Son dakika: İsveç ve Finlandiya NATO'ya yarın başvuruyor! Flaş 'Türkiye' mesajı...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 15:05

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, yaptığı açıklamada ülkesinin NATO üyeliği ve Türkiye’nin bu üyelikle ilgili sözlerine cevap vererek ‘Sorunu çözeceğimize inanıyoruz’ dedi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz 'Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylayacağını inanıyorum' derken Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht Türkiye'nin argümanlarının ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Öte yandan iki ülkenin NATO başvurularını yarın yapacağı belirtildi. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson 'Türkiye ile konuşarak her türlü sorunu çözmeye hazırız' dedi.

Haberin Devamı

Haber ajanslarına düşen son dakika gelişmesine göre Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, kritik bir açıklama yaparak ülkesinin NATO üyeliğiyle ilgili olarak Türkiye ile yaşanan sorunun çözüleceğine inandığını belirtti.

İsveç Parlamentosu’na hitaben yaptığı konuşmada Türkiye’nin bu iki ülkenin NATO üyeliğine karşı çıkışına değinen Niinisto şu sözleri sarf etti:

“Türkiye tarafından yapılan açıklamalar son birkaç gündür farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Ancak ben tüm bu karışıklık ve anlaşmazlığın yapıcı görüşmeler sayesinde mutlaka çözüleceğine inanıyorum.”

Cumhurbaşkanının yapıcı diyalog konusuna vurgu yapması dikkat çekti ve durum kimi basın organlarında 'geri adım' olarak yorumlandı.

ALMANYA'DAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

NATO üyesi olmak isteyen İsveç ve Finlandiya, ülkelerinde barınan FETÖ/PDY ile PKK üyesi 33 kişiyi Türkiye’ye iade etmedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasına destek vereceğine güvendiğini söyledi. Scholz  açıklamasında  "Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini destekleyeceğinden eminim" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Ukrayna savaşında "çok yapıcı" tutum sergilediğini söyleyen Scholz, Boğazları Rus savaş gemilerine kapattığını hatırlattı.

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht  de Türkiye'yi iki ülkenin üyeliği konusunda ikna edebileceklerine inandığını belirterek "NATO üyeliğine ilişkin tüm kararlar oybirliği ile alınmalı. Bu da Türkiye'nin argümanlarının ciddiye alınmasını çok önemli bir hale getirdi" dedi.

FİNLANDİYA'DA OYLAMA SONUCU BELLi OLDU

Haberin Devamı

Finlandiya parlamentosunda  bugün yapılan oylamada 200 milletvekilinden 188'inin NATO üyeliği lehinde oy kullandığı açıklandı. 

Ülkenin kararı Batı medyasında  '75 yılı aşkın bir süredir devam eden bağlantısızlık politikasından çarpıcı bir dönüş' olarak yorumlandı.

İSVEÇ DUYURDU: TÜRKİYE İLE SORUNLARI ÇÖZMEYE HAZIRIZ

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunu yarın yapacağını duyurdu.

Süreci Finlandiya ile el ele götürmeyi planladıklarını belirten Andersson başvurunun da beraber yapılacağını belirtti. 

Andersson ayrıca 'Türkiye ile konuşarak her türlü sorunu çözmeye hazırız' dedi.

Haberin Devamı

Son dakika: İsveç ve Finlandiya NATOya yarın başvuruyor Flaş Türkiye mesajı...

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö

BİDEN LİDERLERİ BEYAZ SARAY'DA AĞIRLAYACAK

Beyaz Saray'dan az önce yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın Finlandiya ve İsveç liderlerini ağırlayacağı duyuruldu.

TÜRKİYE'YE GELECEKLER

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusu ve bu konuda yaşanacak süreçle ilgili kaygılarını dile getirmişti.

İsveç Dışişleri Bakanlığı, İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları'nın önümüzdeki günlerde Türkiye'yi ziyaret edeceğini duyurdu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise sosyal medya hesabından açıklama yaparak, Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü; görüşmede Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine başvurma kararlarının ele alındığını belirti ve "Türkiye değerli bir müttefik ve güvenlik endişeleri giderilmeli." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

RUSYA'DAN FİNLANDİYA'YA MİSİLLEME

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Finlandiya'nın Moskova Büyükelçisi Antti Helanterya'nın Dışişlerine çağrıldığı bildirildi.

Büyükelçi Helanterya'nın 2 Fin büyükelçilik çalışanın sınır dışı edilmesi hakkında bilgilendirildiği aktarıldı. Açıklamada, "Büyükelçiye Kiev rejimine silah tedariki, Ukraynalı milliyetçilerin Donbass'ta ve sivil nüfusa karşı işlediği suçları örtbas etmek dahil AB'nin Rusya karşıtı yaptırım kampanyasının bir parçası olarak Helsinki'deki Rusya Büyükelçiliği'nin 2 çalışanının Finlandiya'dan sınır dışı edilmesi ve Finlandiya'nın Rusya'ya yönelik çatışmacı tutumuyla ilgili protesto notası verildi" ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca Helanterya'ya Finlandiya makamlarının söz konusu eylemlerine karşı 2 büyükelçilik çalışanının ülkede daha fazla kalmasının "kabul edilemez" olduğu söylendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!