Annelerimizin reçeteleriyle ‘Gastronomi’ lisesi açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Annelerimizin reçeteleriyle ‘Gastronomi’ lisesi açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2023 11:13

Türk yemek kültürünü ve “annelerimizin reçeteleri” ile gelenekselleşen Türk mutfağının iz bırakan lezzetlerini dünyaya taşıyacak gastronomi lisesi açıyor.

Haberin Devamı

Gastronomi alanında şu ana kadar sadece mesleki ve teknik Anadolu liselerinin bünyesinde bulunan yiyecek içecek hizmetleri alanı ile gastronomi uygulama atölyelerinde eğitimler veriliyordu. Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul’da bir gastronomi lisesinin açılması için hazırlıkların başladığını duyurdu. Bakan Yusuf Tekin, konuyla ilgili değerlendirme toplantısı yapmak için ünlü şef ve akademisyenlerle bir araya geldi. Toplantıya Danilo Zanna, Ömür Akkor, Zeki Saygı, Ramazan Bingöl, Cüneyt Asan, Nuri Develi, Eyüp Kemal Sevinç, Nuran Özyılmaz, Nevin Halıcı, Kaya Demirer, Serkan Aksoy ve Umut Karakuş gibi şef, restoran kurucusu ve akademisyenlerden oluşan isimler katıldı.

LİTERATÜR YARATIP İŞ GÜCÜ OLUŞTURMAK
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, toplantıda yaptığı konuşmada: “Geleneksel Türk mutfağının iz bırakan lezzetlerini ulusal ve uluslararası alanda hak ettiği noktalara ulaşması için sadece bu alanda eğitim verecek gastronomi lisesi açacağız. Gastronomi lisesiyle âdeta şifa kaynağı olan 'annelerimizin reçeteleri' niteliğini taşıyan ve Türk kültürüne özgü yemekleri dünya mutfakları içinde önemli bir noktaya taşımak istiyoruz. Bu lisesinin açılmasıyla alanda önemli bir eksikliği daha gidereceğiz. Bu yaz tatilinde örgün öğretimdeki öğrenciler için görgü ve nezaket kuralları dersini seçmeli olarak koyduk. Her milletin kendine özgü bir mutfağı, mutfak sanatı vardır. Türk mutfağı da öyle. Bu bağlamda Türk mutfağı denildiğinde de Türk insanının beslenme biçimi ve yeme içmesi, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, pişirilmesi, sofra adabı, damak tadı gibi unsurlar akla gelir. Gördüğümüz lüzum üzerine gastronomi lisesi açarak hem örgün ve yaygın eğitim kurslarında bir literatür oluşturmak hem de sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirelim istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TEMATİK LİSELERİ AÇIYORUZ
Mesleki eğitim alanında daha önce sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sektörün ihtiyaçlarıyla örtüşecek şekilde gerekli düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Tekin, bu kapsamda proje okullarını ve spor liseleri gibi tematik liseler hayata geçirdiklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!