Nükleer gerilim büyüyor: Ä°srail'den 'Ä°ran'a karşı saldırı planlarını hızlandırıyoruz' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Nükleer gerilim büyüyor: İsrailden İrana karşı saldırı planlarını hızlandırıyoruz açıklaması
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 07, 2021 15:00

İran ve İsrail arasında devam yıllardır devam eden diplomatik gerilimde tansiyon bir kez daha yükseldi. İsrail Genelkurmay Başkanı'ndan "İran'ın nükleer programına karşı saldırı planlarını hızlandırıyoruz" açıklaması geldi. İran'ın buna vereceği karşılık merakla bekleniyor.

Haberin Devamı

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, İran'ın nükleer programına yönelik saldırı planlarını "büyük ölçüde hızlandırdıklarını" söyledi.

Kochavi, İsrail'in Walla News internet sitesine yaptığı açıklamada, İran'a ve bölgesel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İsrail ordusunun ana hedefinin İran'ın Orta Doğu'daki varlığını en aza indirmek olduğunu dile getiren Kochavi, düzenledikleri saldırılarla Tahran'ın İsrail'in kuzey sınırında varlığını ve silahlarını büyük ölçüde azalttıklarını savundu.

İran'ın nükleer programına yönelik saldırı planlarını "büyük ölçüde hızlandırdıklarını" ifade eden Kochavi, İsrail'in savunma bütçesindeki artışın da bu amaçla yapıldığını kaydetti.

Nükleer gerilim büyüyor: İsrailden İrana karşı saldırı planlarını hızlandırıyoruz açıklaması

Haberin Devamı

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, 25 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer silah geliştirmesini sağlayacak yeterli malzemeye ulaşmaya 2 ay uzaklıkta olduğunu iddia ederek, ülkesinin bunun önüne geçmek için tek başına adım atmak zorunda kalabileceğini söylemişti.

 

KARÅžILIKLI SUÄ°KASTLER...Â

İran'ın 'Nükleer Babası' olarak kabul edilen Muhsin Fahrizade Fahrizade (59), geçen yılın kasım ayında Tahran yakınlarında patlayıcı yüklü bir kamyonetin infilak ettirilmesinin ardından otomatik silahla taranarak öldürüldü. İranlı yetkililer, İsrail’i ABD’nin taşeronluğunu yapmakla suçlayıp ‘intikam’ yemini etti.

Bu olayın üzerinden henüz bir ay bile geçmeden İsrail'in başkenti Tel Aviv'de MOSSAD yetkilisi olan Fahmi Hinavi, silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Saldırının, Tahran yönetiminin İran'ın 'Nükleer Babası' olarak bilinen Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesine yapılan bir misilleme olduğu iddia edildi. Yaşanan saldırıyla ilgili Tel Aviv yönetiminden resmi bir açıklama yapılmadı. Silahlı saldırıyı, İsrail medyası da görmezden geldi.

Nükleer gerilim büyüyor: İsrailden İrana karşı saldırı planlarını hızlandırıyoruz açıklaması

Haberin Devamı

Muhsin Fahrizade İran’ın nükleer bomba geliştirmek için 1989 yılında kurduğu iddia edilen gizli program ‘Amad’ (Ümit) projesinin başındaydı.

Bu program resmen 2003 yılında sonlandırılsa da Fahrizade, milli nükleer programın sürdürülmesindeki kilit isimlerden biriydi.

2015 yılında İran’ın Batı ve Rusya ile imzaladığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın sonra geri çekildiği nükleer anlaşmanın imzalanmasında da etkin olmuştu. Bu nedenle İran’ın nükleer programına şüpheyle yaklaşanların kara listesinin ilk sırasında yer alıyordu. ABD ve BM’nin de yaptırım listesindeydi.

İsrailli kaynaklar, 2018’de Fahrizade’ye suikast girişimi düzenlendiğini sızdırmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da 2018 yılında Fahrizade’yi hedef göstermiş, ‘Bu ismi unutmayın’ demişti. Ve Fahrizade, ABD’de tam iktidar değişikliğinin beklendiği bir dönemde saldırıya hedef oldu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!