‘Bahar döneminden önce atama yapılacak’

Güncelleme Tarihi:

‘Bahar döneminden önce atama yapılacak’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2023 23:03

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, her yıl öğretmen ataması yapıldığını belirterek yeni eğitim öğretim yılında bahar dönemi öncesi öğretmen ataması yapılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

A Haber’de ‘Melih Altınok ile Sebep Sonuç’ programına katılan Bakan Tekin, “Cumhurbaşkanımız, öğretmen atamasında gerekli adımların atılacağını taahhüt etti. Bu yıl yine bir atama takvimi oluşacak. Önümüzdeki eğitim öğretim yılının bahar döneminden önce atamaların yapılmasını planlıyoruz” dedi. Öte yandan eğitim sisteminin değişmesi yerine çağın gerekliliklerine ayak uyduracak şekilde revize edilmesini doğru bulduğunu belirten Tekin, şöyle konuştu:

BU YIL ATAMA OLACAK
“İlave atamaya Milli Eğitim Bakanlığı tek başına karar vermiyor. Cumhurbaşkanımız, öğretmen atamasında gerekli adımların atılacağını taahhüt etti. Bu yıl yine bir atama takvimi oluşacak. Önümüzdeki eğitim öğretim yılının bahar dönemine denk gelecek şekilde atamaların yapılmasını planlıyoruz. Her yıl mutlaka atama oluyor, bu yıl da olacak. Arkadaşlarımız endişe etmesinler. Ön görümüz, bahar yarıyılı başlamadan önce sürecin başlayacağı bir takvim belirlemek. Atama bekleyen öğretmenlerin hepsini anlıyorum.

Haberin Devamı

DÜNYAYA AYAK UYDURACAK NESİLLER YETİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ
‘Türkiye Yüzyılı’ kavramını doldurabilecek en önemli bakanlıklardan biri biziz. Bizim şu anda sistemle ilgili kendisine güvenen, söz sahibi bir ülkenin vatandaşları olacak bir nesil yetiştirmeyi hedefliyoruz. Dünya dönüşüyor ve bu dönüşüme ayak uyduracak bir kuşak yetiştirmek temel hedefimiz. Dünya çok hızlı değişiyor. Bu sistemde okullaşma, müfredat, uzaktan eğitim gibi birçok şeyi tartışıyoruz. Eğitim sistemimizi çağın gereklerine göre revize etmek zorundayız. Bunu yaparken sık sık değişiklik yapmak gerekebilir. Bu değişikliğin önüne geçmek için ideolojik argümanlar sunanlar var ama ben öyle bakmıyorum bunları rahatlıkla değiştirmeliyiz.

YENİ OKUL PLANLAMARI YAPIYORUZ
Derslik ve okul ihtiyacımız yok diyemeyiz. Örneğin deprem nedeniyle sistemin dışına çıkan okullarımız oldu. Biz de okullarımızı deprem açısından gözden geçiriyoruz. Bu konuda ne gerekiyorsa yapacağız. Derslik ihtiyacımızın bitmesi söz konusu değil, genç nüfusumuz artıyor. Bunları ön görerek yeni okul planlamaları yapıyoruz. Çok derslik yapıldı doğru ama artık yapılmayacak diye bir şey yok.

Haberin Devamı

YABANCI DİLLE İLGİLİ ÖNERİLERİ PAYLAŞACAĞIZ
Ana dil dışındaki ikinci dil eğitimiyle ilgili sürelerde bizimki dünya ortalamasının üstünde. Materyallerimizde problemimiz yok. Ancak, ‘Niye çocuklarımızın ana dil becerileri gelişmiyor’ diye tartışmak gerekiyor. Bakanlığa başlayalı 1 ay oldu ama bu konuyu daha önce tartıştığımızda bununla ilgili epeyce analizler yapmıştık. Süreyle ilgi problem yok ama birincisi çok fazla sınav odaklı bir eğitim sistemi var. Öğrencinin sınav odaklı değil öğrenme odaklı olması lazım. Burada tedbirler alınabilir. İkincisi, doğru yaşta ve doğru oranda yabancı dil eğitimiyle bu sorun çözülebilir. Bununla ilgili tedbir ve önerileri de yakında kamuoyuyla paylaşırız.

Haberin Devamı

PEDAGOJİK FORMASYON YENİDEN PLANLANABİLİR
Eğitim fakülteleri dışında farklı fakültelerden mezun olan arkadaşlarımızın pedagojik formasyonu Bakanlığın vermesinin daha doğru olacağına inanıyorum. Çağın gereksinimlerine göre öğretmen yetiştirme sürecini de yeniden ele almakta fayda var. Kişisel düşüncem, bunu da Yükseköğretim Kurulu ile birlikte planlayabiliriz.

TELEFON VE TABLET KULLANIMIYLA İLGİLİ TEDBİR
Okullarda öğrencilerin telefon ve tablet kullanımından hem öğretmenler hem veliler yakınıyor. Dolayısıyla okullara olmasa da dersliklere sokulmasıyla ilgili bir tedbir alınmasının etkili olacağını düşünüyorum. Çünkü özel hayatın gizliliğini ihlal eden görüntüler çekiliyor ve paylaşılıyor. İyi niyetle yapılan şeyler olsa bile bu veliler tarafından şikayet ediliyor.

Haberin Devamı

ÖZEL OKUL ZAMLARINA DÜZENLEME
Özel okulların zammıyla ilgili şikayetler bize ulaşıyor. 1, 5 ve 9’uncu sınıflar için özel okullar sundukları hizmete göre bir maliyet çıkarmaları doğal. Pandemi sonrası ve depremle birlikte ekonomik ortamın farklılaşmasıyla özel okulların eğitim öğretim ücretleri bakanlık tarafından beklentilerin altında bir rakamla sınırlandı. Onlar buradaki maliyetleri servis ve yemek gibi eğitim öğretim dışındaki konulara yönlendirdi. Veliler bundan rahatsız oldu. Bununla ilgili özel okul temsilcileriyle görüşüyoruz ve belli bir noktaya geldik. Yeni eğitim öğretim yılında da özel okulların hem kendi ücretleriyle ilgili hem de servis ve yemek ücretleriyle ilgili bir sınırlama hakkında düzenleme yapacaklar. Bu alanda da çalışıyoruz.

Haberin Devamı

DEPREM BÖLGESİNDE EĞİTİM SORUNSUZ BAŞLAYACAK
Deprem bölgesinde özellikle ağır hasarın olduğu 5 ilde bulunduk. Durum tespiti yaptık. Deprem yönetmeliğinden sonra yapılan okul binalarımızın ağır hasar durumu çok düşük. Ama hasar durumuna göre orta ve ağır hasar olan ve başka kamu kurumlarına devrettiğimiz binalarımız düşünüldüğünde derslik ihtiyacı çıktı. Bunlarla ilgili gerekli tedbirler alacağız. İkili veya taşımalı eğitim gibi yöntemlerle bu sorunu çözecek tedbirler aldık. 11 Eylül’de eğitim öğretim başladığında deprem felaketi yaşanan bölgelerde çocuklar sorunsuz bir şekilde okula başlayacak. Depremin tüm yaraları sarıldığındaysa depremden önceki derslik sayısının üstüne çıkmayı planlıyoruz. Bununla ilgi de bir takvim oluşturduk.

KONAKLAMA İHTİYACI KARŞILANACAK
Deprem bölgesine yeni atanan öğretmenlerimizin barınma sorunu yaşayacaklarını varsaydık. Orada da İç İşleri Bakanlığımız AFAD üzerinden bize öğretmen konaklama taleplerini tamamını karşılayacaklarına dair söz verdi. Bu süreçte bölgeye atanan öğretmen arkadaşlarımızla tek tek konuştuk ve İç İşleri Bakanlığımız ilk etapta 9 bin civarında konteyner sağlayacağını taahhüt etti. Bölgede çalışacak öğretmenlerimizin bu sorunu da böylece çözmüş olduk.”

BAKMADAN GEÇME!