Deneme sınavları kaygıyı azaltır

Güncelleme Tarihi:

Deneme sınavları kaygıyı azaltır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2014 09:00

Zaman ne çabuk geçti değil mi? Derler ya, “Zamanın geçmesini ne kadar istemezseniz o kadar çabuk geçer” diye.

Haberin Devamı

Ve işte aylardan hatta yıllardan beri harcadığınız emeklerin karşılığını alacağınız ÖSYS’nin birinci aşamasına yani Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nı (YGS) bir ay kadar kısa bir zaman kaldı. Bu dönemde yapılması gereken ağırlıklı olarak ders çalışmaya zaman ayırmaktır. Sınav konularının büyük bir çoğunluğu bittiği için her gün mutlaka tüm sınav konularını içeren 160 soruluk deneme sınavı çözmenizi öneririm.

Bu denemeyi çözerken sınav süresini mutlaka gerçek sınav süresine göre ayarlayın. Böylece hem tüm konuları tekrar etmiş olacak, hem de sınav zamanını kontrol etmeye alışacaksınız. Her gün çözdüğünüz denemeler sınav kaygınızı da düzenlemenize yardımcı olur. Deneme çözümleri sonrasında yapamadığınız sorularla ilgili yaptığınız tekrar çalışmaları konu eksikliklerinizi kapatmanızı hızlandırır. 160 soruluk bir deneme sınavı için günde en az 3,5 saatinizi ayırmanız gerekir.

Haberin Devamı

Yukarıda da bahsettiğim gibi sadece denemeyi çözmek için değil hataları kontrol etmek ve tamamlama çalışması yapmak için de vakit ayırmanız gerekir. Tüm bunları yaparken mutlaka günlük zaman planını bu bir ay için değiştirmeniz gerekiyor. Bu planda, sosyal etkinlik zamanlarını ders çalışmaya ayırmalısınız. Unutmayın ki belli bir süre sonra kendinize yeterince zaman ayırabileceksiniz. Eğer bu zamanlama konusunda sıkıntı yaşıyor ve ders çalışma sürenizi arttırmıyorsanız bunun bir sorun olduğunu kabul etmeli ve çözüm üretmelisiniz.

Dinlenmeye mutlaka zaman ayırın

Sorunlardan biri sınav yaklaştıkça sınavla ilgili olumsuz düşüncelerden sıyrılamıyor oluşunuzdur. Hedeflerinize odaklanmak, sınavla ilgili olumsuz fikirler yerine olumlu ve kendinizi motive edecek fikirler geliştirmek, sizi ders çalışmaya motive edecek ve günlük zaman çizelgenizde ders çalışmaya ayırdığınız vakti artırmanıza yardımcı olur.

Programınıza mutlaka dinlenmeniz için de zaman olmalı. Örneğin, her gün arkadaşlarınızla görüşüyorsanız bunun yerine haftada bir gün görüşün. Bu dönemde arkadaşlığın en iyisi sizi hedeflerinize ulaşma konusunda teşvik eden ve o yönde size destek olan arkadaşlıktır. Dolayısıyla arkadaşlarınızla biraradayken sınavla ilgili birbirinizi motive eden konuşmalar yapın.

Haberin Devamı

Aynı şekilde spor, resim, müzik gibi etkinliklerle ilgileniyorsanız bu faaliyetlere ayırdığınız vakti azaltın. Bu vakitleri de mümkün olduğunca içinde bulunduğunuz kaygı durumunu dengelemek için kullanın. Ve mutlaka sınava kalan süre içinde fiziksel-psikolojik anlamda zarar verme ihtimali olan her etkinlikten uzak durun.

Her yıl sınav öncesi kolu kırılan ya da buna benzer sakatlıklar yaşayan öğrenciler hepimizi üzüyor. Sınav yaklaştıkça doğal olarak kaygıda da artar. Sınav kaygısı belirli düzeylerde olduğu sürece sizin için olumlu bir etkendir. Çünkü orta düzey diye tanımladığımız sınav kaygısı, sınava olan ilginizi ve dikkatinizi arttırır.

Bu konuda kendinizi bir dinleyin. Sizde kaygı, sorun olacak derecede mi? Örneğin, kalp atışlarınız hızlanıyor, elleriniz titriyor ve dikkatinizi sorulara vermekte zorluk mu çekiyorsunuz? Cevabınız evet ise, çözüm yolları arayın (sınav kaygısı ve baş etme yöntemleri vb.) Sınav ile ilgili olumsuz konuşmaları umursamayın ve dikkate almayın. Psikolojiniz açısından en sağlıklı durum budur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!