Türkiye depremi dünyada manşet... Mısır'dan Gürcistan'a kadar hissedildi! İtalya tsunami alarmı verdi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye depremi dünyada manşet... Mısırdan Gürcistana kadar hissedildi İtalya tsunami alarmı verdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2023 09:41

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaptı. New York Times depremin İsrail'den bile hissedildiği bilgisini paylaşarak felaketin boyutuna vurgu yaptı. İngiliz Guardian gazetesi ise bölgedeki hava durumuna dikkat çekerek ekiplerin zamana karşı yarıştığını yazdı.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş'ta yerel saatle 04:17'de, 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada sarsıntının merkez üssünün Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi oluğu ve depremin yerin 7 kilometre altında gerçekleştiği belirtildi.

Deprem dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaptı. Uluslararası haber ajansları bölgedeki son gelişmeleri 'acil' kodu ile anbean aboneleri ile paylaşırken CNN International depremin çevredeki ülkelerden de hissedildiğini yazdı.

Haberde depremin 300 kilometre öteden dahi hissedildiği, depremi hisseden ülkeler arasında Lübnan'ın da olduğu bilgisine yer verildi.

Türkiye depremi dünyada manşet... Mısırdan Gürcistana kadar hissedildi İtalya tsunami alarmı verdi

Haberin Devamı

Yetkililerden gelen açıklamaları anbean okurlarına sunan New York Times da depremin büyüklüğüne vurgu yaptı.

Gazete depremin yüzlerce kilometre uzaklıktaki İsrail'den bile hissedildiğini yazdı. Insider da 'deprem Lübnan'dan bile hissedildi' yorumuna yer verdi.

İTALYA TSUNAMİ ALARMI VERDİ

Washington Post gazetesi Türkiye'deki depremin ardından İtalya'nın tsunami alarmı verdiğini yazdı.

Haberde 'İtalyan makamları Pazartesi günü Türkiye'de meydana gelen depremin ardından kıyıları için tsunami alarmı verdi alarm daha sonra kaldırıldı' ifadesine yer verildi.

Nikei Asia deprem nedeniyle Türkiye ve Suriye'de 300'e yakın can kaybı olduğunu yazdı.

Yunan In.gr depremin Mısır ve Gürcistan'da da hissedildiğini okurları ile paylaştı.

İsveç merkezli Expressen haberinde 'Türkiye'nin güneyindeki güçlü depremin ardından ölü sayısı her saat artıyor' ifadesine yer verdi.

Al Jazeera muhabiri Sinem Köseoğlu ise ülke genelindeki kötü hava koşullarının depremden etkilenen bölgelerdeki arama kurtarma çalışmalarını engelleyebileceğini söyledi.

Köseoğlu, 'Kötü hava koşulları kurtarma ekiplerinin işini de zorlaştıracak' dedi.

İngiliz BBC depremin Suriye'yi de etkilediğini yazdı. Ülke basınına göre deprem nedeniyle en az 100 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Daily Mail ise haberinde 'Yaklaşık bir dakika süren ve Türkiye'nin şimdiye kadarki en büyük depremi olabilecek ölümcül depremin sarsıntıları Mısır, Lübnan ve Kıbrıs adasına kadar hissedilirken, İtalya'daki yetkililer ülke kıyılarında kısa süreliğine tsunami uyarısı yaptı' ifadelerine yer verdi.

Türkiye depremi dünyada manşet... Mısırdan Gürcistana kadar hissedildi İtalya tsunami alarmı verdi

Bloomberg, bölgede son yılların en büyük depreminin gerçekleştiğini yazdı.

'Türkiye dünyanın en aktif deprem bölgelerinden birinde yer almaktadır' diyen Bloomberg, son deprem nedeniyle Türkiye ve Suriye'de onlarca kişinin hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.

Hindustan Times ise haberinde 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden illerin valileriyle telefonda görüşerek durum ve kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı' ifadesine yer verdi.

Haberin Devamı

İNGİLİZ UZMAN AÇIKLADI: SÜRE KISALABİLİR

Nottingham Trent Üniversitesi'nde doğal afetler uzmanı olan Dr Steven Godby'nin görüşlerine yer veren Guardian gazetesi, depremlerde ölü sayısının önemli ölçüde artmasının beklenebileceği ve hava koşullarının enkaz altındaki insanların hayatta kalma şansını da etkileyebileceğini yazdı.

Gazeteye konuşan Godby, 'İlk 24-48 saat, normalde bu durumlarda çoğu kişinin kurtarıldığı saattir ancak soğuk hava bu süreyi kısaltabilir' dedi.

'İlk görüntüler, etkilenen bölgedeki birkaç binanın yassı çöküşünü gösteriyor ve bunlar önemli can kayıplarıyla ilişkilendiriliyor' diyen İngiliz uzman bu tür çökmelerde can kaybı oranının yüzde 30 olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!