24 saatte 3 tekne, 444 göçmen...

Güncelleme Tarihi:

24 saatte 3 tekne, 444 göçmen...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2015 18:44

Soğuk, dalga, kış… Tüm bunlara rağmen Ege’de umut yolcuları hiçbir şey dinlemeden bu tehlikeli yolculuğa yelken açmaya devam ediyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı Ege’de Umut Harekatı kapsamında 01 Ocak – 24 Aralık arasında yapılan 2.397 arama kurtarma operasyonda 90.198 göçmenin kurtarıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Yapılan açıklamaya göre, bu operasyonlar kapsamında 181 göçmen kaçakçısı da yakalanarak adli birimlere teslim edildi. Yapılan istatistiklere göre, kurtarılan göçmen sayısı ise geçen yıla oranla oranla yüzde 850’lik bir artış gösterdi. Göçmenlerin yaklaşık yüzde 96’sı Ege’de kurtarıldı. 

Haberin Devamı

Sahil Güvenlik birimlerince Ege Bölgesi’nde 2015 içerisinde müdahale edilen düzensiz göç olayları incelendiğinde yasa dışı geçiş teşebbüslerinin yüzde 90’nın lastik botlarla, yüzde 10’unun ise çeşitli tipte deniz araçları kullanılarak gerçekleştiğinin görüldüğü kaydedildi. Ancak olaylar incelendiğinde yaşanan ölümlerin yüzde 90’ının teknelerde meydana geldiğinin tespit edildiği eklendi. Bu kapsamda 2015’te göçmen kaçakçılığında kullanılan 230 tekne yakalandığı bildirildi.

KURTARMA OPERASYONLARININ BİLANÇOSU

Sahil Güvenlik ekipleri son 24 saat içerisinde yapılan arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili de şu bilgileri verdi:

Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı tarafından şüpheli olduğu değerlendirilen AURORA isimli ahşap tekne Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğüne bildirilerek takip edilmeye başlandı. Bahse konu teknenin 24 Aralık 20.40’ta içerisinde bir grup düzensiz göçmen ile Muğla İli Dalaman ilçesi İşibilmez Koyu açıklarında bulunduğu bilgisi üzerine 3 Sahil Güvenlik Botu olay yerine sevk edildi. Sahil Güvenlik botları tarafından yapılan arama kurtarma operasyonu neticesinde 44 erkek, 34 kadın, 37 erkek çocuk ve 26 kız çocuk olmak üzere Suriye uyruklu toplam 141 göçmen kurtarılarak tekne ile birlikte emniyetli bir şekilde Marmaris Sahil Güvenlik iskelesine getirildi.

Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı tarafından şüpheli olduğu değerlendirilen PLATA isimli ahşap tekne takip edilmeye başlandı. Tekne 25 Aralık 02.45’te Sahil Güvenlik Botu tarafından Aydın İli Didim ilçesi Tekağaç önlerinde içerisinde bir grup düzensiz göçmen ile birlikte tespit edildi. Yapılan arama kurtarma operasyonda 54 erkek, 52 kadın, 32 erkek çocuk ve 19 kız çocuk olmak üzere Suriye uyruklu toplam 157 göçmen kurtarılarak tekne ile birlikte emniyetli bir şekilde Didim’e ulaştırıldı.

24 Aralık 01.10’da İzmir Foça Aslan Burnu önlerinde İsimsiz Tekne içerisinde bir grup düzensiz göçmenin olduğu ihbarının Sahil Güvenlik Komutanlığına bildirilmesi üzerine Sahil Güvenlik botu görevlendirildi, arama kurtarma faaliyeti sonucu 124 Suriye ve 22 Afganistan olmak üzere toplam 146 göçmen kurtarıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!