Eleştiremeyen medya felaketi getirir

Güncelleme Tarihi:

Eleştiremeyen medya felaketi getirir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2015 21:23

Başkanlık sistemiyle ilgili soruya “Türkiye’nin dünya kadar sorunu var. Hangi başkanlık sistemi” diye yanıt veren CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, basın özgürlüğünü örnek gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Medya rahatlıkla yazabilmeli, eleştirebilmeli. Hükümetin eleştirilmediği bir medya ordusu Türkiye’ye felaketi getirir” dedi.

Haberin Devamı

CHP’nin davetlisi olarak geçen hafta Türkiye’ye gelen eski Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte dün sabah Bakırköy balıkçı barınaklarında kahvaltı yaptı. Jose Mujica, “Latin Amerika birleşiyor ve bu birleşmede dünyanın bu bölgesiyle ilişkilerini geliştirmesi gerekiyor. Bu yüzden buradayız. Umuyorum önümüzdeki yıllarda birbirimize daha yakın oluruz. Türk halkından çok şey öğrendik” dedi.

Kılıçdaroğlu ise kahvaltı sonrası basının sorularını yanıtlarken özetle şöyle konuştu: 

“(Başkanlık sistemi) Türkiye’nin dünya kadar sorunu var. Yüzde 10 seçim barajını kaldıracak mıyız, darbe hukukunu sona erdirecek miyiz? Medya özgürlüğünü sağlayacak mıyız? İktidar kanadına destek veren bir yazar çıkıyor bir gazeteyi hedef alarak ‘O gazeteyi artık biz yöneteceğiz’ diyor. Sen kimsin? Bu gücü nereden alıyorsun? Ne demokrasisinden bahsediyoruz? Hangi başkanlık sisteminden söz ediyoruz?

Haberin Devamı

Seçim sonucuna saygılız. Ama bu sonucu aldım diye baskıcı karakterimi öne çıkarırsam hangi demokrasiden söz edeceğiz? Zafer sarhoşluğu gücün zehirlenmesi anlamına geldi. Başkanlık sistemiyle eğer siz elinize sopayı alıp toplumu dizayn etmeyi amaçlıyorsanız; CHP olduğu sürece bu süreç yaşanmaz.

(Medyaya baskı) Medyadan neden korkuyorsunuz? Beğenmezseniz almazsınız, izlemezsiniz. Onları susturmak isteyen, iktidarın savunuculuğunu yapan bir düşünce şu anda egemen zaten AKP hükümetinde. Ve bu sorun Türkiye’nin en temel sorunlarından biri olmaya aday. Medya rahatlıkla yazabilmeli, eleştirebilmeli. Hükümetin eleştirilmediği bir medya ordusu Türkiye’ye felaketi getirir. Eğer halkın haber alma kanalları tıkanıyorsa o ülkede demokrasi olmaz. İyi polisi Başbakan Ahmet Davutoğlu oynuyor. Ben Sayın Davutoğlu’na çağrı yapıyorum, sen bu söylemlere destek veriyor musun vermiyor musun? ”


JİTEM YORUMU: FAİLİ MEÇHUL DOSYASI İÇ AÇICI DEĞİL

Kılıçdaroğlu gazetecilerin emekli albay Cemal Temizözün de yargılandığı JİTEM davasında çıkan beraat kararını sorunca şunları söyledi: “Faili meçhullerle ilgili Türkiye’nin dosyası pek iç açıcı değil. Şimdi yargının bağımsız olmadığı, medyanın özgürce haber yapamadığı bir sistemde siz bu tür davaların adaletle sonuçlanmasını bekleyemezsiniz. Siz davaları sürekli olarak belli yerlere öteliyorsunuz. Eskişehir’de güvenlik yok diyorsunuz Kayseri’ye götürüyorsunuz. Kayseri’dekini Eskişehir’e getiriyorsunuz. Faili meçhulleri siz yargı kararıyla kapatırsanız o ülkede siz demokrasiden ve insan haklarından söz edemezsiniz.”

Haberin Devamı

'ADAYIN ÖNÜNÜ  AÇMAK  GÖREVİM'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kurultay ne zaman yapılacak” sorusuna “Olağan da olsa olağanüstü de olsa ocakta olacak. Zaten süreç de başlamış durumda. Bazen şaşırıyorum; ‘CHP’de karışıklık’. Ya ne karışıklığı? Kişi çıkıyor genel başkanlığa adayım diyor. Genel başkanların görevi de yeni genel başkan adaylarına yol açmaktır. Yoksa o aday oldu ben onu keseyim, bu eski hastalıklardır. Zaten bu eski hastalıklardan Türkiye’nin kurtulması lazım” diye cevap verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!