Dershaneler sebep değil yan ürün

Güncelleme Tarihi:

Dershaneler sebep değil yan ürün
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2013 09:22

Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Türkiye birincisi, çıkarmayan dershane yok ama 1 milyon 800 bin öğrenciden 400 bini yerleşiyor. Gerisi de eleniyorsa bu eleyen sistemi masaya yatırmadan, 'Dershaneleri kapattım, kapatıyorum' yaklaşımı doğru olmaz. Dershaneler sebep değil sonuç, yan üründür" dedi.

Haberin Devamı

Gündoğdu, Alanya’da düzenlenen Eğitim-Bir-Sen 7’nci Akdeniz Bölge Toplantısı'nda konuştu. Gündoğdu, dershaneler ve karma eğitim tartışmalarına değindi. Dershaneler konusunda sağduyu çağrısı yapan Gündoğdu, eğitim ve demokratikleşme gibi konuların, taraf olarak, duygusal yaklaşımlarla konuşulmaması gerektiğini söyledi.

"Dershaneler kapatılmamalı doğru. Dershaneler kapanmalıdır, daha doğru" diyen Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eğitim sisteminin sınavları amaç haline getiren yapısını değiştirerek, 127 bin öğretmen açığını kadrolu öğretmenle gidererek, test ile tost arasında sıkıştırdığımız çocukları değerler eğitimiyle buluşturarak bunu yapabilirsiniz. Dershaneler sebep değil sonuçtur, yan üründür. Devlet 'Esas ürünü ortaya koyayım' dediğinde dershanelere ihtiyaç kalmayacak. Onun için dershaneler kapatılmamalı ama kapanmalıdır."

Dershanelerin "Ben çocuğumun bir adım öne çıkmasını istiyorum" diyen vatandaşların talebini karşıladığını savunan Gündoğdu, bunun bir "Türkiye gerçeği" olduğunu söyledi. Gündoğdu, "Soruyorum değer nedir? 'Daha çok notu olan daha değerlidir. İsterse hırsız olsun' doğru mu? Böyle olmaz. Daha çok neti olan değil, ahlaklı, erdemli ve hayata hazırlanmış olan değerlidir" dedi.

Eleyen sistemi masaya yatıralım

SBS ile ilgili düzenlemenin bir yılda dershaneye gidenlerin sayısını 280 bin azalttığını anlatan Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Okulların diploma doldurma yeri olmaktan, biz öğretmenler de diploma doldurma memuru olmaktan çıkarılmalıyız. Bakanımıza çağrıda bulunuyorum. Yetkili sendikayız. Taşın altına elimizi değil bütün vücudumuzu koymaya hazırız. Eğitim sisteminde insanı yetiştiren değerleri öne alan, sınavlarla eleme zorunda kaldığımız öğrenci yerine kaliteli eğitime geçelim. Anadolu lisesi, fen lisesi mezunlarının zaten yüzde 90'ı üniversiteyi kazanıyor. Dershanelerin birçoğu da çok zeki öğrenciyi alıyor. Bir kişi bile kazansa ona bir elbise giydiriliyor. Türkiye birincisi çıkarıyor. Türkiye birincisi çıkarmayan dershane yok ama 1 milyon 800 bin öğrenciden 400 bini yerleşiyor. Gerisi de eleniyorsa bu eleyen sistemi masaya yatırmadan, 'Dershaneleri kapattım, kapatıyorum' yaklaşımı doğru olmaz. Elbette burada çağrıyı her iki tarafa yapıyorum."

Karma eğitim tartışması

Türkiye'de son günlerde karma eğitim konusunda da tartışmalar yaşandığını hatırlatan Gündoğdu, "Siyasetçiler sorun üretmekte mahirler. Sorun üretmeyin bizden çözümü isteyin" dedi. Gündoğdu, karma eğitimi terk etmek yerine kız ve erkek lisesi geleneğinin yeniden canlandırılmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!