ABD ve İran anlaştı..6 milyar dolar banka hesabına gönderildi, 5 kişi serbest bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

ABD ve İran anlaştı..6 milyar dolar banka hesabına gönderildi, 5 kişi serbest bırakıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2023 16:43

İran ve ABD'in mahkum takası konusunda anlaşmaya vardıkları duyuruldu. İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Ferzin, ABD yaptırımları nedeniyle Güney Kore'de bloke edilen İran'a ait 6 milyar doların Katar'daki 8 farklı banka hesabına euro olarak gönderildiğini açıklarken, beş tutuklu ABD vatandaşı uçakla Tahran'dan ayrıldı.

Haberin Devamı

Tahran ile Washington yönetimleri 10 Ağustos'ta yaptırımlar nedeniyle Güney Kore'de tutulan İran'a ait 6 milyar dolarlık mal varlığının serbest bırakılması ve sonrasında mahkum takasının yapılması konusunda anlaşmaya vardı.

5 TUTUKLU TAHRAN'DAN AYRILDI

Katar'ın aracılık ettiği bir anlaşma kapsamında serbest bırakılan beş tutuklu ABD vatandaşı uçakla Tahran'dan ayrıldı. BBC'ye konuşan bir yetkili, İran’da cezaevinde tutulan ve anlaşma kapsamında serbest bırakılan 5 kişinin 2 akrabalarıyla birlikte Tahran'dan ayrıldığını bildirdi.

Yetkilinin verdiği bilgiye göre, bu kişilere Katar Büyükelçisi de eşlik ediyor. İran Devrim Muhafızları’na yakın Fars Haber Ajansı da bu kişilerin Katar’a ait bir uçakla Tahran’dan ayrıldığını duyurdu.

ABD ve İran anlaştı..6 milyar dolar banka hesabına gönderildi, 5 kişi serbest bırakıldı

İRAN'DAN AÇIKLAMA

Anlaşmaya ilişkin açıklama yapan İran Dışişleri Sözcüsü Nasır Kenani, “İran’ın Güney Kore’de serbest bırakılan mal varlıkları bugün elimizde olacak ve edindiğim son bilgilere göre bugün İran-ABD arasında mahkum takası gerçekleşecek. ABD hapishanelerinde tutulan 5 İranlı mahkum serbest bırakılacak. Karşılığında ise İran’da tutuklu bulunan 5 ABD’li de serbest kalacak” ifadelerini kullandı.

Kenani, serbest bırakılacak 5 İranlıdan 2’sinin İran’a döneceğini, 1’nin üçüncü bir ülkede bulunan ailesinin yanına gideceğini ve diğer 2’sinin ise ABD’de kalmayı tercih ettiklerini söyledi.
ABD ve İran anlaştı..6 milyar dolar banka hesabına gönderildi, 5 kişi serbest bırakıldı

Tutuklulardan Morad Tahbaz'ın kızı babasının fotoğrafını tutuyor

Haberin Devamı

6 MİLYAR DOLAR KATAR HESAPLARINA GÖNDERİLDİ

İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Ferzin, ABD yaptırımları nedeniyle Güney Kore'de bloke edilen İran'a ait 6 milyar doların Katar'daki 8 farklı banka hesabına euro olarak gönderildiğini açıkladı.

İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Ferzin, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında ABD yaptırımları nedeniyle Güney Kore'de bloke edilen İran'a ait mal varlıklarının ABD ile mahkum takası anlaşması kapsamında serbest bırakılmasına ilişkin bilgi verdi.

Ferzin, Güney Kore'de tutulan 6 milyar doların 10 Ağustos tarihinde İsveç'teki banka hesaplarına euro olarak transfer edildiğini belirterek, "Bu süre içerisinde 6 İran bankası Katar bankalarında hesap açtı. Bugün ise 5 milyar 573 milyon 492 bin euro Katar'daki hesaplara yatırıldı. Söz konusu miktar merkez bankasının riyali güçlendirme politikası çerçevesinde kullanılacak" şeklinde konuştu.

Ferzin ayrıca, Katar'da açılan 8 farklı banka hesabının etkinleştirildiğine ilişkin Doha yönetiminden bilgi aldıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Güney Kore'de tutulan İran'a ait mal varlığının bu süre içerisinde değer kaybetmesi ve zarara uğraması nedeniyle Seul yönetiminden şikayetçi olduklarını belirten Ferzin, söz konusu şikayete ilişkin yargı sürecinin devam ettiğini söyledi.

ABD ve İran anlaştı..6 milyar dolar banka hesabına gönderildi, 5 kişi serbest bırakıldı

ABD ve İran çifte vatandaşı olan Siamak Namazi de anlaşma kapsamında serbest bırakılan kişilerden biri.

KİMLER SERBEST BIRAKILDI?

Mahkum değişimi, bir yıl süren dolaylı görüşmelerin ardından geçen ay sonuçlanan anlaşmanın bir parçası.

İran'ın kötü şöhretli Evin hapishanesinde tutulan Amerikalılara, yakında serbest bırakılacakları bir çok kez söylenmişti. Bu kişiler arasında 51 yaşındaki Siamak Namazi, 59 yaşındaki iş insanı Emad Shargi ve aynı zamanda İngiliz vatandaşı olan 67 yaşındaki çevreci Morad Tahbaz var.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Biden'ın, uzun süredir İran tarafından pazarlık kozu olarak kullanılan Amerikalıları ülkelerine getirmesi isteniyor.

Bu anlaşmayla, İran'ın Güney Kore'ye petrol satışından elde ettiği para serbest kalacak. Ancak Katar bankalarına yatırılan fonlar üçüncü şahıslar tarafından yalnızca gıda ve ilaç gibi malların satın alınmasında kullanılabilecek.

Takas tartışmalı görülüyor.

Önde gelen ABD'li Cumhuriyetçiler ve İranlı aktivistler, bunun sadece daha fazla rehin almayı teşvik edeceğini söylüyor.

Ancak mahkumlar ve sevdikleri için bunun anlamı farklı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!