İnternete öğrenci bilgileri okullardan sızmadı

Güncelleme Tarihi:

İnternete öğrenci bilgileri okullardan sızmadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2013 17:06

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği, son günlerde konuşulan öğrenci bilgilerinin internete sızmasında, okulların hatası olduğu yönündeki şikayetler üzerine açıklama yaptı. Bilgi çıkışının okullardan değil, daha üst seviyede giriş şifrelerine sahip kaynaklardan sızmasının söz konusu olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği, resmi ve özel okul öğrencilerinin listeleri ve öğrenci bilgilerinin internet ortamında dolaştığı konusunda açıklama yaptı. Velilerin ve derneğin başvurusu üzerine İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerekli tedbirlerin alındığının belirtildiği açıklamada, sorunun bir okuldan veya idareciden değil, daha üst seviyede kaynaklardan ya da kötü niyetli kişilerden kaynaklanabileceği ifade edildi.

Başka okulun bilgilerine ulaşılamaz

Açıklamada şöyle denildi:
“Bazı resmi okullar ile özel okulların öğrenci listeleri ile öğrencilerin velilerine ait bilgiler internet ortamında herkesin ulaşabileceği şekilde paylaşıma sunulmuştu. Velilerimizin ve derneğimizin yaptığı başvuru sonucu İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, konu ile ilgili olarak İl Eğitim Denetmenlerini görevlendirdi ve Bakanlık gerekli tedbirleri almaya başladı. Linkleri tarafımızda saklı bu siteler şimdilik ulaşıma kapandı. Konu ile ilgili yeterli bilgi sahibi olmayan kişiler ya da doğrudan bazı veliler, bu bilgilerin okulların güvenlik zafiyeti nedeniyle dışarı sızdığı yolunda endişeye kapılmışlardır. Üyemiz olan özel okullardan yıllardır, öğrenci bilgilerinin e-okul sistemi üzerinden sızdığı ve bazı özel okullarca öğrencilerinin sınav başarıları da söylenerek arandığı yolunda şikayetler geliyor. Özel okullar mevcut öğrenci ve veli bilgilerini saklamak için her türlü güvenliği kendi yaşamsal gerekleri olarak sağlıyor. Ayrıca internette pek çok resmi ve özel okulun öğrenci ve veli bilgileri yer aldı. Oysa bir okul ancak ve sadece kendi öğrenci ve velilerine ait bilgilere yine kendi okuluna verilen şifreyi girerek ulaşabilir. Bir okul normal ve resmi yollardan bir başka okulun bilgilerine ulaşamaz. Olay bir okula ait personel hatasından, zafiyetten ya da bir kurumdan kaynaklanamaz. Bu tarz bir bilgi çıkışı için daha üst bilgi kullanma düzeyinde giriş şifrelerine sahip kaynaklardan sızma veya kötü niyetli bilgi işlem uzmanlarınca gerçekleştirilecek bilgi hırsızlığından söz edilebilir. Böyle bir olayın bir kez daha yaşanmaması için her türlü tedbir alınacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!