kardeşler... Fenomen ve paranın kara ilişkisi
Dilan ve Engin Polat’ın avukatının yaptığı tutukluluk itirazı, sulh ceza hâkimliği tarafından reddedildi. 

NEDEN GÜZELLİK MERKEZLERİ

Haberin Devamı

- Peki kara para aklamada neden güzellik merkezleri seçiliyor? Güzellik merkezleriyle ilgili bir kayıt tutulmuyor. Örneğin aylık 5 milyon lira işlem hacmine sahip bir güzellik merkezi, nakit ödeme aldığında fiş-fatura kesmediği için kara parası olan bir çete veya suç örgütü merkezin sahibine 5 milyon lira veriyor. Bu para müşteri havuzunda bilgileri olanlar üzerinde faturalandırılarak yasal hale getiriliyor. Kayıt dışı olan 5 milyon lira kayıt altına alınırken, güzellik merkezi bu paradan komisyon alıyor.

TAKİBİ NASIL YAPILIYOR

- Şüpheli para trafiğini takip eden MASAK, çalışma yapıyor. Hesap hareketlerinde anormal durum tespiti halinde gerekli rapor hazırlanıyor. MASAK raporunun ardından ise Cumhuriyet Savcılıkları’nın talimatıyla Emniyet Mali Suçlarla Mücadele ekipleri soruşturma yürütüyor. Detaylı hesap incelemeleri ve şüphelilerin birbirleriyle bağlantıları ortaya çıkarılarak, örgütlü suçtan işlem başlatıyor. Burada ise iki suç öne çıkıyor. Birincisi “Vergi Kanunu’na muhalefet” ikincisi ise “suç örgütü kurmak” oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!