İyi bir moral için arkadaşlarla zaman geçirin

Güncelleme Tarihi:

İyi bir moral için arkadaşlarla zaman geçirin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2014 09:00

LYS, ülkemizde yaklaşık 1 milyon öğrencinin ter döktüğü bir sınav. Bu kadar insan içinden başarılı olup saygın üniversitelere girebilmek kolay değil. Haliyle bu zorluk, bazıları üzerinde stres yapabiliyor ve özellikle son haftalarda performansı olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Haberin Devamı

Özellikle sınava bir hafta kala kaygı verimi düşürüyor ve başarısızlığa sebep olabiliyor. LYS’den önceki bu küçük zaman dilimi güzel bir şekilde değerlendirirseniz beklediğinizden çok daha yüksek sıralara yükselebilirsiniz. Bunun için son hafta yapılacaklar önem sırasına göre uyku alışkanlığı, moral durumu, konu eksiklikleri ve sınav formatını çözme başlıkları altında dört kategoride incelenebilir.

Sınavdan bir önceki gece uykusunu alamama korkusu özellikle çok stresli öğrencileri kaygılandırabiliyor. Bunu yenmenin en güzel yolu sınava bir hafta kala erken yatıp erken kalkmak. Çok az uyku dikkatsizliği arttırıp strese neden olduğu gibi, aşırı uyku da insanı uyuşturabiliyor. Dolayısıyla son günler uyku düzenini oturtmak büyük önem taşıyor. Sınava bu kadar kısa zaman kala kaygılanıp gecelere kadar çalışmak yarardan çok zarar getirebilir. Ben şahsen son birkaç hafta geç yatmamaya gayret ettim, çünkü geç yattığınızda sınav öncesindeki gece erken yatmak alışık olmadığınızdan dolayı çok zor olabiliyor.

Haberin Devamı

İyi bir moralle girin

LYS geleceği belli oranda şekillendiren önemli bir sınav, ancak sizin sınava gereğinden fazla önem vermeniz, alınabilecek kötü bir sonuç ihtimaline karşı moralinizi bozabilir. Bu nedenle kendinize bu sınavın gelecek hayatınızın çok küçük bir parçasını teşkil ettiğini devamlı hatırlatmanız lazım. Sınava iyi bir moralle girmenin en iyi yolu son hafta sınava girecek diğer arkadaşlarla gezmek, bir yerlerde oturup muhabbet etmek. Aileyle ve akrabayla geçirilen zaman da çok önemli. Sınavdan önceki günler arkadaşlarımla geçirdiğim vakitler, ettiğimiz muhabbetler bana hep sınavda yalnız olmadığımı hatırlatıyordu. Tabii bu muhabbetler ve birlikte vakit geçirmeler çok abartılmamalı, aşağıda bahsedeceğim gibi konu eksiklikleri de unutulmaması gereken önemli bir nokta.

Konu eksikliklerini halletmek için LYS’de sorulacak derslerle ilgili el kitapları birebir. Özellikle edebiyat dersinde sık sık yapılacak tekrarlar konu eksiklerini kapatır. Coğrafya’da ise haritaya bakıp önemli ülkelerin ve denizlerin yerlerini öğrenmek gerekiyor. Akılda kalması zor olan konuları sınava iki gün kalıncaya kadar her gece yatmadan önce tekrar edin. Sayısal derslerde o zamana kadar birikmiş olan çözülememiş soruları arkadaşlarınıza ve öğretmenleriniza kesinlikle sorun. Tam olarak anlaşılamamış konuların da birebir olarak konuyu iyi bilen birine anlattırmanın büyük faydası oluyor.

Haberin Devamı

Öğretmenlerin peşini bırakmayın

Bu noktada dershanedeki öğretmenlerin peşini bırakmamak gerekiyor. Dershanelerdeki danışman öğretmenin ve diğer öğretmenlerin sınava hazırlamaktaki rolleri inkar edilemez nitelikte. Sınava bu kadar az kalmışken soru çözme noktasında test kitapları çözmektense denemelere odaklanmak çok daha mantıklı olabilir. Böylelikle konuların çoğuyla alakalı zihinde kalmayacak noktaların soru çözme yoluyla halledilmesi çok daha kolay olur. Tabii bu deneme sınavlarının LYS’de belirtilen süreyi aşmadan bitirilmesi lazım. Sınavda hız çok önemli.

Sınav formatını çözme olarak adlandırabileceğim son başlık biraz da sınava özel olarak çalışmak anlamına geliyor. ÖSYM’nin son sınavlarını yani çıkmış soruları çözmek çok önemli. Mümkünse eski sınavların her gün LYS’nin yapılacağı saatte çözülmesi en iyisi. Böylelikle sınavın formatına alışkın olarak sınava girmek mümkün oluyor.

Haberin Devamı

Tüm bu faktörlerin yanı sıra bazılarının kafasında son hafta nasıl beslenmek gerektiğiyle ilgili sorular olabiliyor. Her sabah kaşık kaşık pekmez yemek, sayısını bilmediğimiz avuçlarla kuru üzüm tüketmek veya ceviz türü kuruyemişlerin yenilmesinin hafızaya mutlaka bir faydası vardır ancak bunların abartmayın Sevilen şeylerin yenilmesi çok önemli. Sabah kahvaltısında da çok abartmamak kaydıyla en çok sevilen şeylerin yenmesi en iyisi olur bence. Ayrıca hafızayı daha etkin hale getirmek veya dikkati arttırmak için asıl yapılması gerekenin özellikle son hafta bir şeyler izlememek olduğunu düşünüyorum. Bunun yerine sevilen bir kitabın okunması zihni daha çok rahatlatır. LYS’ye girecek tüm arkadaşlara başarılar...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!