Son dakika: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den flaş Rusya açıklaması... Kremlin'den yanıt geldi!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2022 12:18

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ukrayna - Rusya sınırındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Moskova'dan gelen mesajların umut vadetmesine rağmen işgal tehlikesinin sürdüğünü belirten Stoltenberg, 'Rusya'da hala tam kapasiteli bir işgal başlatma kapasitesi var hiçbir uyarı yapmadan bu işgali başlatabilir' dedi, Kremlin'den bu açıklamaya jet hızında bir cevap geldi. Açıklamada Rus askerlerinin çekilmesine şüphe ile yaklaşan NATO'nun durumu değerlendirmekte sorun yaşadığı belirtildi. Ukrayna'nın NATO üyeliğine karşı çıkan Moskova, 'NATO Ukrayna'yı üye olarak reddetmeyi reddederse, Kiev Kendisini bağlantısız ilan etmeli' mesajı verdi.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesinde açıklamalarda bulundu.

Stoltenberg Rusya'nın tatbikat sonrası bazı birliklerini sınır bölgelerinden çekmesi hakkında şu değerlendirmede bulundu;

"Şu ana kadar Rusya'dan hiçbir geri adım görmedik. Tabi ki yakından gözlemliyoruz ve eğer gerçekten güçlerini çekmeye başlarlarsa bunu memnuniyetle karşılarız'

'RUSYA İŞGALİ HER AN BAŞLATABİLİR'

'Sırf askerler hareket ediyor diye burada bir çekilme olduğunu söyleyemeyiz' diyen Stoltenberg, 'Rusya'da hala tam kapasiteli bir işgal başlatma kapasitesi var hiçbir uyarı yapmadan bu işgali başlatabilir' dedi,

Moskova'dan gelen mesajların ümit verici olduğunun altını çizen Stoltenberg şu ifadeleri kullandı;

Haberin Devamı

'Bir mesaj görüyoruz Moskova'dan diplomasiye bir şans vereceklerini söylüyorlar çözüm bulmak için hazırız ama en kötü olan için de hazırız.'

Son dakika: NATO Genel Sekreteri Stoltenbergden flaş Rusya açıklaması... Kremlinden yanıt geldi

 

'Onlara sözlerinin arkasında durmaları çağrısında bulunuyoruz' diyen Stoltenberg, 'Askerlerini çekmelerini bekliyoruz. gerilimi en iyi böyle düşürebilirler' dedi.

DİKKAT ÇEKEN TAKTİĞİ AÇIKLADI

Stoltenberg sözlerine şöyle devam etti;

'Son aylarda gördüğünüz şey pek çok asker bölgeye gidiyor, daha sonra askerleri çekiyorlar. Ancak teçhizat orada kalıyor. Bu sayede tekrar oraya dönebiliyorlar. Sadece güçlerin çekilmesi rotasyon haline olmaları değil.'

Stoltenberg, 26 Ocak’ta Rusya tarafına gönderilen yazılı belgelere yanıt alamadıklarını kaydederek, NATO üyelerinin konuların ana hatlarını belirleyerek Rusya ile görüşmeye ve siyasi bir yol bulmaya hazır olduklarını söyledi.

Rusya’yı Ukrayna'nın sınırlarına askeri yığınak yapılmasıyla ilgili gerginlikler nedeniyle askerlerini geri çektiğini kanıtlamaya çağıran Stoltenberg, 'Rusya'nın geri çekilip çekilmeyeceği henüz belli değil. Gördüğümüz şey asker sayısını artırdıkları ve daha fazla askerin yolda olduğu' diye konuştu.

Haberin Devamı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Rusya'nın bir yandan birliklerinin bir kısmının geri çekildiğini açıklaması diğer yandan da işgal altındaki vilayetleriyle ilgili kararının birbiriyle çeliştiğini belirtti.. Leyen 'iş birliği yolunun hala açık olduğu' mesajını verdi.

KREMLİN'DEN YANIT GELDİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askerlerini çekmediği, aksine asker sayısının arttığı şeklindeki sözlerine tepki göstererek, 'NATO'nun durumu değerlendirme sistemi belli. Muhtemelen eksiklikleri var. Bu durum NATO temsilcilerinin durumu ayık bir şekilde değerlendirmesine izin vermiyor' dedi.

Haberin Devamı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın ABD ve NATO'ya sunduğu güvenlik garantisi teklifi ve gündemdeki konularla ilgili açıklamalardan bulundu. Sözcü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden'ın 12 Şubat'ta yaptığı telefon görüşmesinde güvenlik garantileri konusunda istişarelere devam edilmesi konusunda uzlaşı sağlanmasına yönelik, 'ABD'lilerin belirttiği rasyonel hususları istişare ederken, onların bizim için öncelikli olan konularla doğrudan bağlantılı olarak tartışılması bizim için önemli. Bu müzakere sürecinin başlayacağını umuyoruz' dedi.

Peskov, 2Temas noktalarını aramak ve ilk bakışta taban tabana zıt görünen bu duruşların yakınlaşmasını sağlamak için diplomasi var. Mevcut durumda Devlet Başkanı Putin de bu tür müzakerelere katılma arzumuzu ve buna hazır olduğumuzu vurguluyor ve Başkan Biden'ın da bu tür ciddi müzakerelere hazır olduğunu belirtmesi olumlu' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Son dakika: NATO Genel Sekreteri Stoltenbergden flaş Rusya açıklaması... Kremlinden yanıt geldi

Peskov, Rusya'nın Ukrayna sınırlarındaki birliklerini çekmeye başladığını duyurmasından sonra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, 'Rusya'nın çekildiğinin görülmesi lazım. Rusya'nın Ukrayna içinde ve çevresinde yaptıklarını yakından izliyoruz. Gördüğümüz şey, asker sayısının arttığı ve daha fazla askerin yolda olduğu' açıklamasına da tepki gösterdi.

Peskov, 'NATO'nun durumu değerlendirme sistemi belli. Muhtemelen eksiklikleri var. Bu durum NATO temsilcilerinin durumu ayık bir şekilde değerlendirmesine izin vermiyor. Sistemde sorunlar var. Durumu değerlendiriyoruz' dedi.

Ukrayna'nın doğusunda yer alan Donbass bölgesindeki durumu da değerlendiren Peskov, 'Ukrayna'nın güneydoğusunda operasyon başlatma ihtimali yüksek. Ne yazık ki hepimiz daha önce Kiev'in Donbass'a operasyon yapmasına şahit olduk. Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk'a saldırma ihtimali yüksek ve bu ihtimalde azalma yok' dedi.

Haberin Devamı

Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ta yaşayanlara Rus pasaportu vermesinin Minsk anlaşmalarını ihlal ettiği yönündeki suçlamaları reddeden Peskov, "Bu uygulama Minsk anlaşmalarını ihlal etmiyor. Bu kısa ve son derece spesifik metni en az bir kez okumak yeterlidir. Dolayısıyla bu suçlamalar yersizdir" diye konuştu.

Peskov, Ukrayna'ya ile yapılan siber saldırılarla Rusya'nın bir ilgisinin bulunmadığını da sözlerine ekledi.

KRİZ O ADIMLA BAŞLADI

Rusya ile Ukrayna'yı karşı karşıya getiren kriz dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması ile başladı.

Bu adım sonrası 21 Kasım 2013'te ülkede gösteriler başladı. Yanukoviç'in, gösterilerin büyümesi üzerine Şubat 2014'te ülkeden kaçmasının ardından ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar bağımsızlıklarını ilan etti.

Bunun üzerine ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında çatışmalar başlamış, 18 Mart 2014'te bölge Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Resmi rakamlara göre, 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!