‘Kapıyı açmamız Şam’a hizmet eder’

Güncelleme Tarihi:

‘Kapıyı açmamız Şam’a hizmet eder’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2016 00:29

Halep’teki tahliye süreciyle ilgili açıklamalar yapan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Esad rejiminin kentin doğusuna girmesinin ardından olası göç dalgasıyla ilgili, “Kapıyı açarsak hemen hemen tamamına yakını gelir. O zaman da rejimin amaçlarına hizmet etmiş oluruz” yorumu yaptı. Bakan Kaynak, göç edenlerin 30 bin civarında olduğunu söyledi.  

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Veysi Kaynak, Suriye rejiminin Halep şehrinin doğusuna girmesi sonrası, muhtemel göç dalgasıyla ilgili olarak, “Kapıyı açarsak hemen hemen tamamına yakını gelir. O zaman da rejimin amaçlarına hizmet etmiş oluruz” diye konuştu. Kaynak, bölgeden aldığı rakamlara göre göç edenlerin 30 bin civarında olduğunu söyledi. Kendisini izleyen gazetecilerin Ankara temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Kaynak, özetle şunları söyledi:

GÖÇ PLANI: “Temel politikamız şu, özel ilgiye mazhar olan kimseleri yaşlı kadın ve erkekleri, çocukları, Türkiye’ye alıp barındıralım. Bunun için de hem Yayladağı, hem Kırıkhan civarında barınma merkezlerinde boş tuttuğumuz yerlerimiz var. Orada kalanlar, Halep’ten tahliye olanlar için de İdlib’e doğru koridor oluşturuldu.  

Haberin Devamı

KAMP YERİ SEÇİMİ: Öyle bir yer seçmeliyiz ki, seçtiğimiz kampın, kurduğumuz yerin, Suriye uçakları tarafından bombalanma riski olmasın. Türkiye’ye sirayet edecek bir tehlike de olmasın. AFAD, Kızılay, Hatay Valiliğimizin ilgili elemanlar zaten bir yer tespit etmişlerdi. İdlib’e bağlı bir yer. Atme kampından Türkiye’ye doğru mesafede 500 dönüm bir arazi. Bu alan bizim düşündüğümüz kamp modeli. Kampın giriş çıkışının güvenlik altına alınmasını düşünüyoruz.

KAFALDİN KÖYÜ: Orada bir yer daha bakıyoruz. Türkiye’nin yakınındaki bu yerler çok kıymetlenmiş vaziyette. Sebebinin buralara Suriye savaş uçaklarının gelememesi olduğunu söylüyorlar. O tarafa yaklaştığında bizim hava savunma sistemimiz uçaklara kilitleniyor. Hemen, çok hızlıca 10 bin kişilik bir kamp hazırlayacağız. 80 bin kişilik kamp oluşturmayı düşünüyoruz. Kafaldin köyü, Atme kampına yakın. İdlib bölgesine yakın yerler düşünüyoruz.

AB’NİN İTİRAZI GÜVENLİK: AB’nin temel itirazı bunların güvenliğini kim sağlayacak. Türkiye, ABD ile belki koalisyon güçleri ile eğit-donatı yapıyor. Bu eğit-donat faaliyetlerinin bir miktar daha sayı olarak kapsamı genişleyecek. Başka da çare yok, buradaki insanları kendi topraklarına döndürmenin yolu güvenli bölge olduğuna inandırmak. İdlib’e ve Türkiye’nin oluşturduğu kamplara o yüzden gitmek istiyorlar.

Haberin Devamı

EL BAB’DA DURUM: Cumhurbaşkanımız, El Bab’la ilgili ‘BM bize engel olmuyor ama, El Bab ve Menbiç’i DEAŞ ve PYD’den temizleyip sonra Rakka’ya yalnız gidelim’ diyor. Rakka’da ABD, PYD’yi destekliyor. Fırat Kalkanı çok başarılı gidiyor. El Bab civarına yaklaşılmış durumda ama henüz El Bab tamamen temizlenmiş değil. Kuşatma çok sıkı vaziyette, planlandığı gibi gidiyor.

TELAFER KONUSU: Teyit edemediğimiz bir haber daha var. Aslında Telafer’de yaşayan toplam 20 bin Sünni ve Türkmen’in Fırat Kalkanı’nda temizlenen alana doğru hareket ettiği yönünde. Bunlar korkutulmuşlar, bir şekilde haraç belki para vererek, Suriye’de bizim kamplarımızın olduğu yerlere geliyorlar. Şimdi onları Kilis’in güneyinde bir kampa yerleştiriyoruz. Türkiye’de kamunun yaptığı harcamaların BM ölçütlerine göre parasal karşılığı, fiilen karşıladık demiyorum, 12.5 milyar dolar. Sadece Kahramanmaraş’taki 9 bin çocuk için 28 bin parça kıyafet dağıtılacak. 300 mülteci için Macaristan referandum yapıyor. Benim bir arkadaşım tek başına 300 kişinin ianesini sağlıyor.”

Haberin Devamı

TAHLİYE İÇİN YENİ ANLAŞMA

- Suriye’de Esad rejiminin eline geçen Halep’in doğusundaki muhaliflerin tahliyesinde taraflar dün yeni bir anlaşmaya varıldığını duyurdu. Muhalif bir yetkili, Halep’te yeni bir anlaşmaya varıldığını ve karşılıklı olarak ikişer yerleşimden tahliyelerin yapılacağını duyurdu. Geçen perşembeden düne kadar doğu Halep’ten yaklaşık 8 bin kişinin tahliye edildiği tahmin ediliyor.  İngiliz Reuters ajansının haberine göre bir Suriye rejim kaynağı da, dört kuşatılmış yerleşimle birlikte Halep’teki tahliyenin devamı için anlaşma olduğunu doğruladı. Bu yerleşimler muhaliflerin kuşattığı İdlib vilayetindeki Fua ve Kefreya ile rejimin Rif Şam vilayetinde kuşattığı Madaya ve Zabadani.

Haberin Devamı

‘Kapıyı açmamız Şam’a hizmet eder’
SÜLEYMANİ HALEP’TE İDDİASI

- Önceki gün Ramuse bölgesinde durdurulup doğu Halep’e geri gönderilen konvoya saldırı sonucu 14 kişi ölmüştü. Saldırı sırasında İran’ın dış operasyonlarından sorumlu komutanı Kasım Süleymani’nin bölgede bulunduğu bildirildi. İran Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü’nün komutanı olan Süleymani’nin fotoğrafları ‘fardanews.com’ ve ‘alef.ir’ adlı haber siteleri ile Humeyni ailesine ait ‘jamaran.ir’ olmak üzere birçok İran medya kuruluşunda yer buldu.

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, dün Rus mevkidaşı Lavrov ile telefonda görüştü. Görüşmede, sivillerin tahliyesi konusu dahil olmak üzere Halep’teki gelişmeler ile Moskova’da gerçekleştirilmesi planlanan Suriye toplantısına ilişkin hususlar ele alındı. Görüşmede ayrıca Lavrov, Kayseri’deki terör saldırısı nedeniyle Çavuşoğlu’na taziyelerini iletti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!