Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan önemli açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2015 19:12

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyeleri Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı yaptı. Erdoğan, Musul'daki askerin nöbet değişimine ilişkin "Askerleri geri çekmek gibi bir şey şu anda söz konusu değil. Musul'a askerlerimiz muharip olarak gitmemiştir. Eğitimci olarak gitmiştir. Sabırla yaklaşım inanıyorum ki diplomatik ilişkilerimizi güçlü hale getirecek" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyeleri ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı yaptı. 

Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Dragan Çoviç ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:


"ASKERLERİMİZ MUSUL'A EĞİTİMCİ OLARAK GİTMİŞTİR"

Musul’daki Türk askerinin varlığı ve Mesut Barzani ile konuya ilişkin bir görüşmenin olup olmadığı yönündeki bir soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle yanıt verdi: "Buraya Türk askerinin gitmesi aslında 2002 yılında olan bir harekettir. Kendilerinin bizden eğitim noktasında talepleri olmuştur. Gerek asker gerek polis olarak bu tür talebi olmuştur. Askerlerimiz muharip olarak gitmemiştir. Eğitimci olarak gitmiştir.

Gerek Başika’da gerek kamp yerindeki yaptıkları iş eğitimdir. Eğitimi verdikleri peşmerge sayısına göre de bu sayı çoğaltılır veya azaltılır. Bunu geri çekmek gibi bir şey şu anda söz konusu değil. Bu ayın 21’nde de gerek Kuzey Irak gerek Türkiye gerekse Amerikalı dostlarımız ile 3’lü bir toplantı da ayrıca yapılacaktır. Irak’ın genelindeki gelişmeleri de değerlendirme fırsatı olacaktır."

Haberin Devamı

"RUSYA'NIN BU ÜLKELERLE SINIRI VAR MI?"

Rusya Federasyonunu eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya Federasyonu’nun BM Güvenlik Konseyi’ne gitmesi ne adına? O ayrı bir sorundur. Rusya Federasyonu burada taraf değildir, ne adına oraya gidiyor? O da ayrı bir konu. Türkiye olarak bizler oradan verilen cevabı da şu anda gördük. Nitekim BM Güvenlik Konseyi bu müracaatı bildiğiniz gibi reddetti. Bundan sonraki süreçte ne olur onu da izlemeye devam ederiz.

Ama biz Türkiye olarak özelikle bölgedeki gelişmelerde koalisyon güçleri ile müşterek hareket alanını kendimize seçmiş bulunuyoruz. Talep edilmediğimiz bir yerde yokuz. Her talep eden ülkeye de olumlu cevap vermeye kimse mecbur değildir. Ama bizim bir özelliğimiz var nedir bu? Bir tarafta Suriye ile 911 kilometre sınırımız var. bu hayati bir anlam ifade ediyor. Öbür tarafta yaklaşık 390 kilometre Irak ile sınırımız var. bu da hayati bir önem arz etmekte. Peki Rusya Federasyonu’nun bu ülkeler ile bir sınırı mı var? Değil.

Tartus’ta malum bir üs kurmuşlardı. Şimdi o yetmedi bir de daha kuzeyde Lazkiye’nin kuzeyinde yeni bir üs kurmak suretiyle oraya şu anda uçakları, füzeleri ile yerleşmiş durumda. Önce onu dünyaya izah etmesi lazım. Ben burada niye, niçin varım? Bunları gayet güzel karşılıklı konuştuğumuz zamanlarda hiç gündeme gelmiyordu.

Ama şimdi bunların hepsi gündeme geldi. Şimdi artık duygusal yaklaşımları görüyoruz. Biz Türkiye olarak yine gerilimden yana olamayacağız sabırlı olacağız. Bu sabırla yaklaşım inanıyorum ki diplomatik ilişkilerimizi güçlü hale getirecektir. Belki yeniden inşasına vesile olacaktır" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!