Türk halkı Nobel’e aday gösterilecek

Güncelleme Tarihi:

Türk halkı Nobel’e aday gösterilecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2016 09:30

İstanbul’da bir vakıf üniversitesi, darbe girişimindeki demokrasi yanlısı tutumu nedeniyle Türk halkını 2017 Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminde, demokrasi ve barış adına verilen mücadele nedeniyle 2017 Nobel Barış Ödülü’ne önümüzdeki eylülde Türk halkının aday gösterileceği duyuruldu. İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Türk Halkı Nobel Barış Ödülü’nü Hak Etti’ sloganıyla ödül için başvurumuzu yapacağız. Bunun için bir komisyon kurduk ve akademik çalışmalarla birlikte eylülden itibaren Türk halkının demokrasi ve barış için verdiği mücadelenin Nobel alabilmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Nobel Barış Ödülü bir sembol, temel amacımız demokrasi için kendisini feda eden halkımızın uluslararası kamuoyunda da hak ettiği değeri görmesi” diye konuştu.

HERKESİN DESTEĞİNE AÇIK

Üniversite oluşturduğu bir başvuru komisyonu ile darbe girişimi sırasında gösterilen fedakârlık ve mücadelenin yazılı ve görsel delillerini toplayacak, bunları organize edecek ve Nobel Barış Komitesi’ne 1 Şubat’a kadar sunacak. Basın toplantısında konuşan Sağlık Eski Bakanı ve üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkan Danışmanı Bülent Akarcalı ise, sürece isteyen herkesin destek verebileceğini belirtti. Akarcalı, “Nobel için komisyonda yapılacak akademik çalışmalar yurtdışı da dahil tüm üniversite ve sivil toplum kuruluşlarına açık. Her türlü fikir ve görüş ile komisyonumuza destek verebilirsiniz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK HALKININ BAŞARISI HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜZERİNDE

İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli ise, “Türk halkının darbe girişimi karşısındaki milli duruşu her türlü takdirin üzerinde. Halkımıza bunun için çok şey borçluyuz. Canını ortaya koyan halkımız, darbecilerin girişimini ortadan kaldırmayı başardı” diye konuştu.

Basın toplantısına ayrıca Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan başta olmak üzere birçok siyasetçi ve lider de katıldı.

***

Süreç nasıl işliyor?

2017’de verilecek Nobel Barış Ödülü için başvurular 1 Eylül’de başlıyor ve 1 Şubat’a kadar sürüyor. Şubat-mart döneminde ödül için belirlenen şartları sağlayan adayların kısa listesi açıklanıyor. Nisan-haziran arasında ise Nobel Komitesi adaylardan görüşleri topluyor. Komitede sağlanan oy çokluğuna göre kazananlar, ekim ayında dünya kamuoyuyla paylaşılıyor. Aralık’ta ise Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen bir seremoni ile ödüller sahiplerine takdim ediliyor.

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!