Bakan Özer Genel Kurul'da gelen eleştirilere yanıt verdi: Bakanlık olayın vuku bulduğu anda soruşturmayı açmış

Güncelleme Tarihi:

Bakan Özer Genel Kurulda gelen eleştirilere yanıt verdi: Bakanlık olayın vuku bulduğu anda soruşturmayı açmış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2022 21:06

TBMM Genel Kurulu'nda 2023 bütçe görüşmeleri devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçelerinin görüşüldüğü kurulda Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de konuşma yaptı. Bakan Özer muhalefetin Bursa’daki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeninin Alevi cemaatine karşı aşağılayıcı yaklaşımın Bakanlık tarafından hiçbir işlev yapmadığına ilişkin eleştirilere "Milli Eğitim Bakanlığı olayın vuku bulduğu anda soruşturmayı açmıştır" diyerek yanıt verdi.

Haberin Devamı

2023 yılı bütçe görüşmeleri TBMM'de devam ediyor. Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı adına söz alan Bakan Mahmut Özer, muhalefetin Bursa’daki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeninin Alevi cemaatine karşı aşağılayıcı yaklaşımında Milli Eğitim Bakanlığı'nın hiçbir işlev yapmadığına ilişkin eleştirilere, “Milli Eğitim Bakanlığı olayın vuku bulduğu anda soruşturmayı açmış ve 657 sayılı Memurlar Kanunu 125. Maddesi d1 kapsamında görevin yerine getirilmesinde din, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç ayrımı yapmak kişilerin yarar veya zararını hedef tutan davranışlarda bulunmak fiilinin karşılığı olan en üst ceza kademenin ilerleme cezası vermiştir. Ayrıca, söz konusu öğretmen hakkında da başsavcılık tarafından işlem devam etmektedir” diyerek yanıt verdi. 

Konya’daki okul müdürü ve yöneticileri için hiçbir işlem yapılmadığı iddiasına ilişkin ise Özer, “Milli Eğitim Bakanlığı soruşturmayı açmıştır. Adı geçen şahıs tutuklanmıştır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

BAKAN ÖZER, KAYIT DIŞI ÖĞRENCİ ELEŞTİRİLERİNE YANIT VERDİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı. Milletvekillerinin, eğitim sistemi kademelerindeki öğrenci sayısına ilişkin sorularını ve kayıt dışı öğrenci eleştirilerine yanıt veren Bakan Özer, şunları söyledi:

"Sürekli '1,2 milyon öğrenci kayıt dışı, 680 bin kız öğrenci eğitime erişemiyor.' retoriği hiçbir veriye dayanmayan bir retoriktir. Rakamları ben size tek tek söyleyeceğim şimdi, lütfen beni yalanlayın. İlkokulda ilkokul çağı nüfusu 5 milyon 219 bin 459'dur. Şu anda ilkokulda kayıtlı öğrenci sayısı 5 milyon 200 bin 144'tür. Okullaşma oranı yüzde 99,63'tür. Sadece 11 bin 654 öğrenci kayıt dışıdır. Ortaokulda 5 milyon 60 bin 300 çağ nüfusu vardır. Bunların 5 milyon 31 bin 879'u eğitim sisteminin içerisindedir. Şu anda 28 bin 421 öğrencinin kaydı yoktur, okullaşma oranı yüzde 99,44'tür. Lisede 5 milyon 84 bin 264 çağ nüfusu vardır, bunun 4 milyon 843 bin 596'sı kayıtlıdır, 240 bin 668'i kayıt dışıdır; okullaşma oranı da yüzde 95,06'dır. Dolayısıyla ilkokul, ortaokul ve lisede kayıt dışı kalan toplam rakam 280 bin 743'tür; 1,2 milyon değildir, 688 bin veya 670 bin kız çocuğunun okula erişimiyle ilgili sorun hiçbir veriye dayanmamaktadır. Biz Millî Eğitim Bakanlığı olarak 280 bin 743 öğrencimizi de bir şekilde eğitime katmak için İçişleri Bakanlığı'nın MERNİS kayıt sistemini de çok aktifi bir şekilde kullanarak, çağrı merkezi kurarak, tek tek ailelere ulaşarak eğitimin içerisine dahil etmeye çalışıyoruz."

Açık öğretimle ilgili de çok spekülasyon yapıldığını kaydeden Bakan Özer, "Açık ortaokulda toplam öğrenci sayısı 142 bin 326'dır, bunun 18 yaş altısı sadece 7 bin 774'tür; geriye kalan 134 bin 552'si 18 yaş üstüdür. Açık lisede 1 milyon 112 bin 765 öğrenci vardır, bunun 18 yaş altısı 232 bin 152'dir, 18 yaş üstü ise 880 bin 613'tür; 18 yaş altı 232 bin 152'nin de sadece 111 bin 739'u kız çocuklarımızdan oluşmaktadır. Dolayısıyla verilen rakamlardır" dedi.

Mesleki eğitimin işçi, öğrenci veya çocuk işçiliğiyle karıştırılmasıyla ilgili de konuşan Bakan Özer, "Tüm dünya çocuk işçiliğini önlemek için mesleki eğitimi enstrüman olarak kullanır. İşte, geçen haftaki OECD'deki Eğitim Bakanları Zirvesi'nde de konuşulan ana konu buydu. Mesleki eğitimi yaygınlaştırarak, çırak kalfalığı yaygınlaştırarak kayıt dışı çocuk işçiliğinin önüne geçmek. Türkiye, OECD bu alanda çok ciddi mesafe almadan mesafe almıştır. 1 milyon 152 bin çırak kalfanın bir sene içerisinde ulaştığı rakamın yüzde 81'i zaten 18 yaş üstüdür. 18 yaş altı öğrenciler de zaten ortaokuldan sonra kanunda açık bir şekilde zorunlu eğitim kapsamında eğitimini almaktadır, işçilik nereden çıkmıştır anlaşılır gibi değildir" açıklamasında bulundu.

'ÜCRETSİZ YEMEK YİYEN ÖĞRENCİ SAYISINI 4 MİLYONA ÇIKARACAĞIZ'

Bakan Özer ayrıca; 1 milyon öğrencinin ücretsiz yemek yediği bilgisini paylaştı. Özer, 2023 yılındaki hedeflerinin, okul öncesine öncelik verdikleri için okul öncesi tüm öğrencilerin ücretsiz olarak yemek yemesini sağlayacaklarını duyurdu. Bakan Özer, "Ücretsiz yemek yiyen öğrenci sayısını 4 milyona çıkaracağız" ifadesini kullandı.

Tartışmaların ardından Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi kabul edildi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!