e-Devlet ile askerlik durum belgesi nasıl sorgulanır?

Güncelleme Tarihi:

e-Devlet ile askerlik durum belgesi nasıl sorgulanır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2016 14:58

e-Devlet kapısındaki Milli Savunma Bakanlığı menüsünde bulunan "Askerlik Durum Belgesi Sorgulama" kategorisinden askerlikle ilgili tescil haricindeki tüm işlemler sorgulanabiliyor. Askerlik durum belgesi sorgulama nasıl yapılır? İşte detaylar...

Haberin Devamı

Kamu kurumlarına ait dijital hizmetlere erişim sağlayan e-Devlet sisteminden Milli Savunma Bakanlığı menüsünde yer alan "Askerlik Durum Belgesi Sorgulama" kategorisinden askerlik görevini ifa etmiş, askerlik görevinden muaf olmuş ve askerlik yükümlülüğü olduğu halde çeşitli nedenlerle ertelenmiş olan vatandaşlar da askerlikle ilgili bilgilerine daha detaylı olarak ulaşabilecek. Bu linkten sorgulamanın yanı sıra, Askerlik Durum Belgesi'nin barkodlu çıktısı alınabiliyor.

Kimlik doğrulama işlemi ile birlikte güvenli bir şekilde e-Devlet sistemine giriş yapabilen vatandaş, kamu kurumlarının tüm dijital hizmetlerini kullanarak kamu işlemlerini hızlı ve kolayca gerçekleştirebiliyor.

TESCİL İŞLEMLERİ ASKERLİK ŞUBESİNDEN YAPILIYOR

Askerlik durumuna sorgulama sonucundaki belgenin çıktısı da alınabiliyor. E-devlet üzerinden alınan bu belgeyi ilgili kurumlar “Askerlik Durum Belgesi Doğrulama Hizmetini" kullanarak TC Kimlik numarası ile barkod numarasını eşleştirerek belge kontrolünü sağlayabilecek. Askerliğini yapmış ve askerlikle ilişiği kalmayan kişilerin faydalanabileceği bu hizmet, vatandaşın zaman kaybı yaşamasını önlenmiş oluyor. Tescil veya benzer askerlikle ilgili işlemler askerlik şubelerinden yapılıyor.

Haberin Devamı

ASKERLİK DURUM BELGESİ NASIL SORGULANIR?

Binlerce erkek vatandaşın askerlik durumlarını gösteren belge için www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapması gerekiyor. Daha sonra ise açılacak olan ekranın sol kısmında yer alan e-Hizmetler sekmesine tıklanmalıdır. Bir sonraki adımda ise e-Hizmetler kategorisinde yer alan harflerden işlem yapılacak kurumun baş harfini bulup tıklayınız. Bu işlem hızını arttıracak. Askerlik durum belgesi sorgulama Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde yer aldığı için “M” harfi tıklanmalıdır. Bu işlemi de tamamladıktan sonra kurumun başlığı altında yer alan ‘Askerlik Durum Belgesi Sorgulama’ işlemi seçilmelidir. Seçim yaptıktan sonra ise açılacak ekrandaki “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna basılmalıdır. Bu butona bastıktan sonra ise açılacak ekranda ilgili kısımlara TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi girilmelidir. Bu işlemi de yerine getirdikten sonra son olarak sorgulama işlemi yapılabiliyor.

Haberin Devamı

e-Devlet şifresi yoksa sisteme ‘e-Devlet şifresi ile giriş’ haricinde ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ 4 farklı yüksek güvenlikli giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanılarak giriş yapılıyor.

e-Devlet şifresi ile sistemden yararlanmak ve işlem yapmak için e-Devlet şifresi olması gerekiyor. Şifre TC kimlik kartı ile PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında alınıyor. PTT şubesinden TC kimlik kartınıza tanımlı E-Devlet şifresi verilecek. Sisteme ilk girdikten sonra bu şifre değiştirilmelidir. Şifresini unutan vatandaşlar, PTT şubesinden yeni şifre almalıdır.  

E-DEVLET GİRİŞ EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ.

Haberin Devamı

ASKERLİK DURUM BELGESİ SORGULAMA SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ.

BAKMADAN GEÇME!