Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2023 13:14

Deprem bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere Hatay’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli açıklamalarda bulundu. "Tüm kurumlarımızla İlk günden itibaren sahadayız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hatay'ı asla yalnız bırakmayacağız." mesajını verdi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu ana kadar deprem bölgesinde 426 bin çadır kurduk, 2 ay içerisinde 100 bin konteyneri de faaliyete geçirmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı. Depremzedeler için inşa edilecek kalıcı konutlarla ilgili açıklamada bulunan Erdoğan, "Bölgede inşa edeceğimiz mesken ve köy evi sayısı 650 bini buluyor. Amacımız ilk etapta bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evini tamamlayıp sahiplerine teslim etmektir." dedi. İlerleyen saatlerde Hatay'ın Samandağ ilçesinde konuşan Erdoğan, "En çok yıkım Hatay’da, anlatmaya kelimeler yeterli gelmiyor. Devletin ve milletin tüm imkanları deprem bölgesine gönderildi, yarım milyon insan yardıma koştu." ifadelerini kullandı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Karaçay Barajı ile ilgili gerekli talimatı da döner dönmez DSİ sorumlu bakanımıza vereceğim." dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli depremlerin büyük yıkımlara ve can kayıplarına neden olduğu Hatay’da incelemelerde bulundu. Kırıkhan Stadyumu yanındaki çadır kenti ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahçeli’ye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kızılay Başkanı Kerem Kınık ve milletvekilleri eşlik etti. Bahçeli ve Erdoğan, depremzedelerin sorunlarını dinledi.

BAHÇELİ HALKI SELAMLADI

Kendilerini karşılayanlara seslenen Devlet Bahçeli, halkı selamlayarak, “Her türlü tedbiri alarak insanlarımızın geleceğe umutla bakmasına imkan tanıyan bu çalışma ortamında temel olarak ifade etmeliyiz ki Allah’a çok şükür, güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti var.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız

Allah’a çok şükür siyasi yönden kararlı, sorunları çözmede kabiliyetli arkadaşlarıyla hizmet yarışında birbiriyle yarışan bir yönetimimiz var. Onun yanında her şeyden daha derini, sizin gibi aziz milletimizin güzide evlatlarının bu felaketi aşma konusunda ortaya koymuş olduğunuz irade, takdire şayandır. Milletimizin başı sağ olsun. Biliniz ki çok kısa süre içerisinde Kırıkhan ayağa kalkacak, hayat normalleşecek insanlarımız yine mutlu olacak” dedi.

'BİNLERCE TIR MALZEMEYİ BÖLGEYE GÖNDERDİK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ve ardından gelen artçı sarsıntıların, 21 ile ulaşan geniş bir alanda hissedildiğini, 11 kentin 62 ilçesinde ise herkesi yasa boğan can kayıplarına neden olduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Deprem ulaşım ve haberleşme altyapısına da ciddi zarar vermişti. Buna rağmen devlet olarak tüm gücümüz ve personelimizle bir an önce depremzede vatandaşlarımızın yardımına koştuk. Yıkıntıların altında kalanlara ulaşmak için arama kurtarma ekiplerini seferber ettik. Acil gıda ve barınma ihtiyacını karşılamak için ülkemizin dört bir yanından binlerce TIR malzemeyi bölgeye gönderdik. Gelen yardımları ve tahliye olan insanlarımızı organize etmek için bakanlarımızla, valilerimizle, milletvekillerimizle gece-gündüz depremzede vatandaşlarımızla bütünleşerek bunun altından kalktık, kalkıyoruz. Devlet ve millet hep beraber tek yürek, tek bilek olarak deprem bölgesine doğru adeta sel olup aktık. Kamu görevlileriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, gönüllüleriyle, ferdi olarak yardıma gelenlerle birlikte neredeyse yarım milyon insan deprem bölgesinde vazife üstlendi. Askeriyle, polisiyle, jandarmasıyla, sağlıkçısıyla, diğer kurumlarımızın ekipleriyle devletimiz sahadaydı. Belediyelerimiz, başkanları, personelleri, araç gereçleriyle ilk günden itibaren buradaydı. Bunlarla beraber ülkemizin dört bir ucundaki ihtiyaç duyulabilecek her türlü ekibi, iş makinesini, malzemeyi bölgeye yönlendirdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

'HATAY HAVALİMANI 1 HAFTADA ONARILDI'

Depremde hasar gören Hatay Havalimanı’nı bir hafta içerisinde yeniden işler hale getirdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:

“Gel gör ki ana muhalefet, ‘Havalimanını biz onardık’ yalanını ortaya koydu. ‘Oranın hafriyatını biz taşıdık’ yalanını ortaya attı. Yaptıkları böyle bir şey yok ve ben Serinyol’a geldiğimde hemen Genel Başkan Vekilim Binali Yıldırım’a ‘Hemen arkadaşlarımızla beraber geçin havalimanına, burada havalimanının yapımında emeğin var, orada basın toplantısını da yap ve bunların yalanını ortaya koy’ dedim. Binali Yıldırım orada basın toplantısını yaptı. Orası da inşa edilmişti, ihya edilmişti ve Hatay Havalimanı böylece devreye alınmıştı. Yaptığımız uluslararası çağrıya cevap veren 100 ülkenin 99’undan gelen arama kurtarma ve yardım ekipleri de çok faydalı çalışmalar yürüttü.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız

Ülkemizin bu zor gününde bizimle dayanışma sağlayan herkese, yurt içi ve yurt dışındaki tüm gönül dostlarımıza bir kez daha milletim adına, şahsım adına, şükranlarımı sunuyorum. Biz de önce depremden hemen sonra 8 Şubat’ta, müteakiben 20 Şubat’ta 2 kez Hatay’a geldik. Hem depremzede vatandaşlarımıza geçmiş olsun ve taziye dileklerimizi sunduk hem de çalışmaları yerinde inceleyerek gereken talimatları verdik. Bugün 3’üncü kez Hatay’a gelmiş oluyorum ve Cumhur İttifakı olarak da buradayız. Geçen sefer olduğu gibi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte bu ziyaretleri yaptık. İnşallah Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız. Deprem gününden itibaren koordinatör bakanlarımız olan Hulusi Akar, Fahrettin Koca hep buradaydı.

Haberin Devamı

Diğer bakanlarımız da kendi alanlarıyla ilgili konuları takip etmek üzere defalarca Hatay’a geldi. Başta Süleyman Soylu, Murat Kurum, bunun yanında Vahit Kirişci geldi, sürekli olarak burayı taradılar, yalnız bırakmadılar. Milletvekillerimiz zaten hep sizlerle beraberdi. Bazıları kendi yakınlarından pek çok kişiyi kaybetmiş olmalarına rağmen, başta Hüseyin Yayman kardeşim, acılarını yüreklerine gömüp şehirleri için canla başla çalıştılar. Diğer yerlerden arkadaşlarımız da sizlere destek vermek faydalı olmak için Hatay’ı yol yaptı. Biz de önümüzdeki dönemde her fırsatta şehrimize gelerek sizlerle dertleşecek, yapılan çalışmaları bizzat denetleyeceğiz.”

Haberin Devamı

HATAY'A 183 BİN KONUT VE 15 BİN KÖY EVİ

Hataylılar’ın, yapılan altyapı ve üstyapı yatırımlarını ve emekleri çok iyi bildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti:

“Bizim burada emeğimiz var, dertliyiz. Bundan sonra da emeğimiz olacak. Kardeşlerim depremin ilk günlerinde önceliğimiz olan arama kurtarma çalışmalarının bitmesiyle enkaz kaldırma faaliyetlerini hızlandırdık. Sırf enkaz kaldırma çalışmasının bile ne kadar büyük ve meşakkatli bir iş olduğunu en iyi siz görüyor ve siz biliyorsunuz. Bu arada yeni konutların inşası için gereken hazırlıkları da süratle yürütüyoruz. Hasar tespit çalışmaları bitince netleşecek olmakla birlikte mevcut duruma göre Hatay’da 183 bin konut ve 15 bin köy evi yapmayı planlıyoruz. Kırıkhan’da inşa edeceğimiz konut sayısı ise 15 bin 785’tir. Bölge genelinde inşa edeceğimiz mesken ve köy evi sayısı 650 bini buluyor.

Yer seçimi yapılan, zemin ve etüt çalışması biten her safhada hemen inşaata başlıyoruz. Amacımız ilk etapta, 1 yıl içerisinde 319 bin konut ve köy evini tamamlayıp sahiplerine teslim etmektir. Daha önceki depremlerde, yangınlarda, sellerde, terör olaylarında nasıl şehirlerimizi adeta sıfırdan inşa ettiysek, bu defa da Allah’ın izniyle hiç kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Hak sahibi herkesin zemin artı 3 veya 4 katı geçmeyen binalarda, 3 oda 1 salondan oluşan evlerde güvenli, huzurlu, müreffeh bir şekilde hayatını sürdürmesini sağlayana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız

YÜKSEK STANDARTLI KONTEYNERLER HATAY'A

Çadır, konteyner, içme suyu, hijyen ve yardım çalışmalarına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabi yeni konutların teslimine kadar geçici barınma merkezlerine ihtiyaç olduğunu biliyoruz. İlk anda mecburen çadır kentlerle attığımız adımları inşallah şimdi konteyner kentlerle devam ettiriyoruz. Şu an kadar deprem bölgesinde 426 bin çadır kurduk, 2 ay içerisinde 100 bin konteyneri de faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Şimdiden neredeyse her gün bin konteynerin kurulumunu tamamlayıp yaşamaya hazır hale getirecek kapasiteye ulaştık. Katar’dan gelen yüksek standartlı konteynerlerde de önceliği buraya veriyoruz. Sadece Hatay’da 30 bin konteyneri depremzedelerimizin hizmetine sunuyoruz. Yine Hatay’da Türk Silahlı Kuvvetlerimiz’in 2 gemisini hastane olarak değerlendiriyor, Enerji Bakanlığımz’ın temin ettiği gemileri de barınma amaçlı olarak kullanıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız

Ambalajlı içme suyunun tedarik ve dağıtımında sorun olmamakla birlikte kullanma suyundaki sıkıntının henüz tamamen çözülemediğini biliyoruz. Yeni kuyuların devreye alınması ve arıtma tesislerinin aktif hale gelmesiyle inşallah bu mesele de kati olarak çözülecektir.

Seyyar tuvalet ve duş sistemlerinin yaygınlaştırılmasıyla bu konudaki ihtiyaç da karşılanmaya başlanmıştır. Merkezde ve ilçelerde kurulmaya başlanan 2 bin 640 geçici işyeri ile esnaflarımızın faaliyetlerini yürütebilmelerini temin ediyoruz. Depremde her seviyede zarar gören hanelerimize yapılan 10’ar bin TL ödemeler tamamlanmak üzeredir. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına 100’er bin TL ödeniyor. Şartları karşılayan haneler için 15’er bin lira taşınma, 3-5 bin lira arasında kira destekleri de başlamıştır” ifadelerini kullandı.

CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ

Çiftçilere destekleme ödemelerinin peşin yapılmasına, hayvan ve yem hibesi verilmesine rağmen ana muhalefet partisinin yalanlarıyla karşılaştıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

“Maalesef bu ana muhalefetin başındaki zat, çiftçilerimize destek verilmediğinden bahsediyor, yem verilmediğinden bahsediyor. İşi gücü yalan, başka sermayesi yok. Tabi böylesine büyük bir afette, biz can derdindeyiz o ise yalan derdinde.

İnsan iradesini aşan hususların olmaması, kimi aksakların yaşanmaması mümkün değildir ama böyle büyük bir felaketi yaşıyoruz, böyle büyük bir felaketi yaşadığımız dönemde akşam yalan, sabah yalan, böyle bir iftira içerisine girilir mi? Düşünebiliyor musunuz, yani, şahsımın buraya gelmediğini söyleyecek kadar yalancı. Sen buralara ne zaman geldin? 3 kez kendim geldim, arkadaşlarımla beraber buralarda oldum, tüm heyetim, bakanlarım daha anında, ilk gün kendilerini buralara gönderdim. Milletimizin de şahit olduğu gibi her türlü gayreti göstermemize rağmen eğer sıkıntılar yaşadıysanız, bize düşen değerli kardeşlerim, sizlerden helallik istemektir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız

Kaybettiğimiz yakınlarımızın acıları, hayat boyu yüreğimizi yakmayı sürdürecek. Biz geride kalanların hayatlarını eviyle, eşyasıyla, işiyle, sağlığıyla, eğitimiyle yeniden düzene koymak için mücadele ediyoruz. Bunun için sizlerden şehrinize ve hayatınıza sahip çıkmanızı istiyorum. Tek bir vatandaşımın bile deprem yüzünden, doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı şehrini terk etmesine gönlümüz razı değil. Ne yapacaksak burada yapacağız.

Neyi başaracaksak burada başaracağız. İnşallah bu mücadeleyi beraber yürütecek, beraber yeni bir geleceği inşa edeceğiz. Yeni bir Kırıkhan kurmaya var mıyız? 85 milyon olarak sırt sıra vererek asrın felaketinin üstesinden asrın dayanışmasıyla geleceğiz. Rabbim ülkemizi daha büyük felaketlerden korusun.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından muhtarlar ve kanaat önderleriyle toplantı yapmak üzere Samandağ ilçesine hareket etti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki çadır kentte depremzedeleri ziyaret etti.

ERDOĞAN VE BAHÇELİ, SAMANDAĞ'DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Samandağ Afet Koordinasyon Merkezi’nde Muhtarlar ve Kanaat Önderleri ile bir araya geldi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Samandağ'da yaptığı açıklamadan satır başları: 

Ülke olarak 6 Şubat tarihinde yaşadığımız ve daha sonra binlerce sarsıntı için geçmiş olsun diliyorum. Depremde hayatını kaybeden herkese Allahtan rahmet diliyorum. Bu afetin en çok yıkıma yol açtığı yer Hatay'dır. Asrın felaketi olarak tanımlanan bu depremin zorlu kış şartlarında olması daha da işimizi zorlaştırdı. Buna rağmen devlet ve millet olarak Hatay'a ve tüm deprem bölgesine ulaşmak için canla başla gayret ettik. Diğer illerden buraya yola çıkan ekiplerimizde epeyce bir mücadelenin ardında birer ikişer buraya geldi. AFAD'tan madencilere, beledilerimizden STK'lara kadar kendi personelimiz ve yurtdışında yardımlarla 35 bin kişilik bir arama kurtarma ekibine ulaştık. Bu ekiplerin yarısı Hatay'da görev yaptı. 271 bin görevli deprem bölgesinde çalıştı. Yaklaşık yarım milyon insanımız depremzedelerimiz yardımına koştu. Afetin bölgesinin genişliğine ve yıkımın büyüklüğüne rağmen devletin ve milletim bütün imkanlarının deprem bölgesine seferber edildiğinde kimsenin şüphesi olmasın. Milletimiz buradaki kardeşleri için tek yürek oldu. 

Gönüllüler ve arama kurtarma ekiplerimizle seferber olduk. Ülkemizin 4 bir yanından araç ve gereci bölgeye getirdik. Ancak tüm çabalarımıza rağmen ilk günlerde ulaşamadığımız yerler oldu. Ancak tüm araçları seferber ettiğimizden kimsenin şüphesi olması. Milletimiz, tüm kardeşlerimiz için seferber oldu. Vefat satısının 48 bini bulduğu, yaralıların 115 bini aştığı, 50 bin binanın yıkıldığı böyle bir felaket karşısında Türkiye'den daha hızlı refleks verecek bir ülke yoktur. Bunu ülkemize gelen yabancıların bizzat kendisi söylüyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız

Fedakârca ve kahramanca çalışmalarda yer alan herkesi şahsın ve milletim adına tebrik ediyorum. Bu arada kalıcı barınma merkezlerinin ve giyim ihtiyacı için kalıcı tesisler oluşturuldu. Milletimizin yardımları bölgeye ulaştırıldı. Eldeki her imkan değerlendirildi. Artçı sarsıntıların sürmesi vatandaşlarımızı huzursuz etti ve bölgeden uzaklaşmak istediler. Köyü olanlar köylerine döndü yer yardımı yapıldı. Tabii biz bu arada kalıcı konutlar için süratle işe başladık. 650 bin konut ihtiyacı olduğunu gördük. Samandağ'da 17 bin 331 konutu yapacağız. Bu zorlukların bir daha tekerrür etmemesi için gerekli adımları atacağız. Depremde büyük bir yıkıma uğrayan Hatay ve ilçeleri bu çalışmalarda öncelikli olacaktır. Türkiye 6 Şubat depremlerinin sınamalarında nalının akıyla çıkmıştır.

Güçlü bir devletin kıvançta ve tasada ortaklaşa olması böyle bir dönemde daha iyi anlaşılıyor. O yüzden Türkiye'nin bize sunduğu refah çatısına daha iyi sahip çıkmalıyız. Milletçe bin yıllık kardeşliğimizden aldığımız güçle bu oyunları bozacak güce sahibiz. Coğrafyamızda asırlardır oynanan oyunları artık çöpe atma kendi oyunumuzu yazma, yönetme ve sergileme vakti gelmiştir. Evlatlarımıza bırakacağımız en büyük miras bu olacaktır. İnşallah bu mücadeleyi sizlerle birlikte zafere ulaştıracağız. Türkiye'nin kalkınması güçlenmesi herkesin yararına olacaktır. Bize ihtiyacı olan kardeşlerimizin her daim yayında olacağız. Bu arada Karaçay Barajı ile ilgili gerekli talimatı da döner dönmez DSİ'den sorumlu bakanımıza vereceğim inşallah sonu hayır olur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız

BAHÇELİ: Ülkemizin yönetimi sayın cumhurbaşkanı her türlü felaketi ortadan kaldırmak için gayret göstermektedir. Devletin her kademesinde yönetimde bulunan insanlara, Mehmetçikle bu felaketin aşılmasında gayret göstermektedir. Bu felaket çok büyüktür, bunu görmezden gelemeyiz. Ancak bu acının çok da güzel işaretleri bulunmaktadır. Birlik beraberliğinin korunmasıdır. İnşallah çok daha güçlü olacaktır. Yaralılarımıza Allahtan şifa diliyorum.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DEFNE'DE 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hatay'ın Samandağ ilçesinin ardından Defne'de Sahra Hastanesi'ni ziyaret etti.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Defne'de yaptığı açıklamanın satır başları: 

Değerli kardeşlerim sizleri hasretle selamlıyorum. 6 Şubat depremleri ve sonraki sarsıntılar için geçmiş olsun diliyorum. Depremde vefat edenlere Allahtan rahmet diliyorum. Türkiye coğrafyasının eşsiz güzellikleri gibi bu tür sıkıntılarını da görmeliyiz. İnşallah millet ve devlet olarak bu depremlerden çıkardığımız derslerle çalışmalarımızı daha süratli götüreceğiz. Defnemiz de bu afette büyük yara aldı. 20 Şubat'ta Defne merkezli yaşanan deprem şehrimizdeki yıkımı daha da arttırdı. Çalışmalar çok büyük zorlukla ilerletebildi. Bir kaç gün içerisinde yardım faaliyetlerini getirdi. Biz de depremin 3. günü buradaydık. Cumhur İttifakı olarak Sayın Bahçeli ile tekrar buradayız.

Artık enkazları kaldırma, yıkılan binaları tekrar inşa etme sürecindeyiz. Allah'ın izniyle 1 yıl için de konutlarımız yapacağız. İlk etapta çadırlar ile barınma sıkıntısını çözmeye çalıştık. Şimdi konteynerler. 30 bin konteyneri önümüzdeki günlerde kuracağız. Şehirlerimizin yeniden inşası için kolları sıvadık. 300 bin haneyi inşa ederek vatandaşlarımızı koyacağız. 26 bin konutu sadece Defne'de yapacağız. Bu büyük afetin şehirdeki izlerini sileceğiz. Kaybettiğimiz canları yerine getiremeyiz ancak yıkılan binaların daha güçle daha güzel şekilde yerine koyacağız. Bunu biz Van'da İzmir'de ispatladık. Bunlardan yılmıyoruz. Bunu da inşallah aynı şekilde 1 yıl için de tamamlayacağız. Bir yıl sonra kalıcı konutların tesliminde yeniden bir arada olacağız. Unutmayın her şey gelir geçer geride sadece sizin hayatlarınızın teminatı, huzurunuz kalır. Gemilerimizle İskenderun Limanı'nda vatandaşlarımız iskan edebildik. İskenderun Limanı'na çektiğimiz iki gemi ile eğitime de katkı sağladık. İşte bunun için çalışıyor bunun için mücadele ediyoruz. Biz size inanıyoruz siz de Cumhur İttifakına inanın sizleri hiçbir zaman yalnız bırakmadık yalnız da bırakmayacağız. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ANTAKYA'DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay'ın Antakya ilçesindeki konteyner kent ziyareti sonrası açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

Türkiye 6 Şubat sabahına ardı ardına yaşadığımız depremlerle uyandı. Binlerde artçı sarsıntıyı etkisini sürdüren depremler 14 milyon vatandaşımızı etkiledi. Bu afette binlerce yıllık tarihi çok büyük yaralar aldı. Gençlik yıllarımızdan beri geldiğimiz Antakya'yı tanımakta doğrusu zorlandık. Buna rağmen devlet ve millet el ele vererek deprem zedelerin imdadına koştuk. O sabahtan itibaren askerimiz polisimiz gönüllülerimiz buradaydı. Sivil arama kurtarma ekipleriyle bu mücadeleyi sonuna kadar sürdürdüler. Bu tür afetlerde trafik yollar açılarak yoluna koyulması zannedildiği gibi kolay değil. Biz bunları ülkemizin diğer afetlerinde yaşadık. Bunu yaşamayanlar fitne ile vatandaşın akıllarına girmeye çalışırlar. Hamd oldun tüm çalışmaları yoluna koyduk. Geçici barınma ihtiyacı bu süreçteki en önemli konu olarak karşımıza çıktı. İlk etapta çadırla işe başladık. Geçmişteki çadır da kalite neydi bugün kalite ne. İnşallah bununla da yetinmeyeceğiz. Buraya NATO'nun İsviçre'nin gönderdiği çadırlar var. İnşallah bu kaliteye de çadırlarımız çıkaracağız. Aynı şekilde Katar'ın gönderdiği konteynerler var. 10 bin konteyner sözü var. Şu an bini geldi 4 bini yolda 1 ay için de 10 bine tamamlanacak. İnşallah vatandaşlarımız bu geçici barınmalar ile daha iyi şartlarda yaşayacaklar. 10 bin konteynerlik yer kurmak 5 bin nüfuslu bir ilçe kurmaktır. Böyle bir şey başarmak dünyada benzeri olmayan bir şeydir. Dünyanın bu süreçte yanımızda olası da önemlidir. Katar ciddi bir ali cenaplık ta bulundu. bir yardım ve konteyner yardımı yaptı. Bu arada kalıcı konutların inşasına başladık. 2240 bin konutun yaparak acil ihtiyacı gidereceğiz. Geçmişte yaşadığımız afetlerde nasıl insanları evlerine yerleştirdiysek aynı şekilde burada da başaracağız. Sizlerden 1 yıl istiyorum herkesi evlerine taşıyacağız. Sadece barınma değil eğitimden sağlığa kadar her türlü hizmetin kesilmemesi için altyapıyı kuruyoruz. İnşallah bir yıl sonra sizlerle buluştuğumuzda bu sözlerin yerine gelmiş olduğunu göreceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!