İki haftalık yarıyıl tatili başladı

Güncelleme Tarihi:

İki haftalık yarıyıl tatili başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2014 10:08

Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimdeki yaklaşık 17 milyon öğrenci karne heyecanı yaşadı. Yarıyıl tatiline giren öğrenciler 15 gün boyunca tiyatrolara, sinemalara gidecek, müzelerde interaktif etkinliklere katılarak stres atacak ve ikinci döneme hazırlanacak. Yurtdışından ünlü müzikallerin de Türkiye’ye geldiği yarıyıl tatilinde Tom ve Jerry, Kibritçi Kız, Winx Perileri, Garfield gibi yakından tanıdıkları kahramanları sahnede görecekler. İlkokuldan liseye kadar her yaş grubu için hazırlanan interaktif atölyelere ise İstanbul Modern, Akbank Sanat, Rahmi Koç Müzesi gibi sanat mekânlarında katılacaklar. 15 günlük tatili dolu dolu geçirmek isteyen öğrenciler, öğretmenler ve aileler için yarıyıl etkinliklerini ve okunacak kitapları derledik.

Haberin Devamı

TİYATROLAR

İki haftalık yarıyıl tatili başladı

Tom ve Jerry Türkiye’de Dünyaca ünlü baloncuk sanatçıları Fan Yang ve kızı Melody Yang sevimli kahramanlar Tom ve Jerry ile birlikte Gazillion Bubble Show’da. Gösteri, bugün Ankara Congresium, 31 Ocak-2 Şubat tarihlerinde İzmir Fuar Merkezi, 7-9 Şubat’ta İstanbul Kongre Merkezi’nde. Biletler Biletix’te.

Kibritçi Kız Müzikali ücretsiz
Zorlu Çocuk Tiyatrosu, yeni oyunu “Kibritçi Kız Müzikali”ile Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde (PSM). Müzikal 1, 2, 8, 9 Şubat tarihlerinde saat 12.00’de ücretsiz sahnelenecek. Nisan’a kadar devam edecek gösterinin biletleri PSM gişesinde.

Perilerden müzikal
WINX Perileri ilk müzikal gösterileri ile Türkiye’de. Grup, 9 Şubat’a kadar İstanbul Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde izlenebilecek. Biletler Biletix’te.

Haberin Devamı

Çocuklara ‘İçerisi Dışarısı’ tiyatrosu
Londra Polka Tiyatrosu’nun Abbey Çocuk Merkezi’ndeki ailelerle yaptığı ortak atölye çalışmalarıyla hazırlanan “İçerisi Dışarısı” tiyatrosu eğlenceli bir oyun sunuyor. Jonathan Lloyd’un yönettiği oyun 1, 8, 15 ve 22 Şubat tarihlerinde Akbank Sanat’ta.

Odada Dört Mevsim
BKM’nin müzikli oyunu “Odada Dört Mevsim”, danslar ve görsel efektlerle çocuklara keşfedilmeye hazır dünyanın kapısını açıyor. Oyun Beşiktaş Kültür Merkezi’nde (BKM) 2 Şubat’a kadar izlenebilir.

Şarkılarla Oyunlarla Pepe
Milli çizgi kahraman Pepee, en sevilen şarkıları ile sevenlerinin karşısına çıkıyor. “Şarkılarla Oyunlarla Pepe” 9 Şubat saat 15.00’te Bostancı Gösteri Merkezi’nde.

Garfield ve Odie’den komedi festivali
Altınok Tiyatrosu’nun “Garfield Live Show Komedi Festivali”, Türkiye’de ilk kez canlı sahne alıyor. Komedi festivali 29 Ocak- 9 Şubat arasında İstanbul TİM Show Center, Konya Konevi Kültür Merkezi, Ankara MEB Şûra Salonu ve Bursa AKKM Orhangazi’de olacak.


İki haftalık yarıyıl tatili başladı
KİTAPLAR

Haberin Devamı

Yedi Denizlerde 1- Kanatlı Denizatının Peşinde, Delal Arya, Can Çocuk: Ömrü denizlerde geçen bir çocuk olan Renda tanıtılıyor. Babasının kaptanı olduğu Shonga adlı gemide yaşıyor. Annesiyle ilgili tek ipucu var: Kanatlı bir denizatı.
Ayı Olmayan Ayı, Frank Tashlin, HayyKitap: Frank Tashlin yarattığı Ayı karakteri ile varoluş ve kimlik üzerine düşündürücü bir metin ortaya koyuyor. Çocuk edebiyatının gücünü gösteren bir kitap.
Küçük Prensin Güzel Hikâyesi, Saint- Exupery, Mavibulut: Küçük Prens’in tam metni, yayımlanmamış bir bölüm, Exupéry’nin taslak çizimleri, kitabın yazılış hikâyesi, makaleler, anılar ve edebiyat dünyasından ünlülerin değerlendirmeleri yer alıyor.
Kaçak Kahramanlar, Fadime Uslu, Günışığı Kitaplığı: Fadime Uslu, heyecan dolu yeni romanıyla çocuklarla buluşuyor. Yeteneksiz yazar Ekrem Bey, oğlu Cem ile kitap taslağından kaçan üç genç kahramanın peşine düşer...

ATÖLYELER

Haberin Devamı

İki haftalık yarıyıl tatili başladı
Sanat atölyelerine yolculuk

İstanbul Modern, 7-12 yaş grubundaki çocuklar için, sanatla dolu bir program hazırladı. Tatil boyunca çocuklara, sabah ve öğleden sonraları için iki program seçeneği sunuluyor. Hafta içi her gün 09.00-12.00 saatleri arasında pazartesi “Kuş Evi”, salı “Büyülü Gezegenler”, çarşamba “Mavi Heykeller”, perşembe “Gizemli Nesneler” ve cuma da “Takı Tasarımı” yapılacak. 13.30-15.00 saatleri arasında düzenlenen atölyelerde ise pazartesi “Kostüm Tasarımı”, salı “Renkli Motifler”, Çarşamba “Hazır Nesneler”, Perşembe “Geleceğin Tasarımları”, cuma ise “Köpük Kent” var. Bilgi ve kayıt için: 0212 334 73 52

Haberin Devamı

İki haftalık yarıyıl tatili başladı
Müzede harikalar diyarı

Rahmi M. Koç Müzesi’nde de her yaş grubu için farklı programlar yer alıyor. ‘Müzede Eğitim’ başlığı altında uygulanan programda Rahmi M. Koç Müzesi Bakım ve Onarım Atölyeleri Eğitim Projesi, Hafta Sonu Eğitim Atölyesi Projesi, Keşif Masası, Planetaryum, Fen ve Teknoloji Atölyesi, Tüpraş Enerji Atölyesi, Renkli Matematik Dünyası: Eğlen+Öğren Bölümü ile DNA Atölyesi yarıyıl tatilinde de ziyaret edilebilir. Her etkinliğe belli bir ücret karşılığında 12 çocuk katılabiliyor. Detaylı bilgi www.rmk-useum.org.tr adresinde.

İki haftalık yarıyıl tatili başladı
Çağdaş sanat ile eğlence iç içe

Haberin Devamı

Çocuklar için tiyatrodan çağdaş sanat programına, mozaik atölyesinden suluboya ve yaratıcı drama atölyelerine kadar çeşitli eğlenceli aktivitelere Akbank Sanat ev sahipliği yapıyor. 6-12 yaş aralığı için, Sarkis Su İçinde Suluboya Atölyesi düzenlenirken, 8-10 yaş grubuna yönelik Oyun Yazım Atölyesi yapılıyor. 7-14 yaş arasındaki öğrenciler Mozaik Atölyesi’nde hayallerindeki resimleri oluştururken, Oyuncak Heykel Atölyesi’nde heykel yapıyor. Linol Baskı Atölyesi 9-14 yaş arasındaki gençlere açık. Bilet fiyatları 5 TL. www.akbanksanat.com

SİNEMALAR

İki haftalık yarıyıl tatili başladı

Karlar Ülkesi
17 Ocak’ta vizyona giren Disney yapımı animasyon filmi ‘Karlar Ülkesi’nde maceracı Anna’nın kız kardeşi Prenses Elsa’yı bulup krallığa sonsuz kış getiren laneti sona erdirmesini anlatılıyor.

Köfte Yağmuru 2
ABD yapımı 100 dakikalık komedi türünde “ Köfte Yağmuru 2”de suyu yiyeceğe dönüştüren bir makine icat eden Flint Lockwood’un serüveni konu ediliyor.

Lego Filmi 7 Şubat’ta vizyonda
3D formatında ve bilgisayar animasyonu olarak hazırlanan macerada, kurallara her zaman uyan LEGO figürü Emmet adlı karakterin, yanlışlıkla dünyayı kurtaracak en sıra dışı kahraman olarak tanınması konu ediliyor. Çizgi komedi Lego Filmi 7 Şubat’ta sinemalarda.

İki haftalık yarıyıl tatili başladı

İki haftalık yarıyıl tatili başladı
15 günlük yarıyıl tatilini öğrenciler nasıl değerlendirmeli? Psikolog Dr. Nevin Dölek sorularımızı yanıtladı:

1) Karnesinde zayıfı olanları nasıl motive etmeli?
- Eğitimin ilk döneminde yeterince çalışılmadığı ancak gayret edildiğinde notların da düzeleceğini çocuğa söylemeli. Velinin “Bu karne beni üzdü” demesinde bir sakınca yok. Çocukla tartışmak, onu azarlamak işe yaramaz. Anne-babaların öğrencilerin bir dahaki önem daha iyi notlar alacağına inandıklarını onlarla paylaşmaları gerekiyor. Ancak çocuklarını daha sıkı takip edecekleri mesajı da verilmeli.

2) Tatil için verilen ödevlerin yapılmasında seçilen en uygun zaman nasıl olmalı?
- Tatilde ödev verilmiş ise ilk gün yapılmasının istenmesi doğru değil. Tatilin ikinci günü başlanırsa yararlı olabilir. Birden tüm ödevi bitirmek değil, yavaş yavaş yapılması iyi bir yöntem. Tatil planı olan çocuklar için ise günde yarım saat ödevlere bakmak yeterli. Okul tarafından verilen ödevler takip edilmeli. Çocukların birkaç gün hiçbir şey yapmadan mutlaka dinlenmesi gerektiği de unutulmamalı. Ödev verilmemişse ders çalıştırmak yanlış olur. Bu durumda kitap, dergi masal okunması sağlanabilir. Ayrıca çocukların derslerinde eksik olan konuların tatilde giderilmeye çalışılmasından kaçınılmalı.

3) Sömestrde çocuğun uyku saati değişmeli mi?
-Çocuklarda çok uyuma özlemi varsa ilk birkaç gün buna izin verilebilir. Ama tatil boyunca çocuğun istediği saatte uyumasına ve kalkmasına izin verilmemeli. Uyku düzeni bozulursa toparlamak zor olabilir. Öğrencilerin yaşına ve yapısına göre uyku saati değişmekle birlikte çocuğun yaşı müsait olsa bile en fazla saat 23.00’te uyumalı.

4) Aile ile birlikte tatil planı yapılırken nelere dikkat edilmeli?
-Anne baba ile birlikte çocuğun keyif alacağı aktivitelerin seçilmesi önemli. Öğrencileri eğlendirecek aynı zamanda öğretici olan sosyal etkinlikler tercih edilmeli. Oyun, tiyatro, sinema gibi aktiviteler mutlaka değerlendirilmeli. Çocuk ihtiyaç duyuyorsa biraz tembellik, gevşeklik yapmasına izin verilmeli. Onlara anı bırakacak etkinlikler düzenlenmeli. Örneğin ailece tarihi bir mekân gezintisi.

5) Çocuğun her istediği aktiviteyi sınırsız yapması doğru mu?
- En sevdikleri aktivitelerin başında bilgisayar oyunları geliyor. Tatilde bilgisayar başında geçirilen süre arttırılabilir. Ama çocuğun istediği zaman oyun oynamasına izin verilmesi yanlış olur. Teknolojik aletlerde geçirilen süre mutlaka kontrol edilmeli. “Oyun yok” türünde söylemlerden de kaçınılmalı.

İki haftalık yarıyıl tatili başladı

- Milli Eğitim Bakanlığı 2014 yılında ilköğretim öğrencilerine ücretsiz dağıtılacak ders kitapları için 125 milyon lira bütçe ayırdı.
- 2006 yılından 2013’e kadar toplam 3 bin 548 öğrenci yüksek lisans ve doktora eğitimi almak için yurtdışına gönderildi.
- MEB’e bağlı 85 bin 870 erkek, 80 bin 354 kız olmak üzere toplam 166 bin 224 kapasiteli, 929 öğrenci pansiyonu var.


İki haftalık yarıyıl tatili başladı

- Yeni atanan öğretmenlere eğitim veriliyor mu?
2013 Eylül ayında ataması yapılan 36 bin aday eğitimciye “uyum eğitimi” verildi. Haziran ve eylülde ise 459 bin 756 okul öncesi, sınıf ve branş öğretmenlerine mesleki gelişim programları uygulandı.

- Hangi sınavlar Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı (YDS) adı altında toplandı?
Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) ve içeriğinde yabancı dil sorusu veya testi bulunan yabancı dil seviye belirleme sınavları YDS adı altında toplandı.

- Doğal afetlerden korunma ve afet bilincinin arttırılması amacıyla okullarda hangi çalışmalar yapılıyor?
Milli Eğitim Bakanlığı ve Kızılay arasında yapılan ‘Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi’ ile 2015 yılına kadar riskli bölgelerden başlanarak Türkiye genelinde eğitimler veriliyor. Doğal afetlerden korunmak ve öğrencileri bilinçlendirmek için okul ve öğretmenlere yönelik eğitim programları düzenleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!