Depremzede öğrencilere telafi programı

Güncelleme Tarihi:

Depremzede öğrencilere telafi programı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2023 11:28

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesindeki öğrencilerin eksiklerinin kapatılması için telafi programlarının uygulanacağını açıkladı. Bakan Özer, “Deprem bölgesinde bulunan illerdeki öğrencilerimizin öğrenme kayıplarını telafi etmek için 1 Ağustos – 1 Eylül tarihlerinde telafi programları yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

NTV’de ‘Özel Röportaj’ programına katılan Bakan Özer, 81 ildeki tüm ilçelerde eğitim öğretimin başladığına dikkat çekti. Özer ayrıca, deprem bölgesindeki öğrencilerin 1’inci dönem ders notları yüksek ve 2’nci dönem ders notları düşükse sene sonu ortalamasında 1’inci dönem ders notlarının dikkate alınacağını duyurarak şunları söyledi:

YAKLAŞIK 2 AY TELAFİ PROGRAMI YAPILACAK
“Eğitim öğretim yılı 16 Haziran itibarıyla sona erecek. Deprem bölgesindeki 10 ildeki öğrencilerimizin öğrenme kayıplarını telafi etmek için 1 Ağustos – 1 Eylül tarihlerinde telafi programları yapacağız. Bu çalışmanın hazırlıkları da tamamlandı. Gerekli materyal ve dokümanlar da hızlı bir şekilde basım sürecine girdi. Bir de 2023-2024 eğitim öğretim yılı başladığı zaman 1 aylık süre boyunca telafi programı devam edecek. Yani buradaki öğrencilerimizin öğrenme kayıplarını telafi etmek için yaklaşık 2 ay telafi programlarına devam edeceğiz. Bu isteğe bağlı bir telafi programı olacak, herhangi bir zorunluluk yok.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİNİN LEHİNE BİR YAKLAŞIM
Deprem bölgesindeki öğrencilere psikososyal sağlamlıklarını güçlendirmek için her türlü desteği veriyoruz. Eğitim öğretimi normalleştirmek içinse müfredata dayalı bir eğitim yerine psiko eğitim vermeyi amaçladık. Çocukların o travmadan hızlı bir şekilde kurtulması en önemli önceliğimiz. Bunun için sınıf geçme sistemiyle ilgili de çalışmalar yaptık. 10 ilimizdeki öğrencilerimizi mağdur etmeyecek şekilde, 2’nci dönem notlarının 1’inci dönem notlarından düşük olması durumunda 1’inci dönem notunun geçerli olacağı ama 2’nci dönem notunun 1’inci dönem notundan daha yüksek olması durumunda ortalamanın söz konusu olacağı bir çalışma hazırlıyoruz. Yani öğrencinin lehine olan bir yaklaşımımız olacak.

TÜM İLÇELERDE EĞİTİM BAŞLADI
Eğitimi normalleştirmek için 6 Şubat’tan beri çok hızlı davrandık. Deprem bölgesindeki illerimizi etkilenme durumuna göre 3 kategoriye ayırdık. Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 1 Mart’ta, Gaziantep, Osmaniye ve Adana’da 13 Mart’ta, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya’da tüm merkez ve ilçelerde değil hazır olan ilçelerde 27 Mart’ta eğitim öğretim başladı. Bu kapsamda Malatya’da 8 ilçe, Kahramanmaraş’ta 2 ilçe, Hatay’da 7 ilçe, Adıyaman’da 5 ilçede eğitim öğretim başlamıştı. Sonra diğer ilçelerdeki eğitim öğretime başlama sürecini valiliklere bıraktık. Valiliklerimiz ilçelerdeki duruma göre kararlar aldılar. Buna göre 10 Nisan’dan sonra sadece Hatay ve Adıyaman’da okulların kapalı olduğu ilçeler vardı. Bugünden itibaren tüm ilçelerde eğitim öğretim başladı.

Haberin Devamı

67 BİN 25 ÖĞRENCİ FARKLI İLLERDE SINAVA GİRECEK
Eğitim öğretim normalleştirdikçe naklini alan öğrenciler bölgeye döndü. Şu an 35 bin 694 öğrenci nakillerini yeniden bölgedeki illerine aldırdılar. En fazla nakil 9 bin 522 öğrenciyle Kahramanmaraş’ta. Ardından 6 bin 775 öğrenciyle Hatay, 6 bin 649 öğrenciyle Gaziantep, 3 bin 906 öğrenciyle Malatya ve 3 bin 282 öğrenciyle Adıyaman geliyor. Deprem bölgesinde 8’inci sınıfta olan yaklaşık 256 bin öğrenci var. İstemeleri durumunda başka illerde Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava girebiliyorlar. Bu kapsamda 67 bin 25 öğrenci 71 ildeki farklı illerde sınava girecek.

ÖĞRETMEN ATAMASINDA AĞIRLIK DEPREM BÖLGESİNDE
Cumhurbaşkanı 45 bin öğretmen atamasını açıkladı. Bu atamalar son 20 yılın tek seferdeki en yüksek ataması oldu. 8 Mayıs’ta da bu atamaları gerçekleştireceğiz. Atamalarda yüzde 50’nin üzerindeki öğretmeni 10 ilde görevlendirerek ağırlığı deprem bölgesine vereceğiz. Sözleşmeli öğretmen olarak atandıkları yerde 3 yıl görev yapacaklar. Ücretli öğretmenlerin kadroya geçmesiyle ilgili bir çalışmamız yok.

Haberin Devamı

YAZ OKULLARI AÇILACAK
Türkiye genelinde yaz okulları açılacak. Öğrencilerimizin sadece öğrenme kayıplarını gidermek için değil merak ettikleri konularla ilgili onları desteklemek için yaz okullarına devam edeceğiz. Deprem bölgesindeki illerde de bu kurslara ilave olarak telafi programları olacak. Geçtiğimiz yıl yaz okullarına yaklaşık 1 milyon öğrenci katılmıştı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!