Yurtta LGS böyle geçti

Güncelleme Tarihi:

Yurtta LGS böyle geçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2022 13:00

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından iki oturum olarak yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda yüz binlerce  aday ter döktü.  Sabah 9.30’da başlayan sözel oturum için öğrenciler saat 9.00’da kimlik ve sınava giriş belgeleri ile sınav yerlerine alındı. Saat 10.45’te bitecek olan sözel oturumun ardından saat 11.30’da sayısal oturum başladı. 80 dakika süren bu oturumun ardından sınav 12.50’de sona erdi. 2 yıllık pandeminin ardından maskesiz yapılan ilk sınavın  heyecanı tüm yurtta böyle yaşandı:

Haberin Devamı

SİVAS
Adaylar sabah erken saatlerde velileriyle birlikte okullara geldi. Öğrenciler ilk olarak okul bahçeleri, ardından ise salonlara alındı. Kent genelinde 191 okulda, 579 salonda, 8 bin 429 öğrenci sınavda ter döktü. Öğrencilerin velileri ise okul önlerinde çocuklarının çıkmasını heyecanla beklemeye başladı.

ESKİŞEHİR
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınavda, sağlık sorunları nedeniyle 4’ü evinde, 1’i hastanede olmak üzere kent genelindeki 128 okulda 10 bin 73 öğrenci sınava katıldı. Melahat Ünügür Ortaokulu’nda sınava giren öğrencilerin aileleri okul kapısında toplanınca öğretmenler, “Çocuklarınız bizlere emanet. Sınavın başlama zili çaldıktan sonra lütfen okul etrafında kalmayalım. Çünkü siz farkında değilsiniz, oradaki ses doğrudan sınıflara giriyor. Hiçbir öğrencimizin konsantresinin bozulmasını istemez” anonsları yaptı. Öte yandan sınav süresince il genelinde; 23 kurye, bina sorumlusu, öğretmen ve salon başkanı olmak üzere bin 648 personel görev alıyor.

Haberin Devamı

GAZİANTEP
İslahiye ilçesinde, sınavına girmek için geldiği okulda kimliğinin yanında olmadığını fark eden Suriye uyruklu Dela Ammuşi’ye polis yardım etti. Ekip aracıyla evine götürülen öğrenci, kimliğini alarak yeniden sınava yetiştirildi.

KIRIKKALE
Kırıkkale’de, okullara gelen öğrenciler, kimlik kontrolünün ardından sınava girecekleri sınıflara yönlendirildi. Aileler de sınav yapılan okulların önünde çocuklarını bekledi. Merkezi sınav, iki oturum halinde il merkezinde 37, ilçelerde 25 olmak üzere toplamda 62 ortaokulda gerçekleştirildi. Kent genelinde 3 bin 453 öğrenci 2 yıl aradan sonra maskesiz olarak sınava girdi.

MERSİN
Kentte 29 bin 574 öğrenci sınava girdi.  Öğrenciler sınav salonunda soruları cevaplamak için ter dökerken ailelerin de okul dışında heyecanlı bekleyişleri devam etti.

TOKAT
Tokat’ta sınava giderken kimlik kartını kaybeden öğrenciler nüfus müdürlüğünün yolunu tuttu. Tokat’ta 163 sınav merkezinde, 508 salonda, 7 bin 310 öğrenci LGS’ye girdi. Kimlik kartını kaybeden adaylar, velileriyle birlikte nüfus müdürlüğüne gitti. İşlemlerini yaptırarak sınava giriş için geçici belgelerini alan öğrenciler sınava yetişmek için stres yaşadı. İl merkezinde 5 öğrenci geçici kimlik belgesi almak için nüfus müdürlüğüne başvurdu. Kimlik kartını kaybeden öğrencilerden Mehmet Çakal, “Sınav öncesinde hazırlık yaptım ama kimliğimi bulamadım. Cep telefonumda kimlik kartımın fotoğrafı vardı ona güvendim. Kabul etmediler” dedi. Baba Eyüp Çakal ise oğlunun kimliğinin birkaç aydır kayıp olduğunu ifade ederek, “Aslında daha önce almamız lazımdı. Telefonunda kimlik kartının fotoğrafı vardı. Onla sınava girebilir zannettik. Ama olmuyormuş. Koşarak buraya geldik. Sınava yetişmeye çalışacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

AFYONKARAHİSAR
Sınavın yapıldığı birçok okulda öğrenciler 09.10 itibari ile sınav salonlarına alınmaya başlandı. Öğrenci velileri ise okul bahçelerine girilmesine izin verilmeyen veliler ise okul dışında boş buldukları kaldırım ve ağaç altlarına oturarak beklemeye başladı. Birçok veli çocuklarının iyi bir sonuç almaları için dua etti.

ELAZIĞ
Elazığ’da da öğrenciler içeride aileler ise dışarıda ter döktü. LGS’ye gireceğini aktaran öğrencilerden Muhammet Miraç Altun, “Elazığ Merkez Anadolu İmam Hatip Ortaokulunda okuyorum. 8. sınıf öğrencisiyim. LGS sınavına gireceğim. Heyecanlıyım.  Diğer arkadaşlarım da heyecanlı. Pandemi ve deprem bizi biraz etkiledi ama sağ olsun hocalarımız bize destek verdi. Yanımızda olup sorularımızı çözdü. Hedefim Mehmet Koloğlu Anadolu Lisesi’ni kazanmak. Herkese başarılar diliyorum” dedi.

Haberin Devamı

KAYSERİ
Kayseri’de 21 bin 457 öğrencinin katıldığı sınav için öğrenciler aileleri ile birlikte sınava girecekleri okullarda hazır bulundu. Öğrenciler kimlik belgeleri kontrol edildikten sonra okul bahçesine ardından sınava girecekleri salonlara alınırken, velilerin heyecanlı bekleyişleri başladı. 2 çocuğunu sınava getiren veli Vural Çakır, “Çocuklar kadar bizlerde heyecanlıyız. Benim iki çocuğum var. Bugün LGS’ye giriyorlar. Allah bütün çocuklara zihin açıklığı versin. Başarılı olsunlar ve haklarında hayırlı olan ne ise o olsun” dedi.

TEKİRDAĞ
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde bulunan 50. Yıl Ortaokulunda sınava giren bir öğrenci, sınav heyecanına dayanamayarak bayıldı. Okulun giriş kapısında bekleyen öğrenci velileri, öğrencinin ayılması için başına su dökerek yüzüne kolonya sürdü. Haber verilmesiyle hemen olay yerine gelen ambulansa alınan öğrencinin, heyecandan kan şekerinin ve tansiyonunun düştüğü, bu yüzden bayıldığı öğrenildi. Sağlıkçıların müdahalesi ile kendine gelen öğrenci, tedbir amaçlı olarak hastaneye götürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!