'Putin'in hesabı Kiev'de şaştı mı'

Güncelleme Tarihi:

Putinin hesabı Kievde şaştı mı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 02, 2022 07:00

Ukrayna, günlerdir Rus işgaline kararlı bir şekilde direniyor. Kiev’de asker-sivil omuz omuza sokaklarda çatışıyor. Peki işgale girişirken Putin böyle bir direnişi hesaplamadı mı, yoksa bir bildiği mi vardı?

Haberin Devamı

Süreci yakından takip eden uzmanlara bu direnişin Rusya için ‘sürpriz’ olup olmadığını sorduk...

DONBAS’TA DURSAYDI İŞ BU HALE GELMEZDİ

Ahmet Yavuz (Emekli Tümgeneral): Ruslar böyle bir direniş beklemiyordu. Sağlıklı bir değerlendirme yapmadılar çünkü. Amaçları ile araçlarını dengeleyemediler. Sadece Donbas’a girmiş olsalardı, iş bu hale gelmezdi. Putin’in tansiyonu çok yüksekti ve hata yaptı. Muhtemelen çevresinden gelen değerlendirmeleri de dikkate almadı.

Putinin hesabı Kievde şaştı mı

BU BOYUTTA BİR BASKI UMMUYORDU

Hakan Bayrakçı (Kamuoyu Araştırmacısı): Ruslar sivil alanlara çok zarar vermemek için ateş gücünü de tam kapasite kullanamıyor. Bu da Rusları yavaşlatıyor. Gerçekten böyle bir direniş beklemediklerini söyleyebilirim. Sadece halk direnişini değil, dünyanın Rusya’ya bu boyutta bir baskı ve yaptırımını da beklemiyorlardı. Dünya çapında böyle bir baskı ilk defa görülüyor. İsviçre hiçbir olaya karışmaz, o bile tarafsızlığını bozdu.

Haberin Devamı

Putinin hesabı Kievde şaştı mı

ZORLANIR AMA GERİ ADIM ATMAZ

Dr. Furkan Kaya (Akademisyen): Putin asıl hedefinin Zelenski hükümeti olduğunu açıklamıştı. Halk direnişinin olması normal. Çok hazırlıklı ve organize olduklarını söyleyemeyiz. Ama Putin de bu harekâtın bu kadar uzamasını beklemiyordu. Uzadıkça içerideki tartışma daha da artacak, Putin’i zorlayacak. Putin geri adım atacak gibi durmuyor. Ukrayna’yı yeni bir Berlin Duvarı gibi ikiye bölebileceğini düşünüyorum.

Putinin hesabı Kievde şaştı mı

SİVİLLERİ ÖLDÜRMEMEK İÇİN YAVAŞ DAVRANIYOR

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın (Devletler Hukuku Uzmanı): Rusya bu harekâta 4 yıldır hazırlanıyor. Planları tamamlamadan operasyona başlamazdı. Bu kadar direniş beklemiyorlardı. Ama sivilleri de öldürmek istemiyorlar. Ukrayna’yı yavaş yavaş bir teslime zorlamaya çalışıyorlar. Stratejileri bu. Ukrayna’nın doğusunu kopardı, Karadeniz’le bağını kesti. Geride küçük bir Ukrayna kalacak. Batı çok geç kaldı. Artık denge değişmez.

Haberin Devamı

Putinin hesabı Kievde şaştı mı

ZELENSKİ’NİN TESLİM OLACAĞINI SANIYORDU

Dursun Çiçek (Emekli Kurmay Albay, Siyasetçi): Rusya bir taarruz başlattığında, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın beyaz bayrak çekeceği, teslim olacağı veya ülkeyi terk edeceğini hedefliyordu ama olmadı. Zelenski ve Ukraynalılar, Batı’nın da desteğiyle direnmeye başladı. Aslında dünya kamuoyu da bunu çok beklemiyordu. Devamında ne olur peki? Rusya Kırım’ın kuzeyini emniyete aldı. Kendi sınırlarında tampon bir bölge oluşturdu. Artık hedefi Kiev’i sıkıştırarak masada bu kazanımlarını Ukrayna’ya ve Batı’ya kabul ettirmek.

Putinin hesabı Kievde şaştı mı

Haberin Devamı

BU SAVUNMAYI BEKLEMİYORDU

İsmail Hakkı Pekin (Emekli Korgeneral): Bence bu kadar büyük bir direniş beklemiyorlardı. Kiev’in dışına daha yeni bir birlik gönderiyorlar. Bu da hesaplarının başta böyle olmadığını gösteriyor. Donbas’a girdiklerinde hükümetin düşeceğini hesap etmiş olabilirler. Ukrayna’nın da iyi hazırlandığını görüyoruz. Rusların yanlış hesap yaptığını düşünüyorum.

Putinin hesabı Kievde şaştı mı

DİRENİŞ UZADIKÇA RUSYA YIPRANACAK

Prof. Dr. Hasan Köni (Uluslararası İlişkiler Uzmanı): Rusya için bu direniş bir sürpriz. Direniş uzadıkça Rusya daha da yıpranacak. Tabii ABD’nin de sıkı desteği var. Rusya, Çeçenistan’da topyekûn bir ateş gücü kullanmıştı. Sivil ayrımı yapmamıştı. Ama aynı şeyi Ukrayna’da yapamaz. Hassas davranmak zorunda. İnsani bir ayrım olduğunu da görüyoruz burada.

Haberin Devamı

Putinin hesabı Kievde şaştı mı

CEPHE GERÄ°SÄ°NDE SEFERBERLÄ°K

Rus kuvvetlerine karşı büyük bir direniş gösteren Ukrayna’da halk topyekûn bir savaş veriyor. Diğer bölgelere nazaran daha sakin olan ülkenin batısındaki Lviv şehrinde kadınlar toplanıp, cephedeki askerler için kamuflaj kıyafetleri dikiyor.

Â

Putinin hesabı Kievde şaştı mı

MANKENLE ACİL YARDIM EĞİTİMİ...

Lviv’de gönüllüler vitrin mankenleri üzerinde acil yardım tekniklerini öğreniyor.

Putinin hesabı Kievde şaştı mı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!