Kırım'da referanduma doğru

Güncelleme Tarihi:

Kırımda referanduma doğru
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2014 15:35

Silahlı kişilerin kontrol altında tutuğu Kırım parlamentosu akşam saatlerinde toplanarak, 25 Mayıs tarihinde özerk cumhuriyetin kaderini belirleyecek referandum yapılmasına onay verdi. Bu arada sabah saatlerinde parlamento binasını işgal eden grubun, Ukrayna genelinde faaliyetlerine tıpkı Yeniçeriler gibi son verilen “Berkut” çevik polis timi olduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin parlamentosu, Özerk Cumhuriyet'in yetkilerinin genişletilebilmesi için 25 Mayıs'ta, ülke genelinde referandum yapılması kararı aldı.

64 milletvekilinin katıldığı oturumda 55 vekil 'evet' oyu verdi. Kırım parlamentosu ayrıca özerk bölgenin hükümetini de görevden aldığını açıkladı. Kırım parlamentosunda toplam 100 delege bulunuyor.

25 Mayıs tarihinde yapılması kararlaştırılan referandumda halka, “Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin bağımsız devlet olarak Ukrayna sınırları içinde ikili anlaşmalar uyarınca varlığını sürdürmesini onaylıyor musunuz?” sorusundan oluşacak.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, sadece Rus kökenli milletvekillerinin çağrıldığı, halkın yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturan Tatarların ve yüzde 24'ünü oluşturan Ukraynalıların temsilcilerinin davet edilmediği parlamento oturumu, eli silahlı kişilerin kontrolü altında yapıldı.

Haberin Devamı

Kırımda referanduma doğru
Kırım’ı işine son verilen “Yeniçeriler” işgal etmiş

Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov ise Ukrayna'nın meşru kurumu olarak çalışmalarına devam ettiklerini belirtirken, parlamentonun gündeminde Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin yetkilerinin genişletilebilmesi için ülke genelinde 25 Mayıs'ta yapılması planlanan referandum ile ekonomik konuların olduğunu bildirmişti.

Kırım'ın geleceğine referandumla karar verilmesini isteyen Rusya yanlısı bir grup, bu sabah saatlerinde parlamento ve başbakanlık binalarını işgal ederek, Ukrayna bayraklarını indirip Rus bayrağı çekmişti.

Kırımda referanduma doğru
Kırım'da parlamento ve başbakanlık binaları ele geçirildi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!