Uyarılar peş peşe gelmişti... Sağanak yağış birçok ilde hayatı felç etti

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2022 12:22

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden gelen hava değerlendirmeleri sonrası Ankara Valiliği ve AFAD, öğleden sonra kentte beklenen sağanak nedeniyle ani sel ve su baskınlarına karşı uyardı. Uyarılar sonrası Ankara'nın Nallıhan ilçesinde aksaklıklar yaşanırken Almanya Büyükelçiliği'nin bazı kısımlarını ise su bastı. Ayrıca birçok ilde öğle saatlerinde başlayan yağmur, hayatı olumsuz etkiledi.

Haberin Devamı

Yapılan son değerlendirmelere göre ülke genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve batısı, Muğla, Sinop, Van, Adıyaman, Gaziantep ve Kilis çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların; Batı Akdeniz’in iç kesimleri, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısı ile Bilecik, Kütahya ve Afyonkarahisar çevrelerinde yerel olarak kuvvetli, Adana, Osmaniye, Hatay, Mersin'in iç kesimleri ve Kahramanmaraş'ın güneybatısında çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olması bekleniyor.

BAŞKENT İÇİN PEŞ PEŞE UYARILAR

Ankara Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Yapılan son değerlendirmelere göre; bugün öğleden sonra görülecek gök gürültülü sağanak yağışların, Ankara genelinde yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ile yağış anında kuvvetli rüzgar, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.

Uyarılar peş peşe gelmişti... Sağanak yağış birçok ilde hayatı felç etti

AFAD'dan gelen açıklamada ise, ''Ankara, Bolu, Eskişehir ve Bilecik çevreleri ile Bursa'nın doğusunda kuvvetli yağış bekleniyor.'' ifadeleri kullanıldı. AFAD ayrıca Edirne ve Kırklareli çevreleri ile Tekirdağ'ın batı, Çanakkale'nin Gelibolu ve Eceabat ilçeleri için de yağış uyarısında bulundu.

ANKARA'DA YOLLAR GÖLE DÖNDÜ, İŞ YERLERİNİ SU BASTI

Haberin Devamı

Başkentte 4 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin ardından bugün öğleden sonra yine sağanak etkili oldu. Şiddetli yağmur, Ankara'nın birçok ilçesinde etkili olurken caddeler yine göle döndü. Suyla kaplanan yollarda sürücüler, araçlarıyla güçlükle ilerledi. Bazı araçlar ise yolda kaldı.

Yağış ile birlikte bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Çankaya ilçesinde alışveriş merkezi ile fabrikayı da su bastı. Alışveriş merkezinin önünde oluşan su birikintisi nedeniyle yol, ulaşıma kapandı. Bazı kişiler, iş yerlerine dolan suyu kovalarla tahliye etmeye çalıştı. Akyurt, Beypazarı ve Haymana ilçelerinde de etkili olan sağanak nedeniyle su baskınları meydana geldi.

Haberin Devamı

ANKARA’DA BİN 515 ARAÇ İLE 4 BİN 25 PERSONEL GÖREV BAŞINDA

Ankara Büyükşehir Belediyesi yeniden başlayan sağanağa karşı teyakkuz halinde olduğunu duyurdu. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı bin 515 araç ile 4 bin 25 personelin görev yaptığı duyurulan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ankara'da yağış kentin tamamında etkisini sürdürmektedir. Bin 515 araç, 4 bin 25 personelimiz ile teyakkuz halinde sorunlara müdahale ediyoruz. Rüzgar hızı 70 km'ye çıktığı için Şentepe Teleferiği'nde yolcu tahliyesine başlanılmış olup otobüsle ulaşım sağlanacaktır.

ALMANYA BÜYÜKELÇİLİĞİNİ SU BASTI

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğini su bastı. Günlerdir Ankara'da etkisini sürdüren yağışlardan Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği de etkilendi. Büyükelçiliğin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Bu yağmurlar hiç bitmeyecek mi? Şiddetli sağanak nedeniyle büyükelçiliğin bazı bölümlerini bugün tekrar su bastı" denildi.

Uyarılar peş peşe gelmişti... Sağanak yağış birçok ilde hayatı felç etti

SEL NALLIHAN'I VURDU

Haberin Devamı

Nallıhan'ın Çayırhan Mahallesi'nde Ankara Nallıhan karayolu Solta Boğazı mevkiinde yağış nedeniyle sel oldu. Sel nedeniyle ulaşımda aksaklıklar başladı.

Uyarılar peş peşe gelmişti... Sağanak yağış birçok ilde hayatı felç etti
ANKARA’DA SAĞANAK KÖYLERE ULAŞIMI ENGELLEDİ

Nallıhan ilçesine bağlı Çayırhan Mahallesi'nde öğle saatlerinde etkisini gösteren sağanak, 15 dakikada sele neden oldu.

Uyarılar peş peşe gelmişti... Sağanak yağış birçok ilde hayatı felç etti

Mahalle genelinde yaşanan sel sonucu birçok tarım arazisi zarar gördü. Yollar sel suları nedeniyle ulaşıma kapandı.

BİRÇOK İLDE SAĞANAK ETKİLİ OLDU

Meteoroloji'nin 'kuvvetli yağış' uyarısının ardından Adana'nın Kozan ilçesinde Tufanpaşa Mahallesi, Hatay'ın İskenderun ilçesine bağlı Savaş, Hürriyet, Süleymaniye mahalleleri ile Niğde'nin birçok köyünde cadde ve sokaklar göle döndü. Sürücüler, trafikte zor anlar yaşadı. Rögarların tıkanması nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı.

Birçok noktada tarım arazileri ile sanayi bölgeleri zarar gördü. Niğde'nin Hıdırlık mevkisinde eğlence mekanlarının bulunduğu bölgede sel oluştu.

Haberin Devamı

NİĞDE-SAZLICA YOLUNDA ÇÖKME

Sel nedeniyle Niğde-Sazlıca yolunda çökme oluştu, Niğde-Adana karayolunda ise heyelan yaşandı. Karayolları ekipleri, biriken toprakları taşıyarak yolu ulaşıma açtı. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bazı fabrikalar ile Toptancılar Sitesi’nde bazı işyerlerini ise su bastı. Tevfik Çalın Caddesi, Didaş Kavşağı, çevre yolunda oluşan su birikintisi nedeniyle sürücüler zor anlar yaşadı. Bazı araçlar mahsur kaldı. Mahsur kalan araçlar ekipler tarafından kurtarıldı.

Uyarılar peş peşe gelmişti... Sağanak yağış birçok ilde hayatı felç etti

Kuvvetli yağışın durduğu bölgelerde belediye ekipleri, suları tahliye etmek için çalışma başlattı. Suların çekilmesinin ardından bölgede hasar tespit çalışmasının başlatılacağı bildirildi.

Haberin Devamı

AKSARAY’DA DERELER TAŞTI, 15 EVİ SU BASTI

Aksaray'ın Taşpınar beldesinde saat 16.00 sıralarında başlayan yağmur kısa sürede dolu ve sağanağa dönüştü. Sokak ve caddeler dereye döndü. Beldede 15 ev ile 3 mandırayı su bastı, mandıralardan birinin de çatısı çöktü. Taşpınar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri su baskınlarına müdahale etti. Aksaray’dan itfaiye, AFAD, UMKE ekipleri bölgeye sevk edildi.

Uyarılar peş peşe gelmişti... Sağanak yağış birçok ilde hayatı felç etti

Sel sularının caddelerden aktığı anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

KARAMAN'A SAĞANAK SELE NEDEN OLDU

Karaman'da etkili olan sağanakla birlikte Urgan Deresi'nin taşması sonucu sel oluştu. Belediye ekipleri, dereye ismini veren mahallede iş makineleriyle toprak döküp bariyer oluşturarak suyun yönün değiştirip, arazilere akmasını sağladı.

Uyarılar peş peşe gelmişti... Sağanak yağış birçok ilde hayatı felç etti

Urgan Mahallesi'nde yaklaşık 20 yıldır su bulunmayan Urgan Deresi öğle saatlerinde etkili olan sağanakla birlikte taştı. Yollar su altında kalırken, belediye ekipleri mahallede su baskınlarının önüne geçmek için iş makineleriyle toprak döküp bariyer oluşturarak suyun yönünü değiştirdi. Sel suları boş ve ekili arazilere aktı.

Karaman Valiliği’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “İlimiz merkez Urgan Boğazı ve deresi çevresinde bulunan vatandaşlarımızın, sel tehlikesi sebebiyle dere kenarından ve çevresinden uzak durmaları büyük önem arz etmektedir” denildi.

ERZURUM'DA SAĞANAK; MAHALLE YOLU KAPANDI

Erzurum'da Oltu'ya bağlı Gökçedere Mahallesi'nde öğleden sonra sağanak etkili oldu. Bir anda başlayan ve giderek etkisini artıran yağış, sele neden oldu. Yüksek kesimlerden mahalleye akan çamurlu sel suları, önüne kattığını götürdü. Sel sularının getirdiği taş parçaları ve çamur, yolun hasar görmesine neden oldu.

Uyarılar peş peşe gelmişti... Sağanak yağış birçok ilde hayatı felç etti

Selin getirdikleriyle Gökçedere'yi Oltu'ya bağlayan yol, ulaşıma kapandı. İş makineleri ve ekiplerin çalışmasından sonra yol, yeniden açıldı.

KULU'DA 5 KATLI BİNANIN ZEMİNİNİ SU BASTI

Konya'nın Kulu ilçesinde sağanak sonrası 5 katlı apartmanın zemin katını su bastı. Binaya giriş- çıkış yapılamazken ekipler suyun tahliyesi için çalışma başlattı.

Uyarılar peş peşe gelmişti... Sağanak yağış birçok ilde hayatı felç etti

Binaya giriş-çıkış yapılamazken ekipler suyun tahliyesi için çalışmalarını sürdürüyor.

KEŞAN’DA YAĞMUR, HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Edirne’nin Keşan ilçesinde öğle saatlerinde başlayan yağmur, hayatı olumsuz etkiledi.

Uyarılar peş peşe gelmişti... Sağanak yağış birçok ilde hayatı felç etti

Hava sıcaklığının 29 derece olduğu Keşan'da yağmur nedeniyle cadde ve sokaklar suyla kaplandı, yaya ve araç sürücüleri zor anlar yaşadı. Yağmura hazırlıksız yakalananlar saçak altlarına sığındı.
Uyarılar peş peşe gelmişti... Sağanak yağış birçok ilde hayatı felç etti
Yetkililer, olası su baskınlarına karşı vatandaşları uyardı. Yağmurun ilerleyen saatlerde etkisini kaybedeceği bildirildi.

SİVAS’TA 20 DAKİKALIK SAĞANAK SONRASI ARAÇLAR ÇAMURA SAPLANDI

Sivas'ta etkili olan sağanak su baskınlarına neden oldu, yayalar ve araç sürücüleri zor anlar yaşadı. Kent dışında ise yamaçlardan gelen sel nedeniyle bazı araçlar çamura saplandı. 

Uyarılar peş peşe gelmişti... Sağanak yağış birçok ilde hayatı felç etti

Bölgede inceleme yapan Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, "Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre metrekareye 30 kilogram yağış düşmüş. Paşabahçe yolunda dağdan gelen sel nedeni ile kapanmış ama şükürler olsun cana gelen bir durum yok. Birkaç araçta hasar var. Bazı bölgelerde bodrumlara su dolmuş. Onun dışında önemli bir şey yok. Ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Bizler de sahada yakından takip ediyoruz. Tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun" dedi. 

AFYONKARAHİSAR’DA SAĞANAK YAĞMUR YOLLARI GÖLE ÇEVİRDİ

Afyonkarahisar’ın merkeze bağlı Dörtyol mahallesinde caddeler yoğun sağanak yağmur sonrası göle göndü. Dakikalar içinde biriken yağmur suları sürücülere zor anlar yaşattı. Yağmur esnasında marketlerde bulunan vatandaşlar ise bir süre mahsur kalıp evlerine gidemedi.

KARABÜK’TE DEV TÜRK BAYRAĞI YIRTILDI

Karabük'te gök gürültüsü ile birlikte çakan şimşeklerin ardından sağanak yağmur ve dolu etkili oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sarı uyarı verdiği Karabük’te sağanak yağmur ile dolu yağışı etkili oldu. Belenköy TOKİ konutlarının bulunduğu alanda gök gürültüsünün ardından çakan şimşekler bir vatandaş tarafından anbean kaydedilirken, Karabük Üniversitesi’ndeki stadyumda bulunan dev Türk bayrağı rüzgar nedeniyle yırtıldı.

 

Uyarılar peş peşe gelmişti... Sağanak yağış birçok ilde hayatı felç etti

AFAD SON DURUMU PAYLAŞTI

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), yoğun yağıştan etkilenen 13 ilde müdahale çalışmalarına devam edildiğini duyurdu.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, “Salı günü yurt genelinde etkili olan yoğun yağışlar nedeniyle çok sayıda ilimizde sel ve su taşkını meydana gelmiştir. Yağıştan etkilenen 13 ilde müdahale çalışmaları devam etmektedir. Vatandaşlarımızın meteoroloji uyarılarını takip etmesi ve olası bir sel anında aşağıdaki uyarılara dikkat etmesi hayati önem taşımaktadır. Sel bölgesini hemen terk ederek yüksek ve güvenli bölgelere gidin. Elektrik kaynaklarından uzak durun. Sel sırasında araç içerisindeyseniz suyla kaplı yoldan gitmeye çalışmayın. Aracınızda herhangi bir arıza oluştuysa, hemen aracınızı terk ederek yüksek bir yere çıkın” denildi.

İLLERDE DEVAM EDEN ÇALIŞMALAR ŞÖYLE:

AFYONKARAHİSAR
Merkezde bugün saat 16.00 dolaylarında başlayan aşırı yağış sonrası özellikle Orhangazi, Osmangazi ve Selçuklu Mahallelerinde 40’a yakın konut ve işyerinin bodrum katlarını su bastığı ihbarı alınmıştır. Alınan ihbarlara; Afyonkarahisar Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü; 36 personel, 10 adet motopomp ve 6 adet vidanjör, Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü; 4 araç 12 personel, AFAD İl Müdürlüğü; 8 motopomp, 2 dalgıç pompa ve 10 personel, İl Özel İdaresi; 1 vidanjör ve 2 personel, ile müdahale etmektedir.

AMASYA
Merkez Ormanözü köyüne bağlı Uzunova yaylasında mahsur kalma ihbarı nedeniyle, bölgeye İl Özel İdaresi tarafından iş makinesi sevk edilmiştir.

ANKARA
Akyurt, Altındağ, Ayaş, Bala, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Haymana, Nallıhan, Sincan ve Şereflikoçhisar ilçelerinde su baskınları meydana gelmiştir. Akyurt’ta devam eden çalışmalara destek vermek üzere, Çorum, Çankırı, Kırıkkale’den toplam 3 arazöz; Düzce ve Konya’dan 4’er mini iş makinası sevk edilmiştir.

BOLU
Gerede ilçesi Salur köyünde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen su baskınları için AFAD, Özel İdare ve DSİ ekipleri görevlendirilmiştir.

KAHRAMANMARAŞ
Göksun ilçesi Kazandere Mahallesi Söğütoğlu mevkiinde sel sularının yükseldiği ve 3 çocuğun kayalık alanda mahsur kaldığı bilgisi alınmış, çocuklar bölgeye sevk edilen AFAD ekipleri tarafından kurtarılarak ailelerine teslim edilmiştir.

KARAMAN
Merkez Urgan Mahallesi'nde aşırı yağıştan dolayı sel sularının ulaşım yoluna zarar vermesi üzerinde İl Jandarma, İl Özel İdare ve AFAD ekipleri olay bölgesine sevk edilmiştir. Merkez Yazılı ve Narlıdere köylerinde sel sularının yükselmesi sonucu mahsur kalan vatandaşlarımız için bir arama kurtarma ekibi olay bölgesine sevk edilmiştir.

KAYSERİ
Sarıoğlan ilçesi Yahyalı mahallesinde çadırları su altında kalan 13 tarım işçisi için yerel düzey Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) grupları çalışma yürütmektedir.

KONYA
Yoğun yağışlar nedeniyle oluşabilecek olumsuz durumlara yönelik çalışmalara destek vermek üzere Aksaray İl AFAD Müdürlüğünden ilave ekip sevk edilmiştir. AFAD, Kızılay ve STK’lar tarafından gıda kolisi ve battaniye dağıtımı devam etmektedir.

KÜTAHYA
Simav-Harmancık yolu 35. kilometrede toprak birikmesi sonucunda yolun ulaşıma kapandığı bilgisi alınmış, İl Özel İdaresi ve Karayolları ekipleri bölgeye sevk edilmiştir.

NEVŞEHİR
Ürgüp, Acıgöl, Kozaklı, Derinkuyu ilçelerinde su baskınları meydana gelmiştir. Niğde - Nevşehir yolu Derinkuyu mevkiinde yağışlar sebebiyle oluşan çamur tabakasından dolayı yolun trafiğe kapatıldığı, mahsur kalan araç ve vatandaşın olmadığı ve yol açma çalışmalarının Karayolları, İl Özel İdaresi ve Belediye ekipleri tarafından yürütüldüğü bilgisi alınmıştır.

NİĞDE
Çamardı ilçesi Yelatan köyünde saat 14.22’de yoğun yağış sonucunda bölgede su baskınları yaşandığı bilgisi alınmıştır. AFAD, UMKE, Sağlık, Jandarma ekipleri olay yerine sevk edilmiştir. Altunhisar ilçesi Ulukışla köyünden gelen ihbar üzerine köye 2 adet iş makinesi yönlendirilmiştir. Merkez Ağcaşar köyüne İl Özel İdaresinden 1 ekskavatör yönlendirilmiştir. Merkez Sazlıca kasabasında yoğun yağış sonucunda heyelan meydana gelmesi sonucu yol kapanmış; AFAD, Karayolları ve Jandarma ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Karayolları ekipleri tarafından yol açma çalışmaları devam etmektedir. Merkez Karaatlı kasabasında bazı ahırları su basmış, bölgeye iş makinesi yönlendirilmiştir. Bor Okçu köyünde dağda mahsur kalan bir kişi AFAD ekipleri tarafından kurtarılmıştır.

OSMANİYE
Merkez Çardak köyü ve Yeşilyurt Mahallesi'nde su baskını meydana gelmiştir.

SİVAS
Merkezde bazı mahallelerde su baskınları meydana gelmiştir.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. 24
İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27
İzmir: Parçalı ve çok bulutlu 31
Adana: Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yerel olarak kuvvetli, kuzey ve doğusunda yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor 30
Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların iç ve doğu kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor 25
Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların iç kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor 26
Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların iç kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor 24
Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor 19
Diyarbakır: Parçalı ve az bulutlu 32

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!