YGS puan hesaplama nasıl yapılıyor? ÖSYM 2016

Güncelleme Tarihi:

YGS puan hesaplama nasıl yapılıyor ÖSYM 2016
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2016 16:11

YGS sınavı 13 Mart 2016 Pazar günü yapılacak. Milyonlarca öğrencinin ter dökeceği YGS sonrası adaylar 'YGS Puan Hesaplama nasıl yapılır?' sorusuna cevap arayacaklar. ÖSYM 2016 YGS puan hesaplama işlemi detaylarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

2 milyon 178 bin 563 adayın katılacağı sınav, 173 il/ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada, 117 bin salonda, 303 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirilecek. Sonuçları ise; 25 Mart 2016 tarihinde açıklanacak. İşte detaylar…

Sınav Giriş Belgesi Gönderilmeyecek!

YGS sınavına girecek olan adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren giriş belgelerini,  T.C kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilirler. Zira adaylara sınava giriş belgesi gönderilmeyecek.

Sınava girecek olan adaylar, https://ais.osym.gov.tr adresinden edinecekleri sınava giriş belgelerinin renkli veya siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundalar. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM'nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim ve işaret bulunmamalıdır. Aksi takdirde sınavları geçersiz sayılacak.

Haberin Devamı

Adayların sınava girebilmeleri için sınava giriş belgesinden başka, nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya pasaportlarını yanlarında bulundurmaları zorunlu olacak.

Ayrıca, sınava giriş belgesini fotoğraf görünür bir şekilde yanında bulundurmayan adaylar, sınava alınmayacak.

YGS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

YGS' de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır.

YGS puan hesaplama nasıl yapılıyor ÖSYM 2016

Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

  • Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış, cevapların sayısı saptanacaktır. Doğru cevap sayısından yanlış, cevap sayısının dörtte biri alınarak adayın ilgili testten almış, olduğu ham puan bulunacaktır.
  • Son sınıfta okumakta olan tüm Adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
  • Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
  • Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testte hatalı soru bulunduğu takdirde ilgili testte en az bir cevabı bulunan tüm Adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecek ve Adayların puanlan diğer sorulara verdikleri cevaplarla birlikte hesaplanacaktır.

Hesaplanan standart puanlar ve ağırlıklandırılarak, Adayların Ağırlıklı YGS puanlan (AYGS) hesaplanacaktır. AYGS puanlarının hesaplanabilmesi için Adayların YGS testlerinin (Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik, Fen Bilimleri) en az ikisinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir. Yalnızca bu koşullan sağlayan adaylar için AYGS puanlan hesaplanacaktır.

Haberin Devamı

AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanlan oluşturulacaktır. AYGS puanlan YGS puanlarına dönüştürülürken, ilgili testlerin her birinden 4 ham puan alan Adayların 140 YGS puanı; 8 ham puan alan Adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!