Halep’te muhaliflerin can damarı kesildi

Güncelleme Tarihi:

Halep’te muhaliflerin can damarı kesildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2016 00:51

SURİYE ordusuna bağlı birlikler dün Halep merkezinin doğusunu kontrol eden silahlı muhalif grupların Türkiye ile bağlantısını sağlayan son ikmal yolunu kesti.

Haberin Devamı

Halep’te muhaliflerin can damarı kesildi
Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gözde komutanı Süheyl Hasan’ın komuta ettiği ve 26 Haziran’da başlayan operasyonda, ordu birlikleri Halep merkezinin kuzeybatısındaki Mellah çiftliklerini tümüyle kontrol altına aldı. Böylece Suriye ordusu, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü sınır kapısının karşısında bulunan Bab el-Hava kapısına uzanan Kastillo yoluna 800 metre kadar yaklaşmış oldu. Reuters’e konuşan muhalif komutanlardan Zekeriya Malahfici, “Şu anda kimse Halep’e giremez, ya da Halep’ten çıkamaz” derken, bir başka komutan “Yol şimdiye kadar risksiz değildi ancak artık mesele risk meselesi olmaktan çıktı. Yol tümüyle kesildi” diye konuştu. Londra merkezli ve muhalif çizgideki Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin başkanı Rami Abdülrahman ise AFP’ye yaptığı açıklamada ordunun Kastillo yoluna bakan hâkim bir tepeyi ele geçirdiklerini ve muhaliflerin karşı saldırısını püskürttüklerini kaydetti. Abdülrahman, “Hükümet güçleri, bu pozisyonlarını koruyabilirse, muhalif mahalleler tümüyle kuşatılmış olacak” dedi.

Haberin Devamı

ADIM ADIM İLERLEDİLER

Tüm silahlı grupların bölgeye takviye güç gönderdiği belirtilirken, Suriye ordusu ve Rusya’ya ait savaş uçaklarının bölgedeki ordu birliklerine yoğun bir koruma sağladığı kaydedildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise dün yaptığı açıklamada, Halep’teki saldırıları durması için Rusya’dan Şam yönetimi üzerindeki nüfuzunu kullanmasını istedi. Aralarında El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin de bulunduğu muhalif gruplar 2012 yılının Haziran ayında Halep operasyonuna başlamıştı. 2013 yılı ortasında Halep’te Şam yönetiminin kontrolündeki bölgeler tümüyle kuşatıldı ancak 2013 yılı sonrasında durum değişmeye başladı. Ordu birlikleri önce Halep’in başkent Şam ile bağlantısını tekrar sağlamış, geçtiğimiz Şubat ayında ise Halep’teki silahlı grupların en önemli ikmal yolu olan Kilis’e uzanan Azaz yolunu kesmişlerdi. Bu hamlenin ardından, muhaliflerin Türkiye ile tek bağı Kastillo yolu oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!