Türkiye’deki Fransız okullarına üstün eğitim ödülü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’deki Fransız okullarına üstün eğitim ödülü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2013 09:36

Türkiye’deki Fransız okulları, Fransız Dışişleri Bakınlığı’nın “Label FrancEducation” diplomasına layık görüldü. Bugüne kadar dünyada sadece 24 okula verilen bu belgenin, Türkiye’de Fransızca ve Türkçe eğitim veren 9 okula verilmesi önemli bir olay.

Haberin Devamı

Türkiye’nin böylece, 10 okulun diploma aldığı ABD’den sonra, Fransızca konuşulan ülkeler dışında Fransızca eğitiminin en yaygın ve en kaliteli ülke olduğu belgelenmiş oldu.
Label FrancEducation belgesi, Fransız Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen ve sadece Fransızlar’a değil, bulundukları ülke vatandaşlarına da eğitim veren liseler için oluşturulmuş bir ödül. Ödülün amacı, Fransız dilinin en iyi şekilde öğrenilmesini teşvik etmek ve Fransız hükümeti ile dünyadaki en iyi Fransız okulları arasında ayrıcalıklı bir ilişki kurulmasını sağlamak. Diploma; Fransız Dışişleri Bakanlığı, Fransız Milli Eğitim Bakanlığı, Yurt Dışı Fransızca Eğitim Kurumu ve Laik Eğitim Kurumu temsilcilerinden oluşan bir komisyonun 2 yılı bulan incelemelerinden sonra verilen bir ‘mükemmellik belgesi’. Ödül söz konusu 9 liseye “Fransız dilini ve kültürünü en mükemmel şekilde öğretip ayrıcalıklı karakterleriyle iz bıraktıkları için” verildi.

Haberin Devamı

Fransa Büyükelçisi Bili: Bu belge Türkiye’yi özellikle onurlandırıyor

Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği’nde düzenlenen ödül töreninde Fransa’nın Türkiye Büyükelçi’si Laurent Bili özetle şunları söyledi: “16’ncı yüzyılda kurulan Saint Benoît Lisesi’nden, 1868 yılında kurulan (ve 1924 yılından Galatasaray Lisesi adını alan) Mekteb-i Sultani’ye ve bundan bir asır sonra kurulan Ankara Tevfik Fikret Lisesi’ne kadar, Türkiye’de elitlerin eğitiminin, Fransız öğretimi ile her zaman özel bir bağı olmuştur.
Aramızda bu liselerden mezun olmuş pek çok konuğumuzu görüyorum. Onlar, söz konusu okullarda, dürüstlük, doğruluk, dayanışma, emeğe olan sevgi gibi Türk milletinin değerlerine tam bir saygı çerçevesinde, örnek teşkil eden bir eğitim aldılar. Bu kurumlara FrancEducation markasını vererek, Fransa bugün söz konusu öğretimin mükkemmeliğini ifade ediyor. Bu üstün nitelikli eğitimi ifade eden diploma, Türkiye’yi özellikle onurlandırıyor. Zira, dünyada bu markanın verildiği 32 kurumdan 9’u, bir başka deyişle dörte birinden fazlası, Türkiye’de bulunuyor. Frankofon kurumların sayısı bakımından, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ile neredeyse eşit konumdadır.”
MEB Dışişleri Genel Müdürü Ziya Yediyıldız ise Türkiye’nin Fransa ile köklü ilişkiler içinde olduğunu söyleyerek, işbirliğinin eğitim alanında da sürdürülmesinden ve dünyada çok az okulun layık görüldüğü markanın Türkiye’ye getirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Törende, çoğu söz konusu liselerden mezun, siyaset, akademi ve eğitim dünyasından temsilciler de hazır bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!