Son dakika: Kiev kâbusa uyandı... Art arda büyük patlamalar! Putin'den ilk açıklama geldi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2022 08:31

Ukrayna'nın başkenti Kiev güne saldırı haberi ile uyandı. Kent merkezinde art arda patlamalar meydana geldi. İçişleri Bakanlığı hedef alınan bölgeyi açıkladı. Zelenski saldırı sonrası yaptığı açıklamada ölü ve yaralıların olduğu bilgisine yer verdi. Ukrayna lideri 'Bizi yok edip dünyadan silmek istiyorlar' dedi. Rusya lideri Putin'den beklenen açıklama ise az önce geldi. İşte bölgedeki son gelişmeler...

Haberin Devamı

Rusya ile Kırım'ı bağlayan köprünün vurulması ile tansiyonun zirve yaptığı Ukrayna güne patlama sesleri ile uyandı.

AFP'de yer alan son dakika haberine göre, sabah saatlerinde Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 3 tane büyük patlama meydana geldi.

Patlamalar yerel saat ile 08.15'te meydana geldi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, patlamaların Kiev'İn Shevchenko bölgesinde yaşandığını açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 'Putin füzelerle konuşan bir teröristtir' ifadesi yer aldı.

Son dakika: Kiev kâbusa uyandı... Art arda büyük patlamalar Putinden ilk açıklama geldi

ZELENSKİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada roketlerin Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin ofisinin de bulunduğu bölgeye atıldığını duyurdu. Halka 'sığınaklardan ayrılmayın' çağrısı yapıldı

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski saldırı nedeniyle ölü ve yaralıların olduğunu söyledi. Zelenski 'Bizi yok edip dünyadan silmek istiyorlar'  dedi.

PUTİN SESSİZLİĞİNİ BOZDU

Kiev'deki patlamaların ardından ilk defa konuşan Putin, Rusya'nın saldırılara aynı şiddette yanıt vereceğini belirtti.

Ukrayna'nın TürkAkım'a saldırı girişiminde bulunduğunu belirten Rus lider, bugün Rus ordusu tarafından gerçekleştirilen saldırıların Ukrayna'nın askeri, enerji ve iletişim altyapısını hedef aldığının altını çizdi.

Putin, saldırıların devam etmesi durumunda Rusya'nın yanıtının şiddetinin de artacağını belirtti.

Rus lider, 'Adli tıp ve elde edilen diğer verilere göre patlamanın Rusya'nın sivil ve stratejik altyapısını hedef alan bir terör eylemi olduğu görülüyor. Terör eyleminin azmettiricilerinin, organizatör ve faillerin de Ukrayna istihbaratından olduğu açıktır. Kiev rejimi, uzun süredir terör yöntemleri kullanıyor. Bunlar arasında hem Ukrayna'da hem de Rusya'da kamuya mal olmuş kişilerin, gazetecilerin, bilim adamlarının öldürülmesi de var. Bunlar, 8 yıldan uzun süredir Donbass şehirlerine yönelik terörist saldırılardır' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ukrayna istihbaratı tarafından Rusya'nın enerji altyapılarına da saldırılar planlandığını öne süren Putin, 'Ukrayna istihbaratı tarafından sadece Kursk'taki nükleer santrale karşı 3 ayrı terör saldırısı gerçekleştirildi. Bu 3 ayrı saldırıda aynı nokta zarar gördü. Alınan tedbirlerle bu hasarlara anında müdahale edildi ve ciddi sonuçların önüne geçildi. Ancak aralarında Türk Akımı doğalgaz boru hattının bir bölümü de dahil, ülkemizin elektrik santrallerine ve gaz boru hatlarına bir dizi terör saldırısı düzenleme girişimlerinde bulunulmuştur. Bu terör saldırıları, faillerin ifadeleri ve nesnel kanıtlarla da doğrulanmıştır' şeklinde konuştu.

Öte yandan, Kuzey Akım boru hattında yaşanan gaz sızıntısı ile ilgili de ABD ve Batılı ülkelerin sabotaj gerçekleştirdiğini iddia eden Putin, bu olayın da sorumlularını bildiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Son dakika: Kiev kâbusa uyandı... Art arda büyük patlamalar Putinden ilk açıklama geldi

ALMAN KONSOLOSLUĞU DA HASAR ALDI

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e düzenlediği saldırılar sırasında füzelerin Alman Büyükelçiliğinin vize bölümünün olduğu binaya isabet ettiğini duyurdu.

Açıklamada, Büyükelçiliğin vize bölümünün bulunduğu binanın zarar gördüğü bildirilirken, aylardır bu binada hizmet verilmediği ve binada hiçbir çalışanın olmadığı belirtildi.

Kiev'de bulunan Böll Vakfı eski başkanı Sergej Sumlenny, sosyal medya hesabından bir fotoğraf yayınlayarak, 'Almanya'nın Kiev'deki büyükelçiliğinin vize ofisinin bulunduğu bina bugün Ruslar tarafından vuruldu. Olaf Scholz ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un tepkisi var mı? Belki bazı Leopar tankları gönderip yerinde durumu kontrol etmek isterler' dedi.

Haberin Devamı

BİR GÜNDE 75 FÜZE

Zelenski saldırının ilk hedefinin enerji altyapısı olduğunu belirtti. Zelenski, 'İkinci hedefleri insanlardır. Bu hedefler özel olarak seçilmiştir' dedi. Ukrayna Rusya'nın sadece bugün Ukrayna'ya 75 füze fırlatıldığını bunların 41'inin havada imha edildiğini açıkladı.

Zelenski Rusya'nın saldırılarda İran drone'larını kullandığını da sözlerine ekledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise 'Rusya'nın yeni saldırısı uygar dünyanın Rus sorununu zorla çözmesi gerektiğine dair başka bir işaret' ifadesine yer verildi.

ÖLÜ SAYISI BELLİ OLDU

Bu açıklamadan dakikalar sonra Ukrayna İçişleri Bakanlığı saldırı nedeniyle 8 kişinin öldüğünü 24 kişinin ise yaralandığını duyurdu. Kiev merkezi kurtarma çalışmaları kapsamında trafiğe kapatıldı.

ZELENSKİ DÜNYA LİDERLERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Zelenski, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Rusya'nın saldırıları sonrası 'acil G7 zirvesi' konusunda anlaştıklarını duyurdu.

ÇAVUŞOĞLU UKRAYNALI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu sabah Ukrayna'nın bazı şehirlerine yönelik saldırıların ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede bölgedeki son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Sosyal medyada paylaşılan bir görüntüde saldırı anında bölgeye oldukça yakın olan bir genç kızın korku dolu anları yer aldı.

BİR PATLAMA HABERİ DE ODESSA'DAN

Odessa Askeri Yönetim Başkanı Vitaly Kim, kentte patlamalar olduğunu duyurdu. Kim, 'İlk bilgilere göre hava savunma sistemi çalışıyor' dedi.

Ülke basınında yer alan haberlerde, sabah saatlerinde Kiev'in yanı sıra  Lviv ve Dnipro şehirlerine de saldırılar düzenlendiğini bildirdi.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Bridget A Brink, Kiev'e yapılan saldırının Rusya'nın sivillere yönelik saldırıları tırmandırdığının işareti olduğunu belirtti.

Son dakika: Kiev kâbusa uyandı... Art arda büyük patlamalar Putinden ilk açıklama geldi

LVİV'DE OKULLAR KAPATILDI

Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovyi, okulların bugün kapanacağını ve derslerin uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirileceğini duyurdu. Ayrıca mobil iletişimde geçici kesintiler olduğunu söyledi.

Son dakika: Kiev kâbusa uyandı... Art arda büyük patlamalar Putinden ilk açıklama geldi

Saldırı sonrası sığınaklarda bekleyen insanlar

BM: SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e düzenlediği saldırı karşısında şoke olduğunu belirtti ve saldırıların 'kabul edilemez' olduğunu söyledi.

BBC EKİBİ CANLI YAYINDA YAKALANDI

Ukrayna'nın başkentinin vurulduğu anlarda BBC ekibi bölgeden canlı yayındaydı. 

Sosyal medyada kısa sürede viral hale gelen videoda, yayını yapan muhabir bir anda arkasından gelen sese bakmak için dönüyor ve Rus füzelerini gördüğü anda şoke oluyor.

Son dakika: Kiev kâbusa uyandı... Art arda büyük patlamalar Putinden ilk açıklama geldi

Muhabir ilk başta yaşadığı kısa bir şaşkınlıktan sonra kendini koruma iç güdüsü ile öne gelip kafasını yere eğerken, stüdyodaki sunucu da adeta buz kesti.

Rusya dün Zaporijya'yı vurmuş, saldırı nedeniyle en az 17 kişi hayatını kaybetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!