Leopard 2 tankları Ukrayna yolunda... Alman Dışişleri’nden ‘Engellemeyiz’ mesajı

Güncelleme Tarihi:

Leopard 2 tankları Ukrayna yolunda... Alman Dışişleri’nden ‘Engellemeyiz’ mesajı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2023 07:00

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Polonya’nın Ukrayna’ya Leopard 2 tankları vermesini engellemeyeceklerini söyledi. Ancak Almanya Başbakanı Scholz’un sessizliği dikkat çekiyor. Varşova ise bu tankları sevk etmek için Berlin’den izin isteyecek.

Haberin Devamı

ALMANYA Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Polonya’nın Ukrayna’ya Alman yapımı Leopard 2 tanklarını vermesine karşı çıkmayacaklarını söyledi. Fransa ile Almanya arasındaki Dostluk Anlaşması “Elysee Anlaşması”nın 60’ıncı yıldönümü vesilesiyle Paris’te düzenlenen kutlamalar sırasında Fransız LCI televizyonuna verdiği demecinde Baerbock, Polonya’nın Ukrayna’ya Alman yapımı Leopard 2 ana muharebe tankı göndermek için şu ana kadar Berlin’in onayını alma girişiminde bulunmadığını belirtti. Alman Bakan, “Bize sorulsaydı, engel olmazdık” dedi. Almanya basını, Yeşiller partili Baerbock’un açıklamasının Sosyal Demokrat Olaf Scholz hükümetinin pozisyonu olup olmadığının açıklık kazanmadığına yer verdi. Dün Brüksel’de AB Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Baerbock, burada aynı sözleri yinelemedi.

Haberin Devamı

‘YAKINDA BELLİ OLUR’

Geçen hafta perşembe günü göreve başlayan Almanya’nın yeni Savunma Bakanı Boris Pistorius ise Polonya’nın tutumuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı. Ancak Almanya’nın Ukrayna’ya Leopard 2 tankları gönderilip gönderilmeyeceğinin bir iki gün içinde açıklık kazanacağını söyledi. Bakan Pistorius, “Bu konuda kararı başbakanlık verecektir” açıklamasında bulundu.

Leopard 2 tankları Ukrayna yolunda... Alman Dışişleri’nden ‘Engellemeyiz’ mesajı

SCHOLZ’UN TEREDDÜTÜ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un ise “ABD’nin Ukrayna’ya Abrams ana muharebe tankları göndermesi halinde Almanya’nın Leopard 2 tankları göndereceği” sözünün arkasında durduğu açıklandı. Ana muhalefetteki muhafazakâr Hıristiyan Birlik partileri CDU/CSU’nun yanı sıra, hükümet ortakları liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’in de Ukrayna’ya zaman kaybetmeden Leopard 2 tanklarının gönderilmesi için baskı yaptıkları halde, Scholz’un Rusya tarafından ‘savaşa dahil olma’ olarak algılanmaktan çekindiği öne sürüldü.

VARŞOVA İZİN İSTEYECEK

Almanya Bakan Baerbock’un açıklaması üzerine Polonya’nın envanterindeki Alman yapımı Leopard 2 tankların gönderilmesi için Berlin’den izin isteyeceği açıklandı. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, “Bu izni isteyeceğiz. Leopard göndermeye hazır diğer ülkelerle küçük bir koalisyon oluşturacağız. İzin verseler de vermeseler de biz Leopard’ları Ukrayna’ya göndereceğiz” dedi. AB Dış İlişkiler Temsilcisi Josep Borrell ise Brüksel’de yaptığı açıklamada “Almanya bu tanklara sahip bazı AB üye devletlerinin göndermek istemesi halinde, buna engel olmayacak gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU: Kritik bir kara silahı olan Alman Leopard 2 ana muharebe tanklarından dünya genelinde 2670 adet var. Almanya’da bu tanklardan 350’si aktif durumda, 200’ü ise depoda bulunuyor. Polonya’da en az 240 Leopard 2 tankı olduğu tahmin ediliyor.

Leopard 2 tankları Ukrayna yolunda... Alman Dışişleri’nden ‘Engellemeyiz’ mesajı

 

ZELENSKİ: 50 TANK İŞİMİZİ GÖRMEZ

RUSYA’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş devam ederken, Batılı devletler arasında yaşanan “Ukrayna’ya kim tank vermeli” tartışması Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi küplere bindirdi. Almanya’nın Leopard 2 tanklarıyla ilgili tutumunu ARD televizyon kanalına verdiği demeçte sert bir şekilde eleştiren Ukrayna lideri Zelenski, “Batı’dan gelecek 50 tank işimizi görmez. Rusya’nın cephede karşımıza çıkardığı eski de olsa bin tank karşısında güçsüz kalır ve ordumuz büyük can kaybı verir. Dile getirilen sembolik tank sayısı anlaşılan sadece Batı’nın vicdan azabı duymaması için gönderilecek” ifadesini kullandı. Zelenski, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’a yüklenerek, “Leopard 2 tanklarını bize verebiliyorsanız verin. Siyasi iradeniz yoksa sorumluluğu başkalarının sırtına yıkmaya kalkışmayın. Saldırgan devlet Ukrayna değil, Rusya. Tanklar elimize geçince, biz Rusya üzerine yürüme niyetinde değiliz. Bu tanklar bize sadece kendi topraklarımızı ilhak güçlerinden kurtarmak için lazım. Batı’daki tartışmalara baktığımızda ne görüyoruz? ABD 20 Bradley zırhlı araç vermiş diye Almanya da 20 Marder gönderiyor. Demek Amerika 100 zırhlı gönderseydi, Almanya’da 100 verecekti. Avrupa kıtasında Batılı devletlerin stoklarında 2500 civarında modern tank bulunduğunu biliyoruz” dedi. (Nerdun HACIOĞLU)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!