NATO Liderler Zirvesi'nde son gün! Erdoğan'dan peş peşe kritik görüşmeler...

Güncelleme Tarihi:

NATO Liderler Zirvesinde son gün Erdoğandan peş peşe kritik görüşmeler...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2022 11:19

İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ikinci gününde devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirve kapsamında yaptığı ikili görüşmelerde Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, İspanya'nın başkenti Madrid’deki IFEMA Fuar Merkezinde ikinci gününde devam ediyor.

İşte zirvede dakika dakika yaşananlar...

14.44 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya’daki NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi ikili temasları kapsamında Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile görüştü.

14.30 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg gündeme dair yeni açıklamalarda bulundu. İsveç ve Finlandiya'nın Madrid'deki zirvede birliğe davet edildiğini hatırlatan Stoltenberg, resmi imzaların salı günü atılacağını duyurdu.

Türkiye'nin rolünün önemine vurgu yapan Genel Sekreter, 'Tahıl ürünlerinin Ukrayna'dan çıkarılmasında Türkiye çok önemli bir rol oynuyor' dedi.

Stolteberg sözlerine şöyle devam etti;

'Rusya ile NATO arasında bir savaş olabileceğini, bunun yıkıcı ve çok daha kötü sonuçları olabileceğini biliyoruz'

Haberin Devamı

13:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan Scholz ile olan görüşmesinin peşinden Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüştü.

13:15 NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ikinci gün oturumuna katılan Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşme gerçekleştirdi.

NATO Liderler Zirvesinde son gün Erdoğandan peş peşe kritik görüşmeler...

11:23 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Madrid'de İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile bir araya geldi.
NATO Liderler Zirvesinde son gün Erdoğandan peş peşe kritik görüşmeler...

11.19 Pekin yönetimi, NATO'dan dün yapılan açıklama için 'tamamen boş' benzetmesinde bulundu. NATO dün Çin'i 'tehdit unsuru' olarak tanımlamıştı.

11:05 20'den fazla lider, bugün  ilk olarak NATO İnovasyon Fonu Taahhüt Mektubu İmza Törenine katıldı.

Son gün oturumunun açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ülkelerimiz daha güvenli ittifakımız daha güvenli olacak. Çin ve Rusya gibi bizim değerlerimizi paylaşmayan ülkeler bizim için mesele. 50 yıl içerisinde NATO inovasyon fonu yeni teknolojileri bize getirecek. Bu fonu hayata geçirme konusunda katkısı olan herkese teşekkür ediyorum ve size şükranlarımı iletiyorum" ifadelerini kullandı.

İmzaların atılmasının ardından fotoğraf çekimi yapıldı.


10:50 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikinci günde düzenlenecek oturuma katılmak üzere IFEMA Fuar Merkezi'ne geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da eşlik etti.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

44 ÜLKEDEN KATILIM

Zirve için Madrid'e 44 ülkeden katılım oldu. Zirveye katılan liderlerin yanı sıra birçok ülkenin dışişleri ve savunma bakanları da hazırda bekliyor.

TEMELDEN DÖNÜŞÜM

NATO Madrid zirvesinde alınan tarihi kararlar çerçevesinde, 'temelden bir dönüşümü" uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

Genel Sekreter Jens Stoltenberg yeni dönemi, "NATO liderleri, yeni güvenlik tehdidi karşısında, savunmamızın ve caydırıcılığımızın temelden değişimi üzerinde uzlaştı" sözleriyle duyurdu.

11 sayfalık Stratejik Konsept belgesi, Rusya'yı birlik ülkelerine ve Avrupa Atlantik bölgesinin barış ve istikrarına direkt tehdit olarak tanımlıyor. Metinde birliğe karşı nükleer saldırı düzenlenmesi durumumda, düşmana ağır bedele mal olacak yanıt verme kapasitesi ve kararlılığının olduğu kaydediliyor. Moskova ile iletişim kanallarının, gerilimin artmasını önlemek için açık tutulması gerektiği vurgulanıyor.

Haberin Devamı

Üzerinde anlaşılan yeni strateji ile ABD'nin Avrupa'daki askeri varlığı da artırılacak. Polonya'da da kalıcı bir askeri üs kurulacak ve İspanya'ya ek Amerikan savaş gemileri gönderilecek. Aynı zamanda, İngiltere'ye savaş uçakları Romanya'ya kara birlikleri konuşlandırılıyor. Tüm bu dönüşüm için ABD Başkanı Joe Biden, "NATO'ya her zamankinden fazla ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

NASIL BİR YAPILANMADAN SÖZ EDİLİYOR?

ABD'nin Avrupa'daki askeri varlığı özellikle kıtanın doğusunda artırılıyor. Buna göre:

  • 5. Kolordu Karargahı kalıcı bir şekilde Polonya'ya yerleşecek.
  • İspanya'daki ABD savaş gemilerinin sayısı 4'ten altıya çıkarılacak.
  • Romanya'ya toplam 5 bin kişilik bir harekat gücü dönüşüm içinde bu ülkede olacak.
  • F-35 jetlerinden oluşan iki uçak filosu daha İngiltere'ye yerleştirilecek.
  • Almanya ve İtalya için yeni hava savunma kapasiteleri öngörülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!