76 bin Suriyeli öğrencimiz var

Güncelleme Tarihi:

76 bin Suriyeli öğrencimiz var
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2019 09:59

Cengiz Mete, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü. Eğitimde 24’üncü yılı. 17 yıldır yöneticilik yapıyor. Üç yıldır da Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü. 76 bin Suriyeli çocuğun eğitim gördüğü Gaziantep’te eğitimde kaliteyi yakalamak için çaba harcayan Mete, “Her dört kişiden biri öğrenci. 600 bine yakın öğrencimiz var. Hayırseverlerimiz önemli destekçilerimiz” diyor. Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ile eğitimi konuştuk:

Haberin Devamı

76 bin Suriyeli öğrencimiz var
- 17 yıldır yöneticilik yapıyorsunuz.
Evet, eğitimde 24’üncü yılım. Eğitim yöneticiliğine 2002-2003 yılında başladım. Okul müdür yardımcılığı, okul müdürlüğü, yatılı bölge okul müdürlüğü, Anadolu lisesi müdürlüğü gibi eğitimin birçok kademesinde yönetici ve öğretmen olarak görev yaptım. 2011 yılına kadar Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalıştım. 2011’de Gençlik ve Spor Bakanlığı’na geçerek Yalova ve Tekirdağ’da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü görevinde bulundum. 2014’te Yalova’ya İl Milli Eğitim Müdürü oldum. 2016’dan beri Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yürütüyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığı benim için çok önemli bir tecrübe oldu. Çünkü sadece eğitimin formal bölümüyle ilgilenirken, farklı alanlarıyla ilgilenme ve gözlemleme imkânı buldum. Gençlerin ve çocukların gelecekle ilgili kaygılarının ne olduğunu anlayıp, bununla ilgili tedbir alma ve projeler üretme konusunda farklı bir bakış açısı kazandım. Eğitim yöneticiliği çok gayret, azim isteyen bir alan ve ben bu görevi en iyi şekilde yapma gayretini ve azmini her zaman hissederek çalışıyorum. Arkadaşlarımızla çok kozmopolit bir şehir olan Gaziantep’te eğitim ile ilgili her konuda çok yoğun bir çalışma içerisindeyiz.

Haberin Devamı

- En büyük eğitim sorunu sizce nedir?
Nüfusumuz gittikçe gençleşiyor. Bugüne kadar eğitim konusunda 2023 Eğitim Vizyonu’nda yer aldığı haliyle odaklandığımız bir felsefemiz yoktu. Eğitimde yol haritası tam olarak algılanamamıştı. Vizyon belgesi ile eğitimde ne yapmak istediğimiz, nasıl  yapacağımız ve ne zamanyapacağımız anlatıldı. Biz yönetici, öğretmen ve veliler artık bize sunulan yol haritası ile kısa, orta ve uzun vadede ne yapmak istediğimizi, ne için yapacağımızı ve nasıl yapacağımızı biliyoruz. Şu anda ortak bir amaç doğrultusunda topyekûn çalışmaktayız. İlimizde düzenlediğimiz ‘2023 Eğitim Vizyonu’ çalıştaylarına, 27 bini devlet okullarımızda, 3 bini özel okullarımızda görev yapan öğretmenlerimizin tamamı katıldı. Bu çalıştaylarımız kapsamında eğitim ile ilgili olan bütün kesimler 2023 Eğitim Vizyonunda yer alan hedeflerden haberdar oldular.

Haberin Devamı

- Gaziantep’te mülteci öğrenci de fazla.
Gaziantep, genç nüfusu çok olan bir şehir. 2 milyon yerli nüfusu, 450 bin de mülteci nüfusu var. İlimizde her dört vatandaşımızdan biri öğrenci. Açık öğretim de dahil olmak üzere 635 bin öğrencimiz var, 594 bini örgün öğretime devam ediyor. İlimizde, 27 bin devlet okullarında, 3 bin de özel okullarda olmak üzere toplam 30 bin öğretmenimiz görev yapıyor. 1.250 okulumuz var, bunların 155’i özel okul. Son dönemde sözleşmeli öğretmen atamasında Gaziantep ve bu bölgedeki diğer illere Bakanlığımız tarafından gerçekten büyük bir destek var. Son dört yılda gerçekleşen öğretmen atamaları ile Batı’daki bir şehirde öğretmen açığı ne kadarsa burada da o kadar oldu. Hatta belki daha iyi durumdayız. 10 bin derslik ihtiyacımızı karşılamak üzere yeni okul inşaatları yapılıyor. Son yıllarda Gaziantep tam bir eğitim şantiyesi haline geldi. Biz ilimiz eğitiminde fiziki imkanlarla birlikte niteliği arttırmaya yönelik çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.

Haberin Devamı

- Özel okulların durumu nedir?
155 özel okulumuz var. Sektörün önde gelen kuruluşlarının da Gaziantep’i tercih etmesiyle birlikte özel okulların şehrimiz eğitiminde daha önemli bir hal aldığını görüyoruz.

SURİYELİLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ
76 bin Suriyeli öğrenci bizim okullarımızda okuyor. Bu öğrencilerin psiko-sosyal durumu önemli bir problem. Dil ve uyumla ilgili problemleri en aza indirecek tedbirler alıyoruz. Veli, okul, çevre etkenini iyi kullanarak, Suriyeli öğrencilerimizin uyum içerisinde yaşamasını sağlamaya çalışıyoruz. Onları bizim okulumuza alalım, bizim programımızı alsınlar diye değil, yaşadıkları şehre, çevreye uyum sağlasınlar diye eğitim sistemimize dahil ediyoruz. Aldıkları diploma, bütün dünyada geçerli olacak. Bir gün ülkelerine dönerlerse zaten problem yok. Kalırlarsa da onları nitelikli bir iş gücü olarak kullanacağız. Sadece Gaziantep sınırları içerisinde değil, Gaziantep Valiliği bünyesine olan El Bab ve Cerablus bölgesinde eğitim sürecini biz koordine ediyoruz. Orada da 86 bin öğrenciye ulaştık. DEAŞ ve diğer unsurlardan dolayı 5-6 yıldır hiç okula gidemeyen çocuklar bugün okulla buluştu. Onların eğitim işlerini de biz koordine ediyoruz. Oradaki okullar, öğrenciler kendi ayakları üzerinde durabilecek seviyeye gelene kadar desteklemek ve kontrol etmek istiyoruz. Gaziantep, Suriyelilere büyük bir ev sahipliği gösteriyor. En ufak bir olumsuzluk yaşamadık bu konuda. Hem öğrenciler hem aileler çok uyumlu.

Haberin Devamı

EĞİTİME EN BÜYÜK DESTEK HAYIRSEVERLERDEN
Devletimizin olduğu kadar hayırseverlerimizin de eğitime destekleri çok önemli. İlimiz hayırda yarışan bir şehir. Gaziantep’te eğitimle ilgili hangi konuda ihtiyacınız varsa, hayırsever aileler mutlaka destek oluyorlar. İş insanlarımızın yanında, dişinden tırnağından artırarak bir memur emeklisi ailenin de yardım ettiğini görebiliyoruz. Bu konuda çok şanslıyız. Biz okullarımızın yüzde 51 inşaat masrafını karşılayan her hayırseverimizin ismini okulumuza veriyoruz. Hayırseverimiz ben bu okula kendi ismimi vermek istiyorum dediğinde mutlaka vergi indiriminden faydalanmaları için çaba harcıyoruz. Aileler de bu anlamda çok destek olmak istiyorlar. Bütün hayırseverlerimize önemli desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

SOSYAL OKUL KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ
Gaziantep’te sosyal okul kültürünü yaygınlaştıracak, okullarımızı yaşam becerileri konusunda merkez haline dönüştürecek, projeler yürütüyoruz. Okullarımızın sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerini belirleyen, eğitimleri değerlendiren ‘Sosyal Okul Projesi’ni iki yıldır okullarımızda yürütüyoruz. Yine geçen yıl okullarımızda uyguladığımız ve ‘Eğitim Öğretimde Yenilikçilik Ödülü’nü aldığımız ‘Sağlıklı Nesiller İçin Bir Adım da Sen At’ projesi ile 60 bin öğrencimize ulaştık. Obeziteyle mücadele, çocukların sosyal hayata entegrasyonu, yeteneklerin keşfi ve sporun tabana yaygınlaştırılması amaçlarını taşıyan bu projede çok iyi sonuçlar aldık. Projelerimizi belediye, üniversiteler başta olmak üzere birçok kurum destekledi. Gaziantep Sanayi Odası’yla yürüttüğümüz GASİMEP’de (Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi Projesi) çocukları yetenekleri, ilgi ve becerilerine göre bir testten geçiriyoruz. Bu testle öğrencimiz, ortaya çıkan yeteneği ile ilişkili alanda eğitim almayı tercih ederse istihdam garantili dört yıllık eğitim sürecinden sonra işe yerleşmiş oluyor. Böylelikle mesleki eğitim testi sonucunda öğrencimizin hem yeteneğini tespit etmiş hem de öğrencimize istihdam garantili bir eğitim sunmuş oluyoruz. Şu anda İlimizde sivil toplum kuruluşu ve devlet ortaklığıyla yürütülen en güzel projelerimizden biri GASİMEP.

BAKMADAN GEÇME!