Alternatif enerjili araç yarışlarında birinciler belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Alternatif enerjili araç yarışlarında birinciler belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2013 10:10

TÜBİTAK tarafından düzenlenen “Alternatif Enerjili Araç Yarışları” Formula G-Güneş enerjili araçlar kategorisinde Sakarya Üniversitesi, Hidromobil-Hidrojen enerjili araçlar kategorisinde de Yıldız Teknik Üniversitesi birinci oldu.

Haberin Devamı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) düzenlenen “Alternatif Enerjili Araç Yarışları” Formula G-Güneş enerjili araçlar kategorisinde Sakarya Üniversitesi, Hidromobil-Hidrojen enerjili araçlar kategorisinde de Yıldız Teknik Üniversitesi birinci oldu.

Körfez Yarış Pisti’ndeki finalde, Formula G-Güneş enerjili araç yarışlarında birinciliği “Saguar” adlı araçla Sakarya Üniversitesi ekibi kazanırken, ikinciliği İstanbul Üniversitesi’nin “Sokrat” aracı, üçüncülüğü de Dokuz Eylül Üniversitesi’nin “SMYRNA” aracı elde etti.

Hidromobil-Hidrojen enerjili araç yarışlarında ise “HY-DRS” isimli araçla Yıldız Teknik Üniversitesi takımı birinci, Anadolu Üniversitesi “İce” adlı aracıyla ikinci, Ankara Üniversitesi ise “Hidroket-4” aracıyla üçüncü oldu.

Haberin Devamı

Dereceye giren yarışmacılara ödüllerini, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir, Körfez Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu ile diğer protokol üyeleri verdi.

“Aracımız 1 yıllık bir çalışmanın ürünü”

Hidromobil-Hidrojen enerjili araç yarışlarında birinci olan Yıldız Teknik Üniversitesi takım pilotu Alaaddin Halıcıoğlu, araç üretim sürecinde özverili bir çalışma süreci geçirdiklerini belirterek, başarıyı ekibe güvenerek elde ettiğini söyledi.

Yarış öncesinde uygulayacakları stratejiyi belirlediklerini ifade eden Halıcıoğlu, belirlenen rotaya göre hızlanma ve yavaşlama periyodunu ayarladıklarını anlattı.

Halıcıoğlu, damalı bayrağı ilk gördüğünde çok heyecanlandığını dile getirerek, “Aracımız 1 yıllık bir çalışmanın ürünü. Araç tasarım aşamasındayken uzun süre analiz yaptık. Tasarım sonrasında 1.5 ay aracın üretim süreci sürdü. Atölyemizde deneme fırsatı olmadı, burada denedik. Stabil bir araç oldu” dedi.

“Pilimiz biraz kalmış demek ki birinci olduk”

Formula G-Güneş enerjili araç yarışlarında birinciliği elde eden Sakarya Üniversitesi’nin takım kaptanı ve pilotu Süleyman Onur Akpınar da rakipleri İstanbul Üniversitesi’nin aracının iyi bir kalkış yaptığını anlatarak, rakiplerinin yaptıkları kural ihlalleri dolayısıyla onları geçme fırsatı bulduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Daha sonra trafikten dolayı bazı turlarda yavaşlamak zorunda kaldığını anlatan Akpınar, “Araçların diğerleri de güzel. Yarışın sonlarına doğru rakibimin ve benim pillerimiz bitmeye başladı. Hızlarımızdan belli olmaya başladı. Bizim ondan biraz da fazla kalmış demek ki, ondan daha hızlı gidebildik ve birinci olduk. Aracımızı aerodinamik tasarıma sahip ve 1 yılda tamamlandı. Aracımız Avustralya’da düz yolda 145 kilometre hızı gördü. Burada maksimum 95 kilometre hızla gidebildik” dedi.

BAKMADAN GEÇME!