Leopard tankları için onay çıktı

Güncelleme Tarihi:

Leopard tankları için onay çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2023 07:00

Alman hükümeti, Ukrayna’ya Leopard-2 tanklarının yollanacağını resmen ilan etti. Şansölye Scholz’un açıklamasından saatler sonra ABD Başkanı Joe Biden da bu ülkeye 31 adet Abrams M1 tankı gönderileceğini duyurdu. Berlin’in, ABD’nin Abrams göndermesi koşuluyla Leopard göndermeye ikna olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’ya 14 adet Leopard-2A6 tipi ana muharebe tankı göndereceklerini dün resmen duyurdu. Aylardır devam eden tartışmalara ve belirsizliğe son veren Scholz, dün öğleden önce yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Almanya’nın Ukrayna’yı askeri desteği artırarak Leopard-2 tankları göndereceğini söyledi. Şansölye Scholz, “Federal hükümet, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne Leopard-2 tankları verme kararı aldı. Bu, Almanya’nın Avrupa ve uluslararası düzeyde sıkı işbirliği yaptığı ortaklarla gerçekleştirilen yoğun görüşmelerin sonucudur.

Leopard tankları için onay çıktı
Olaf Scholz

‘DESTEĞİMİZİN KANITI’

Haberin Devamı

Bu karar, Ukrayna’yı tüm gücümüzle destekleyeceğimizin kanıtıdır. Uluslararası onay ve koordinasyon ile hareket ediyoruz” açıklamasında bulundu. Ayrıca “Hedef, Ukrayna için Leopard-2 tanklarından oluşan 2 tank taburudur. İlk etapta Alman ordusundaki 14 adet Leopard 2 A6 tankı gönderilecek. Ukraynalı personelin Almanya’da eğitimine zaman kaybetmeden başlanacak” dedi. Scholz, Ukrayna’ya Leopard 2 tankları göndermek isteyen ülkelere izin vereceklerini de kaydetti. Polonya Leopard göndermek için Berlin’den resmi olarak izin istemişti. Norveç, İspanya, Hollanda ve Portekiz de tank göndermeyi düşünen ülkeler arasında.

‘TARİHİ BİR KARAR’

Almanya’nın yeni Savunma Bakanı Boris Pistorius da, Savunma Komisyonu’na konuyla ilgili bilgi verdikten sonra basına da açıklamalarda bulundu. “Bu, tarihi bir karar” diyen Pistorius, “Ama yaşanan savaş nedeniyle bu sevindirici bir durum değildir” dedi. Bakan, tankların Ukrayna’ya en kısa zamanda gönderileceğini de ekledi. Scholz hükümetinin kararı, ABD’nin de Ukrayna’ya Abrams tankları yollayacağı yönündeki haberlerin ardından geldi.

MUHALEFET: GEÇ KALINDI

Almanya’da koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ve çevreci Yeşiller, Ukrayna’ya Leopard gönderilmesi kararını ‘yerinde ve doğru bir karar’ olarak nitelerken, ana muhalefetteki Hırıstiyan Birlik partileri CDU/CSU’nun eleştirileri sürdü. Ukrayna için böyle bir kararının çoktan alınmış olması gerektiğini söyleyen CDU ve CSU’lu politikacılar, “Bu, gecikmiş bir karar” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

ABD DE 31 ADET M1 ABRAMS TANKI GÖNDERECEK

ABD Başkanı Joe Biden, dün Beyaz Saray’da düzenlediğini basın toplantısında 31 Amerikan Abrams tankının Ukrayna’ya gönderileceğini duyurdu. Tanklarını gönderme kararında Almanya’nın kendisini zorlamadığını belirten Biden, “Amacımız, Ukrayna’nın kendisini savunmasına yardım etmek. Rusya’ya yönelik bir saldırı tehdidimiz yok” dedi.

Leopard tankları için onay çıktı

NE FARKLARI VAR 

Batı’nın Ukrayna’ya yardımında önemli bir dönüm noktası sayılan ana muharebe tankı sevkıyatında, Alman yapımı Leopard-2 ve Amerikan M1 Abrams tankları öne çıktı. Her iki tank da savunma uzmanları tarafından birinci sınıf taktik kara savaş araçları olarak kabul ediliyor. Leopard-2’ler dizel motor kullanırken, M1 Abrams tanklarının motorlarında uçaklarda da kullanılan gaz türbini teknolojisi bulunuyor. Bu tanklarda daha karmaşık bir tasarım olduğu için daha farklı eğitim ve bakım hizmetine ihtiyaç duyuluyor. Leopard-2’lerde ise geleneksel dizel motoru teknolojisi bulunuyor. Bu motor tasarımının bakımı daha kolay olduğu için cephede daha elverişli olacağı düşünülüyor. Ayrıca Abrams’ların sahaya inmesinin vakit alacağı konuşuluyor.

Haberin Devamı

KREMLİN: AVRUPA’DA KORKUNÇ DÖNEMİN SÜRECEĞİNİ GÖSTERİR

ALMANYA’nın Ukrayna’ya Leopard-2 tankları verme kararına Moskova, “Batı’nın yaptığı hatalar, Avrupa kıtasında korkunç dönemin devam edeceğini gösteriyor” ifadesiyle tepki gösterdi. Kremlin Sarayı Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Batı’nın yaptığı ve yapmaya devam ettiği hatalar Avrupa kıtasının içinden geçmekte olduğu korkunç dönemin devam edeceğine işaret ediyor” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı daha tank kararı çıkmadan Ukrayna’da saptanacak tüm Batılı zırhlı araçların meşru hedef sayılarak, imha edileceğini duyurmuştu.

BİLGİ NOTU

Şu anda Almanya’nın dışında 12 Avrupa ülkesinde Leopard-2 tankları bulunduğu açıklandı. Bu ülkelerin Ukrayna’ya Leopard tankı yollayabilmesi için Almanya’nın onayı gerekiyordu. Berlin onay vereceğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!