Okul sıralarını meraya taşıdılar

Güncelleme Tarihi:

Okul sıralarını meraya taşıdılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2015 14:41

Anadolu Üniversitesi (AÜ), Milli Eğitim Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu işbirliğiyle gerçekleştirilen Göç Okulu Projesi kapsamında kurulan Türkiye'deki ilk uygulama okulunda, Şanlıurfa'dan Eskişehir'in Alpu ilçesine gelip yaklaşık 2 bin 500 çadırda kalan geçici tarım işçilerine ve çocuklarına eğitim verilecek.

Haberin Devamı

Alpu ilçesi yakınlarında bir mera alanında kurulan iki çadırdan oluşturulan yaklaşık 200 öğrencinin eğitim göreceği sınıflarda, çocukların eğitimlerinin yanı sıra yetişkinlere de mesleki eğitim konularında çeşitli bilgiler verilecek. Göç Okulu Proje Koordinatörü ve BM Nüfus Fonu Medya ve Savunuculuk Uzmanı Handan Kaygusuz, amaçlarının 1 yıl önce BM Nüfus Fonu ile AÜ'nün savunuculuk, farkındalık ve iletişim faaliyetleri ile başlattıkları bu projede, mevsimlik tarım işçilerinin durumunu ortaya çıkarabilmek, görünmeyenleri ve duyulmayanları ifade edebilmek olduğunu söyledi. Her yıl Şanlıurfa'dan Eskişehir'e gelen tarım işçilerinin bulunduğunu ifade eden Kaygusuz, şöyle konuştu:
“Alpu ilçesinde yaklaşık 2 bin 500 çadır bulunmakta ve her çadırın içinde 10 kişi yaşıyor. 25 bin kişi gibi büyük bir rakam var. Burada insanların sahip olduğu hiçbir şey yok. Eğitim, sağlık, sosyal yaşama dair hiçbir alan bulunmuyor. Su ve elektrik yok. Çocuklar eğitimlerine devam edemiyorlar çünkü yılın 8 ayı Eskişehir'de tarlalarda çalışıyorlar. Türkiye'de yaklaşık 5 milyon civarında geçici tarım işçisi bulunuyor. Bu işçiler yaşadıkları Şanlıurfa'dan ülkenin 48 ayrı kentine dağılıyorlar ve yaşamlarını idame ettirebilmek için tarlalarda çalışıyorlar. Projenin amacı, hem çocukların eğitimlerinden geri kalmamaları hem de aile bireylerinin çeşitli konularda bilgilendirilmelerini sağlamak.”

Haberin Devamı

Tarım işçisi kadınlar da eğitilecek

Kaygusuz, Göç Okulu Projesi'nde kadınlar için de yer olduğunu dile getirerek, geçici tarım işçisi kadınların günün 12-13 saati çalışmak zorunda kaldığını, çadırda, tarlada büyük bir sorumluluğun ve yükün altında ezildiklerini anlattı. Geçici tarım işçileri arasında çocuk gelinlerin de bulunduğunu belirten Kaygusuz, “Buradaki genç kızlar çocuk olmadan kadın oluyorlar. O yüzden AÜ İletişim Fakültesi olarak bu çalışmayı başlattık. BM Nüfus Fonu çok büyük desteklerini sundu. Burada kadın doğum oranı çok yüksek, engelli çocukların doğumu oluyor. Bunun sebebi de akraba evlilikleri. Bunlar için de bir çalışma yürütmemiz gerekiyor. Göç Okulu bu noktada mevsimlik tarım işçilerinin ailelerinin eğitimlerinin yanı sıra her konuda desteklenmeleri ve bilgilendirilmelerini sağlıyor” dedi.
Kaygusuz, geçtiğimiz yıl kurulan TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu'nun ciddi çalışmalar yürüttüğünü anımsatarak, şunları söyledi:
"Başta Eskişehir'in Alpu ilçesi bunun en güzel örneğini oluşturacak. Çocukların eğitiminin verilmesi aynı zamanda 19-25 yaş arasındaki yetişkinlerin eğitimlerinin sağlanması, bunun yanı sıra ailelerin sağlık, eğitim, çevre düzenlemeleri konusunda, kamu kurum ve kuruluşları ile çalışmalar aralıksız sürüyor. Göç Okulu'nu iyi bir noktaya taşıyacağız. Burada meslek edindirme kursları açacağız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!