Merkel ile Erdoğan Brüksel’de uzlaşamazsa...

Güncelleme Tarihi:

Merkel ile Erdoğan Brüksel’de uzlaşamazsa...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2017 10:37

Almanya’nın gündemi İncirlik... Türkiye, Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’nde görevli askerlerine ziyaret yasağı kararını son anda kaldırmazsa, Almanya askerlerini çekecek mi? Parlamento perşembe akşamı geç saatlere kadar bu soruyu tartıştı.

Haberin Devamı

MUHALEFET partileri Sol Parti ile Yeşiller’in “Askerleri derhal İncirlik’ten çekelim” önergesi sert tartışmalara yol açtı. Tartışmalar hükümet içinde de bu konuda görüş ayrılıkları olduğunu gösterdi. Hükümetin büyük ortağı Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) adına konuşan Roderich Kiesewetter, Alman askerlerin İncirlik’ten çekilmesi “Ne Avrupa ne de Almanya’nın yararına” diyerek, çekilelim taleplerine karşı çıktı. Böyle bir adımın Türkiye’yi yalnızlaştıracağı uyarısında bulunan Kiesewetter, oturum öncesi yaptığı açıklamada ziyaretin önemli olduğuna, ancak parlamenterlerin askerleri mutlaka ziyaret etmek zorundadır diye bir kural da bulunmadığına işaret etti. “Önemli olan orada askerlerin iyi yönetiliyor olması” diyen Kiesewetter, Almanya’yla Türkiye’nin arasının açılmasına karşı uyardı.

Haberin Devamı

SPD’DEN ULTİMATOM
Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Grup Başkanı Thomas Oppermann ise Türkiye’ye fikrini değiştirmesi için ültimatom verdi. Oppermann, “Eğer gelecek NATO zirvesine kadar net bir düzeltme olmazsa, İncirlik’ten çekilmek zorundayız” diye konuştu.
Muhalefet partilerinin “Hemen çekilelim” önergesi, tartışılmak üzere Dışişleri Komisyonuna havale edildi. Böylece hükümet zaman kazandı. Şimdi gözler perşembe günü Brüksel’de yapılacak NATO zirvesine çevrildi. Zirvede Başbakan Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la konuyu görüşmek için bir araya gelecek mi? Alman diplomatik kaynaklar, bunu uzlaşma şansına bağlıyor. Ufukta bir uzlaşma şansı görünmezse, ikili görüşme olmayacak.

ALMANYA KARARLI
Bazı hükümet partisi milletvekilleri arasında, “Ziyaret mecburiyeti diye bir şey yok. Bu tartışma Almanya’nın yararına değil. İncirlik’te kalalım” diyenler olsa da, benim meclis kulislerinden aldığım izlenim şöyle: Hükümet ve parlamento ziyaret talebinde ısrarlı. Bundan geri adım atmak istemiyor. Kamuoyuna, “Almanya, Türkiye karşısında geri adım attı” izlenimi vermekten korkuyor. Ayrıca eylülde seçimler var. Böyle bir geri adım, oy kaybına yol açar korkusu var. Almanya, Türkiye’nin izin yasağından vazgeçmesini istiyor. Baskı yapmak için Savunma Bakanı von der Leyen, Ürdün’e giderek alternatif üs görüşmesi yaptı. Başka alternatif üsler de söz konusu. Ama Almanya İncirlik’te kalmak istiyor. Eğer Türkiye ziyarete izin verirse. Ziyaret izni çıkmazsa, Almanya istemeyerek çekilmekten başka alternatif görmüyor. Şimdi son şans Brüksel NATO zirvesinde. Kesin karar Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Merkel’in bu konuyu görüşüp görüşmemesine ve bir uzlaşı sağlayacaklar mı sorusuna kilitlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!