Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna'dan flaş 'Rusya ile barış anlaşması' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukraynadan flaş Rusya ile barış anlaşması açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2022 16:29

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 5'inci haftasında. Dün İstanbul'da gerçekleşen tarihi görüşme sonrası barış umutları yeşerdi. Operasyonun ilk aşamasının bittiğini belirten Rusya birliklerini Kiev ve Çernihiv'den uzaklaştırırken Ukrayna'dan konu ile ilgili flaş bir iddia geldi. Ukrayna Genelkurmayı, Rus birliklerinin çekilmesinin büyük ihtimalle bir aldatmaca olduğunu söyledi. Rusya ve Ukrayna'dan barış anlaşması için peş peşe flaş açıklamalar geldi. Kremlin Sözcüsü Peskov, Moskova'nın Kiev'in taleplerini yazılı olarak açıklamaya başlamasını 'olumlu' bulduğunu belirtti. Ukraynalı müzakereci ise 'Rusya ile barış anlaşması' için şartlarını açıkladı. İşte Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaş devam ediyor. Rusya, operasyonların doğudaki Donbas bölgesine odaklanacağını duyurdu. Ukrayna ise Rus birliklerinin Kiev ve Çernihiv'den uzaklaşmaya devam ettiğini doğruladı ancak bunun bir aldatmaca olduğunu öne sürdü. Rus güçlerinden geri alınan İrpin'in belediye başkanından sivillere yeni bir çağrı yapıldı.

İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

01.57 Ukrayna ordusuna bağlı 54. Mekanize Tugayı, kırsalda yakaladığı Rus askeri konvoyunu havan toplarıyla hedef aldı. Operasyonda ölen ya da yaralanan Rus askerlerine ilişkin resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

01.40 Rusya'nın Kiev ve Çernihiv'e saldırılarını azaltma kararına rağmen hala saldırılara devam ettiğini söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ”Kimsenin sözüne inanmıyoruz. Savaş alanında gerçek bir durum var” dedi.  

Haberin Devamı

22.30 Rusya Savunma Bakanlığı, 31 Mart sabah saat 10.00'da Mariupol'den Zaporojye'ye ek insani koridor açılacağını ve ateşkes uygulanacağını duyurdu

20.15 Slovakya Dışişleri Bakanlığı, Slovakya'nın ülkedeki Rusya’nın Bratislava Büyükelçiliğinde görevli 35 diplomatı sınır dışı etmeye karar verdiğini açıkladı.

18.50 Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Oleksandr Motuzyanyk, Rus ordusunun saldırı operasyonlarına yeniden başlamaya hazırlandığını ifade etti.

18. 45 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre; iki lider, iki ülke uzmanlarının Rus gazı için ödemelerin Rusya para birimi ruble ile nasıl yapılabileceğine dair görüşmeleri konusunda anlaşmaya vardı.

Almanya Başbakanı Scholz ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından İtalya Başbakanı Mario Draghi ile de görüşen Putin, bu görüşmede de Rus gazı ödemelerinin ruble ile ödenmesi kararına ilişkin bilgiler aktardı.

18.10 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya yönelik operasyonun ilk aşamasının yerine getirildiğini, Ukrayna ordusunu büyük şehirleri savunmaya zorladıklarını duyurdu.

17:46
 İngiltere Başbakanı Boris Johnson Batı yaptırımlarının her bir Rus askerinin Ukrayna'dan çıkana kadar sürmesi gerektiğini söyledi. 

17:40 
Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Vladimir Medinskiy, Ukrayna’nın kendilerine sunduğu önerilere ilişkin yaptığı açıklamada, “Dün, Kiev makamları Rusya ile bazı konuları müzakere etmeye hazır olduklarını açıkladı. Bize taslağa dökülmüş gelecekteki olası anlaşmanın maddelerini teslim ettiler. Maddelerde NATO’ya katılmaktan vazgeçmek, nükleer ve diğer kitlesel silahlardan vazgeçilmesi yer alıyor. Ukrayna’nın tekliflerinde ayrıca yabancı askeri üslerin ve birliklerin konuşlandırılmasının da reddedilmesinin yanı sıra Rusya da dahil olmak üzere garantör devletlerin onayıyla askeri tatbikatların yapılması gibi koşullar içeriyor” dedi.

Medinskiy, “Rusya Federasyonu'nun Kırım ve Donbass ile ilgili duruşu değişmedi. Ukrayna’nın tüm talepleri yerine getirmesi halinde NATO tehdidi ortadan kalkacaktır” şeklinde konuştu.

17:34 
Belediye Başkanı Oleksandr Markushyn Irpin'de savaşın başlamasından bu yana en az 200 kişinin öldüğünü açıkladı.

17:23 
Ukrayna’nın Mikolayiv kentinde dün Rusya tarafından füzeyle vurulan valilik binasında can kaybı 15’e yükseldi.

17:10  
Ukrayna’nın Rivne şehrinde Rus askerlerinin saldırısı sonucu yakıt deposunda çıkan yangın, 3 günün ardından söndürüldü.

Haberin Devamı



16:35 Rus birlikleri Kiev’in Baryshivka ilçesinde yerleşim bölgelerine saldırı düzenledi. Saldırı sonucu bir okulun spor salonunda hasar meydana geldi.

15.58 Ukraynalı müzakereciden barış anlaşması ile ilgili yeni bir açıklama geldi. Podolyak, açıklamasında Rus askerlerinin savaştan önceki pozisyonlarına çekilmesi halinde Rusya ile barış anlaşmasının referanduma götürüleceği bilgisine yer verildi.

Dün İstanbul'da gerçeklesen müzakereler ile ilgili de konuşan Podolyak, 'Rusya ile müzakerelerin ardından iyimserim' dedi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukraynadan flaş Rusya ile barış anlaşması açıklaması

İstanbul’da bir araya gelen Rusya ve Ukrayna müzakerelerinde kısmen uzlaşma sağlandı. Rusya diyalog için Kiev ve Çernihiv’de ateşi durduracağını açıkladı.

Haberin Devamı

PUTİN MARIUPOL ŞARTINI AÇIKLADI

15.45 Ukrayna'nın güneyindeki liman kenti Mariupol'de, haftalardır yoğun Rusya bombardımanı altında ve şehirde birçok yapı yerle bir oldu. Şehirde on binlerce kişinin de mahsur kaldığı belirtiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un telefon konuşmasında da bu konu gündeme geldi.

Kremlin'den yapılan açıklamada Putin'in Macron'a, "Mariupol'e bombardıman, ancak Ukrayna askerleri teslim olursa biter" dediği belirtildi.

Konuşmayla ilgili bilgi veren Fransız yetkililer ise, Rus liderin sivillerin şehirden tahliye edilmesi için yeni planları gözden geçirmeyi kabul ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukraynadan flaş Rusya ile barış anlaşması açıklaması

Fransa, Türkiye, Yunanistan ve birçok insani yardım kuruluşu, Putin'e şehirden sivillerin tahliyesi için çeşitli planlar sundu.

Elysee Sarayı yetkilileri, Putin'in Macron'a "bu yeni planı düşüneceğini söylediğini" açıkladı.

15.19 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Aleksey Arestovich, Rus ordusunun Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bazı bölgelerden uzaklaştırılması üzerine halkın başkente geri dönmeye başladığını belirtti.

PESKOV'DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZLER: OLUMLU BULUYORUZ

13.13 Kremlin'den barış görüşmeleri ile ilgili yeni bir açıklama geldi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, 'Çok umut verici bir şey veya herhangi bir atılım olduğunu söyleyemeyiz' dedi.

Haberin Devamı

Peskov, Moskova'nın Kiev'in taleplerini yazılı olarak açıklamaya başlamasını 'olumlu' bulduğunu da sözlerine ekledi. Peskov açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

'Peskov, "Öncelikle meslektaşım Vladimir Medinskiy (Rus müzakere heyeti başkanı) bugün daha detaylı bilgiler verecek. İkinci olumlu gelişme ise Ukrayna tarafı somut tekliflerini kağıda dökmeye başladı. Genel olarak bakınca çok umut veren şeyler söyleyemeyiz. Bazı adımlar uzun süre alacak.'

Müzakerelerde Kırım’ın pazarlık konusu olup olmadığını yanıtlayan Peskov, 'Anayasamıza göre Rusya Federasyonu topraklarının kaderini kimseyle tartışamayız' diye konuştu.

Kiev ise "müzakerelerde kesinlikle ilerleme sağlandığını" açıkladı.

12:47 Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin danışmanı Ihor Zhovkva'ya göre, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerde "kesinlikle ilerleme sağlandı" Zhovkva, İstanbul'daki görüşmelerde Rus tarafının ilk kez ültimatomlar verme ve kırmızı çizgilerinden söz etmek yerine Ukrayna'yı dinlediğini söyledi.

LAVROV'DAN KRİTİK TEMAS

12:18 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin ziyaretinde Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşerek, Ukrayna'daki askeri operasyonlar hakkında mevkidaşına bilgi verdi.Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul’da gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin, "Rusya ve Ukrayna'yı diyalog ve müzakerelere bağlı kalmaya, siyasi bir çözüm üzerinde uzlaşmaya ve barışı yeniden sağlamaya çağırıyoruz" dedi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukraynadan flaş Rusya ile barış anlaşması açıklaması



11:55 Birleşmiş Milletler mülteci örgütü UNHCR, 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana 4 milyon 20 binden fazla insanın ülkeyi terk ettiğini açıkladı.

11:34 Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernihiv bölgesinin valisi, Moskova'nın buradaki askeri operasyonları azaltma taahhüdüne rağmen, Rus saldırılarında bir düşüş görmediğini söyledi.

11:08 Başkent Kiev yakınlarında bulunan Bucha bölgesinin füzeyle vurulmasının ardından saldırıyla ilgili açıklama yapan Kiev Emniyet Müdürlüğü, “Bucha bölgesi Grad füzeleriyle vuruldu. Saldırılarda ölen ve yaralanan olmadı ancak bazı sivil alanlar zarar gördü" ifadeleri kullanıldı.

11:00 Rusya’nın Ukrayna'nın Luhansk bölgesinde yerleşim bölgelerine düzenlediği saldırıda 1 kişinin öldüğü belirtildi.

UKRAYNA SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

10.51 Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna'ya ait Su-24 savaş uçağının Belarus sınırına yakın bir bölgede düşürüldüğünü duyurdu.

10.25 İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da ağır kayıplara uğrayan Rus birliklerinin yeniden organize olmak ve ikmal için Belarus ve Rusya'ya dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Bakanlığın son istihbarat raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Bu tür faaliyetler, Rusya'nın zaten gergin olan lojistiği üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor ve Rusya'nın Ukrayna içindeki ileri bölgelerdeki birimlerini yeniden organize etmekte yaşadığı zorlukları gösteriyor.”

Birleşmiş Milletler mülteci örgütü UNHCR, 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana 4 milyon 20 binden fazla insanın ülkeyi terk ettiğini açıkladı.

“Rusya, karadaki manevra kabiliyetindeki azalmayı büyük olasılıkla yoğun topçu ve füze saldırılarıyla telafi etmeye devam edecek.”

"Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ta bir taarruza odaklandığını açıklaması, muhtemelen birden fazla önemli ilerleme eksenini sürdürmek için mücadele ettiğinin üstü kapalı bir itirafı."

10.10 Ukrayna Başsavcılığı, Rusya’nın saldırıları sonucu 24 Şubat'tan bu yana 145 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ukrayna Başsavcılığı tarafından yapılan son açıklamada, saldırıların başladığı 24 Şubat'tan bu yana 145 çocuğun hayatını kaybettiği, 222 çocuğun ise yaralandığı belirtildi. Rus birliklerinin sivil alt yapı ve yerleşim bölgelerine düzenlediği saldırılarda 790 eğitim kurumunun hedef alındığı, bunlardan 75'inin tamamen yıkıldığı ifade edildi.

Saldırı sonrası Danimarka Parlamentosu’nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, 'Mikolayiv’de askeri hedefler yok. Mikolayiv halkı, Rusya için tehdit oluşturmuyor' demişti. Hedef alınan binada büyük hasar meydana gelmişti.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukraynadan flaş Rusya ile barış anlaşması açıklaması

Saldırı sonrası Danimarka Parlamentosu’nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, 'Mikolayiv’de askeri hedefler yok. Mikolayiv halkı, Rusya için tehdit oluşturmuyor' demişti. Hedef alınan binada büyük hasar meydana gelmişti.

10.00 Ukrayna’nın Mikolayiv kentinde dün Rus füzesinin hedefi olan valilik binasında can kaybı 12’ye, yaralı sayısı ise 33’e yükseldi.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada, dün Mikolayiv’de vurulan 9 katlı valilik binasında can kaybının 12’ye, yaralı sayısının ise 33’e yükseldiği aktarıldı. Yetkililer, enkaz altındaki arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Mikolayiv Valisi Vitaliy Kim, Rusya’yı sabah saatlerinde hedef aldığı valilik binasında insanların işe gelmesini beklemekle suçlayarak, “Uyuyakalmıştım fakat şanslıyım. Çoğunluk bir şekilde kaçtı nasıl oldu bilmiyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Saldırı sonrası Danimarka Parlamentosu’nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise, “Mikolayiv’de askeri hedefler yok. Mikolayiv halkı, Rusya için tehdit oluşturmuyor” demişti.

06.51 Ukrayna Ulusal Gazeteciler Birliği, Zaporizhzhia bölgesindeki Rus güçlerinin yerel bir gazeteciyi tutukladığını ve onu "eylemleriyle ilgili soruşturmak" için Donetsk bölgesine götürdüğünü söyledi.

Sendika, gazetecinin kız kardeşine atıfta bulunarak, Rusların Irina Dubchenko'yu yaralı bir Ukraynalı askeri korumakla suçladığını söyledi.

05.44 Rus güçlerinden geri alınan İrpin'in hala siviller için güvenli olmadığı açıklandı. Açıklama kentin belediye başkanından geldi.

04.20 Ukrayna’nın İzyum kenti Belediye Meclisi Daire Başkanı Maksim Strelnik, İzyum kentinin kuşatıldığını belirterek, bazı milletvekillerinin Ruslarla işbirliği yaptığı için kente 14 Mart tarihinden bu yana insani yardımların ulaşmadığını duyurdu.

BM, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında bugüne kadar 104'ü çocuk olmak üzere toplam bin 179 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

04.15 Rusya Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan görüntülerde, 20 ton ağırlığındaki temel gıda maddelerini içeren insani yardım malzemelerinin Rus tank ve çeşitli ağır zırhlı araçlar eşliğinde Harkov ve Sumi kentlerine götürüldüğü kaydedildi. Geniş güvenlik önlemleri altında sevk edilen malzemeler, kentlerin çeşitli bölgelerine kurulan dağıtım alanlarında sivil halka dağıtıldı

UKRAYNA AÇIKLADI: RUS ÇEKİLMESİ BİR ALDATMACA

03.49 Ukrayna Genelkurmayı, Rus birliklerinin çekilmesinin büyük ihtimalle bir aldatmaca olduğunu söyledi.

Facebook'ta paylaşılan günlük güncellemede, Rus birliklerinin Kiev ve Çernihiv'den uzaklaşmaya devam ettiği belirtildi. Rusya, operasyonların doğudaki Donbas bölgesine odaklanacağını açıklamıştı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukraynadan flaş Rusya ile barış anlaşması açıklaması

Ancak Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, çekilmelerin "büyük ihtimalle birlik rotasyonu" olduğunu ve Ukrayna Ordusu'nu nereye konuşlanacakları konusunda aldatmayı amaçladığını belirtti.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby de, Rus birliklerinin kentten uzaklaşmasına karşın, Kiev'e yönelik tehdidin devam ettiğini söylemişti.

Güncellemede ayrıca, Rus birliklerinin Donestk'te ateşe ve saldırılara devam ettiği vurgulandı.

Novokarlivka ve Luhivske'de Rus güçlerinin konumlarını güçlendirdikleri ve mayınlama yaptıkları ifade edildi.

02.15 Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın liman kenti Odessa'da sahilde yürüyüş yapmak isteyen 2 sivil mayına basarak hayatını kaybetti. Ukrayna Ordu yetkilisi Vladislav Nazarov ise, halkı plajlardan uzak durmaları yönünde uyardı.

02.00 Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sırasında Rus ordusu için en çok mühimmat sevkiyatının gerçekleştiği Belgorod kentinde gece saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi. Rus ordusuna ait depodaki patlama nedeniyle kentte büyük bir korku yaşanırken, patlamanın şiddeti hem kentte hem de Ukrayna’da yoğun bir şekilde hissedildi.

01.40 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mahail Podolyak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski görüşmesi için ortamın hazır olduğunu ifade etti.  

23.50 Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Sözcüsü Steffen Hebestreit, ABD, Fransa, İngiltere, İtalyan ve Almanya liderlerinin görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, liderlerin Rusya Devlet Başkanı Putin'i ateşkesi kabul etmeye çağırdığını aktardı.  

23.10 Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, İstanbul'da gerçekleşen Rusya-Ukrayna müzakelerinin ardından açıklamalarda bulundu. Zelenski, görüşmelerin olumlu olduğunu vurgulayarak, "Rusya ile görüşmelerden gelen izlenimler pozitif değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.

 BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!