AYM Başkanı Zühtü Arslan: AYM kararları herkesi bağlar

Güncelleme Tarihi:

AYM Başkanı Zühtü Arslan: AYM kararları herkesi bağlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2016 21:57

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Can Dündar ve Erdem Gül için verdikleri ‘hak ihlali’ kararını “Uymuyorum, saygı da duymuyorum” diye eleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sözlerine karşılık, “AYM kararları, herkesi ve her kurumu bağlamaktadır. Bizim şiarımız herkes için hukuk ve adalettir” dedi. Arslan, AB ortaklı ‘AYM’ye Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Projesi’nin açılış konferansında şunları söyledi:

Haberin Devamı

TAMAMEN İLKESEL DEĞERLENDİRME

“SON tartışmalardan bağımsız olarak, AYM kararlarına yönelik tepkiler konusunda söyleyeceklerim, tamamen ilkesel düzeyde hususlardır. Buradan yeni ve gereksiz bir tartışmanın malzemesi lütfen çıkarılmasın. Bunlar, tekrar ifade ediyorum, son tartışmalardan bağımsız olarak, bireysel başvuru kararlarının doğasına, içeriğine yönelik ilkesel değerlendirmelerdir. Türkiye’de bireysel başvuruyu etkili ve başarılı kılan önemli unsurlardan biri, kararların geciktirilmeksizin yerine getirilmesidir.

YALAN-İFTİRA YORUMLARI KINIYORUM

Türkiye’de tartışılan hemen her siyasi mesele, er ya da geç yargısal bir meseleye dönüşmekte ve bir şekilde bireysel başvuru yoluyla AYM’nin önüne gelmektedir. Bu kararlardan bazıları yoğun tartışmalara neden olmaktadır. Hemen belirtmek gerekir ki, yargıçlar kutsal varlıklar değildir. Bu nedenle mahkeme kararları eleştirilebilir. eleştirilmelidir de. Biz de kararlarımıza her türlü eleştiriye saygı duyuyoruz. Ancak eleştirinin ötesinde tamamen hayali diyaloglar üreterek, mahkememizi talimatla karar veriyormuş gibi gösteren, şahsıma ve üyelerimize yönelik tamamen yalan ve iftira niteliğindeki haber ve yorumları da kınıyor ve reddediyorum.

Haberin Devamı

BUGÜN ALKIŞLAYAN YARIN LANETLİYOR

Anayasa Mahkemesi’nin, anayasanın ve kanunların kendisine verdiği yetkileri kullanarak verdiği kararlar, herkesi ve her kurumu bağlamaktadır. Bu bir anayasa kuralıdır. Verdiğimiz kararları doğal olarak bazıları beğeniyor, bazıları da beğenmiyor. Bugün alkışlayanlar yarın lanetleyebiliyor. Hatta bazen aynı kişiler, verilen kararlardan bir kısmını alkışlıyor, ancak aradan bir gün geçmeden aynı hâkimlerin verdiği kimi kararlar için de ‘skandal’ diyebiliyor. Bilinsin ki, kınayanın kınaması da övenin övgüsü de Anayasa Mahkemesi’ni etkilemez.

BAŞVURANIN KİMLİĞİNE BAKMIYORUZ

Ne övgüler ne de tamamen yalan ve uydurma haberler yoluyla yapılan karalama faaliyetleri, üyelerimizin anayasaya, kanunlara ve vicdanlarına göre hareket etme kararlılığını değiştirecektir. Biz işimizi yapıyoruz. Bireysel başvuruda, başvurucunun kimliğine de bakmıyoruz. Bağımsız ve tarafsız bir yargı organı olarak kimsenin yanında ya da karşısında değiliz. Hukukun ve adaletin yanında, haksızlığın ve hukuksuzluğun karşısındayız. Bizim şiarımız ‘herkes için hukuk ve adalet’tir.

Haberin Devamı

SÜPER TEMYİZ MAHKEMESİ DEĞİLİZ

Bireysel başvuruda AYM bir temyiz mercii olarak görev yapmıyor. Bozma ya da onama gibi bir karar vermediği gibi, derece mahkemelerinin yerine geçerek de bir karar vermiyor. Sözgelimi, AYM tutuklamaya ilişkin bir kararın başvurucunun bazı anayasal haklarının ihlaline yol açtığını tespit ettiğinde, bu durum başvurucunun itham edildiği suçu işleyip işlemediğine dair bir karar verildiği anlamına gelmiyor. Zira başvurucunun fiillerinin suç oluşturup oluşturmadığı bireysel başvuruyu karara bağlayan AYM’nin değil, yargılamayı yürüten derece mahkemelerinin görevidir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!