Almanya'nın Türk kökenli vekilleri

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın Türk kökenli vekilleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 16:11

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in zaferle çıktığı seçimlerde Türkiye kökenli 11 aday da milletvekili seçilerek meclise girmeyi başardı.

Haberin Devamı

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in zaferle çıktığı seçimlerde Türkiye kökenli 11 aday da milletvekili seçilerek meclise girmeyi başardı. Bu isimlerden yedisi kadın, dördü erkek. Bu isimlerden biri de Sosyal Demokrat Parti'den Aydan Özoğuz. Alman Sosyal Demokrat Parti'nin ilk Türk asıllı başkan yardımcısı unvanına sahip olan Özoğuz, Hamburg doğumlu. Bu, Özoğuz'un ikinci kez milletvekilliğine seçilmesi oluyor.

SPD'den meclise giren beş kişiden biri de Metin Hakverdi. Hamburglu bir avukat olan Hakverdi, birçok sivil toplum kuruluşunda ve dernekte görev aldı. 2008 yılında Hambur Eyalet Meclisi üyeliğine seçilen Hakverdi, bir diğer üye olan Bülent Çiftlik ile eski kız arkadaşı Nicole D'ye sahte evlilik konusunda hukuki danışmanlık yapmakla suçlanması sebebiyle milletvekilliği görevini dondurma kararı almıştı.

Haberin Devamı

SPD'den seçilen Türk kökenli bir diğer isim de Gülistan Yüksel. 1962 Adana doğumlu olan Yüksel, 1970'te Almanya'ya gitmiş. Yüksel, Mönchengladbach Entegrasyon Konseyi başkanlığını da yürüten Yüksel, gönüllülük faaliyetlerine verdiği destekten ötürü 2007 yılında Federal Liyakat Haçı ile onurlandırıldı.

SPD'li bir diğer isim de Duisburg 2. bölgeden oyların yüzde 43,2’sini alarak milletvekili seçilmeyi başarak Mahmut Özdemir. İlk kez seçilen Özdemir, seçimlerden önce kapı kapı Türk seçmeni gezerek sandığa gitmeleri yönünde çağrı yapmuştı. Özdemir seçim çalışmaları sırasında, partisinin göçmenler için çifte vatandaşlık sözü verdiğini sık sık hatırlatmıştı.

Cansel Kızıltepe de Türk kökenli olup SPD'den milletvekili seçilen bir diğer isim. Berlin doğumlu olan Kızıltepe, ekonomi eğitimi almış. 2005'ten bu yana SPD üyesi olan Kızıltepe, Kreuzberg'den seçildi.

Almanya'da dün gerçekleşen seçimlerde Yeşiller Partisi'nden de üç isim milletvekilli seçildi. Bu isimlerden biri, Cem Özdemir. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı olan Özdemir, Baden-Württemberg eyalet listesinden ikinci sıradan milletvekili seçildi ve 2002 yılından sonra Federal Meclis’e dönüş yapmış oldu. Türk kamuoyunun da yakından tanıdığı bir isim olan Cem Özdemir, aynı zamanda Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu üyesi.

Haberin Devamı

Yeşiller'den milletvekili seçilen ikinci isim Ekin Deligöz. Tokat doğumlu olan Deligöz, Bavyera'da Yeşiller Partisi'nden üçüncü sıradan adayıydı. Deligöz, beşinci kez Federal Meclis'e girmeyi başardı.

Yeşiller Partisi'nin meclisteki üçüncü temsilcisi Özcan Mutlu. Partisinin Berlin Eyalet Meclisi Üyesi olan Özcan Mutlu, Kelkit doğumlu.

Sol Parti'den ise meclise Türk kökenli iki aday girebildi. Bu isimlerden biri olan Sevim Dağdelen, Kuzey-Ren Vestfaya eyalet listesinden meclise girmeyi başardı Dağdelen 2005 yılından bu yana mecliste yer alıyordu. Duisburg doğumlu olan Dağdelen hukuk mezunu ve şimdiye kadar Almanca ve Türkçe birçok yayında gazetecilik yapmış bir isim. Dağdelen, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ı İngiltere'deki Ekvador Byükelçiliği'ne sığındığı dönemde ziyaret etmişti.

Haberin Devamı

Sol Parti'den meclise giren diğer Türk kökenli isim ise Azize Tank. Berlin Sol Parti eyalet listesinden ilk kez meclise seçilen Azize Tank, uzun yıllar Berlin Charlottenburg-Wilmersdorf ilçe belediyesi yabancılar sorumlusu olarak görev yaptı.

Merkel'in partisi olan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden (CDU) meclise girmeyi başaran tek Türk kökenli aday ise Cemile Giousouf. CDU'dan federal meclise seçilen ilk Türk kökenli ve Müslüman vekil olan Cemile Giousouf, Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde parti listesinden 25'inci sıradan aday gösterilmişti. Leverkusen doğumlu olan Giousouf, Alman ve Yunan vatandaşlığına sahip. 2009 yılından bu yana da Sosyal İşler Bakanlığı'nda danışman olarak çalışıyordu.

BAKMADAN GEÇME!