Putin kendisini Rus Çarı Petro ile kıyasladı

Güncelleme Tarihi:

Putin kendisini Rus Çarı Petro ile kıyasladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 07:00

Rusya lideri Putin, kendisini kimisinin ‘deli’, kimisinin ‘büyük’ diye andığı Rus Çarı 1’inci Petro ile kıyasladı. ‘Petro, İsveç ile savaşırken kendisinin olanı geri alıyordu’ diyen Putin, bugün Ukrayna’da yaptıkları şeyin de bu olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna işgalini Rus Çarı 1’inci Petro’nun 18’inci yüzyılda İsveç’e karşı verdiği savaşla bir tuttu. Petro’nun 350’nci doğum gününün kutlandığı bir sergiyi ziyaret eden Putin, sonrasında St. Petersburg ekonomi forumunda genç yatırımcılarla bir araya geldi. İsveç ile 1700-1721 yıllarında yapılan savaşı hatırlatan Putin, “Çar Petro’nun İsveç’le savaşarak bir yerler fethettiği izlenimini ediniyorsunuz. Oysa hiçbir şey fethetmedi, halihazırda bize ait olanı geri aldı” dedi.

Putin kendisini Rus Çarı Petro ile kıyasladı

‘GERÇEĞİ KABUL EDECEKLER’

“Bize de geri alma ve durumu pekiştirme görevi düşüyor” diye ekledi. Rusya lideri, “İlk başta hiçbir Avrupa ülkesi geri aldığımız toprakların bize ait olduğunu kabul etmedi. Zamanla bu gerçeği kabul ettiler” sözleriyle Ukrayna’da ilhak edilen toprakları geri vermek niyetinde olmadığını da ima etmiş oldu. Bu açıklamalar, “Sovyetler Birliği’ni yeniden yaratmak istediği sanılan Putin, Rus İmparatorluğu peşindeymiş” yorumlarına neden oldu. Putin, eski imparatorluk hayalleri bir kez gerçeğe döndüğünde Rus halkına müreffeh bir yaşam sözü de verdi.

Haberin Devamı

‘BATI’YA SIRT ÇEVİRMİYORUZ’

Rusya’nın bugünkü durumunun Sovyetler’den farklı olduğunu vurgulayan Putin, “Rusya bugün dünya sistemine entegre bir devlet, hiç kimse bu gerçeği göz ardı edemez. Sovyetler dönemindeki gibi kendimizi demir perde arkasında tutmak istemiyoruz. Batılı ülkelerle ilişkilerimizi sürdürmekten yanayız. Kimseye sırt çevirmiyoruz” diye konuşarak, işgalin neden olduğu krizin zaman içinde unutulacağı görüşünü dile getirdi.

‘BİZE İHTİYAÇLARI VAR’

Neredeyse tüm Batılı ülkelerin Rusya’ya yaptırım uyguladığı bir ortamda “Ülke refaha ne zaman kavuşacak” sorusunu da yanıtlayan Putin, zorlukların geçici olduğuna işaret ederek, “Rusya ekonomik potansiyeli zengin bir ülke. Mesela bu yıl ülkemizde 130 milyon ton tahıl hasadı gerçekleşmesi bekleniyor. Dünyanın bize birçok alanda olduğu gibi gıda ürünlerinde de ihtiyacı var. Tahminimce 10 yıl sonra Rus halkı çok daha iyi bir refah seviyesine erişmiş olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

ORTAYLI: PETRO GÖRSE ‘BECERİKSİZ’ DERDİ

Putin kendisini Rus Çarı Petro ile kıyasladı

Prof. Dr. İlber Ortaylı, 43 sene çarlık yapan 1’inci Petro’nun Putin yönetimine bakışına dair 7 Mart 2022 tarihli Hürriyet’e şu değerlendirmede bulunmuştu: “Petro, Rus İmparatorluğu’nu o zamanki Avrupa değerlerine entegre etmek için çok çalıştı. Büyük meselelerden küçük detaylara kadar. Putin bugün Avrupa’yla kavga ediyor. Ama Avrupa da eski Avrupa veya ‘Batı’ değil. Masum değil yani. Putin de bunu iyi kullanıyor. Ama biraz da hayalperest tabii. Aslında Petro da böyle yapıyordu. İstediğine saldırıyordu. Putin’in zamanlaması çok yanlış oldu. Bazı şeyleri diplomasiyle yavaş yavaş yapabilirdi. Petro bu vaziyeti görse gerçekten delirirdi herhalde. Muhtemelen Putin’e de ‘Beceriksiz’ derdi.”

Haberin Devamı

Putin kendisini Rus Çarı Petro ile kıyasladı
Rus Çarı 1’inci Petro zamanında 18’inci Yüzyıl başlarında Rusya’nın sınırları.

1’İNCİ PETRO: DELİ Mİ, BÜYÜK MÜ

Rusların ‘Büyük Petro’ dediği 1’inci Petro, “Avrupa yolunu açan kişi” olarak anılıyor. 1682-1725 yılları arasında hüküm süren Çar, neredeyse her alanda Avrupa’yı örnek alan reformlar yaptı. Petro, matbaayı yaygınlaştırmış, bir bilim akademisi kurmuş, üretimi de çeşitlendirmişti. 1721’de ‘imparator’ unvanını alan Petro, Rus İmparatorluğu’nun gerçek kurucusu olarak kabul ediliyor. 1721 yılında Petro’ya ‘deli’ lakabını Osmanlı tarih yazıcıları takmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!